Некротизиращ ентероколит – какво трябва да знаем

Некротизиращ ентероколит – какво трябва да знаем

Некротизиращият ентероколит (НЕК) е животозастрашаващо състояние, което засяга гастроинтестиналния тракт на новородените. То може да се развие при всяко новородено в първите 2 седмици след раждането, но засяга най-често преждевременно родените деца. Статистиките сочат, че около 90 на сто от всички случаи на некротизиращ ентероколит са при недоносени бебета.

Състоянието се развива, когато мукозата на стената на тънкото или дебелото черво е увредена и започва да умира (некротизира). Това причинява възпаление на червата.

Некротизиращият ентероколит обикновено засяга само вътрешната мукоза на червата, но понякога може да се разпространи по цялата дебелина на чревната стена. При тежки случаи на НЕК може да настъпи дори чревна перфорация. Ако това се случи, бактериите, които населяват червата може да попаднат в коремната кухина и да се стигне до широкоспектърна инфекция и перитонит. НЕК се счита за спешно медицинско състояние.

Некротизиращият ентероколит е сериозно заболяване, което може да прогресира много бързо. Важно е веднага да се предприемат мерки за лечение на бебето, ако то показва симптоми на това състояние.

Какви са симптомите при некротизиращ ентероколит?

Симптомите при НЕК често включват:

 • Подуване на корема
 • Промяна в цвета на корема
 • Кървави изпражнения
 • Диария
 • Липса на апетит
 • Повръщане

Бебето може също така да показва симптоми на инфекция като:

 • Апнея или нарушено дишане
 • Температура
 • Летаргия

Какво причинява некротизиращият ентероколит?

Все още не е ясна точната причина на НЕК. Смята се, че липсата на кислород по време на трудно протекло раждане може да е допринасящ фактор. Когато има намален приток на кислород или на кръв в червата, те могат да бъдат засегнати и да са по-уязвими.

Това отслабено състояние улеснява бактерии от храната да навлязат в червата и да засегнат чревната тъкан, което да доведе до развитието на инфекция или на НЕК.

Други рискови фактори включват увеличени червени кръвни телца или други стомашно-чревни състояния. Ако бебето е преждевременно родено, то също е с повишен риск за НЕК.

Недоносените бебета често имат неразвити органи и системи. Това може да доведе до трудности с храносмилането, борбата с инфекциите и с циркулацията на кръв и кислород.

Как се диагностицира некротизиращият ентероколит?

Лекарите може да диагностицират НЕК като направят физически преглед и назначат различни изследвания. По време на прегледа, лекарят може нежно да опипа коремчето на бебето, за да установи има ли подувания, болка и чувствителност.

В последствие може да бъде направена рентгенова снимка. Тя ще покаже детайлно червата и ще позволи на лекаря да открие по-лесно следи от инфекция или засегнати участъци.

Изпражненията на бебето също може да бъдат изследвани за наличие на кръв. Този тест се нарича гваяков тест за скрита кръв в изпражненията.

Педиатърът може да назначи и определени кръвни изследвания, за да провери нивата на тромбоцитите и на белите кръвни телца (левкоцити). Тромбоцитите са важни за съсирването на кръвта, а белите кръвни телца помагат за борбата с инфекциите. Ниските нива на тромбоцити и високите нива на левкоцити могат да са симптом на НЕК.

Понякога се налага и изследване, при което се вкарва игла в коремната кухина на бебето, за да се провери за течност в червата.

Наличието на чревна течност обикновено означава, че има чревна перфорация.

Как се лекува некротизиращият ентероколит?

Има различни начини за лечение на НЕК. Индивидуалното лечение на бебето ще зависи от няколко фактора, които включват:

 • Степента на развитие на заболяването
 • Възрастта на бебето
 • Общото здравословно състояние на детето

В повечето случаи лекарите ще препоръчат прекъсване на кърменето и бебето ще трябва да започне да получава храна и течности венозно. Възможно е да се наложи прием на антибиотици, за да се подпомогне борбата с инфекцията.

Ако бебето има затруднено дишане, заради подутия корем, то ще получава допълнително кислород и дишането ще бъде подпомагано.

В тежки случаи на НЕК, може да се наложи и операция, при която да бъдат премахнати увредените участъци на червата.

По време на лечението, вашето бебе ще бъде внимателно следено. Педиатърът ще прави редовно рентгенови снимки и кръвни тестове, за да се увери, че състоянието не се влошава.

Какви са прогнозите за деца с некротизиращ ентероколит?

Некротизиращият ентероколит е животозастрашаващо състояние, но повечето бебета се възстановяват напълно след приложеното лечение. В редки случаи червата може да останат увредени или стеснени, което да доведе до чревна непроходимостилеус или преплитане на червата.

Също така е възможно да възникне малабсорбция. Това е състояние, при което червата не могат да абсорбират добре хранителните вещества от приетата храна. По-често това състояние да се развива при бебета, които имат отстранени участъци от червата.

Индивидуалната прогноза за всяко бебе зависи от цялостното му здравословно състояние и от това, колко тежко се е развило заболяването. Говорете с вашия педиатър за по-конкретна информация по отношение на конкретния случай на вашето дете.

Източник: www.healthline.com
Photo credit: Freepik
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”” Елена Иванова
Преглед: Д-р Елена Петрова