Неуспешна бременност – шест неща, които могат да ви помогнат

Неуспешна бременност – шест неща, които могат да ви помогнат

Едва ли е възможно всичко да продължи както преди след една неуспешна бременност. Това е един безкрайно тежък момент за всяка  майка и за близките. Въпреки всичко, някои малки стъпки могат да ви помогнат в преодоляването на огромната загуба, която сте преживели вие и семейството ви.

1. Потърсете помощ*

Има много места, където бихте могли да обърнете за помощ след неуспешна бременност – просто трябва да съберете сили, за да ги потърсите. Една неуспешна бременност може да бъде много травмираща и както вие, така и вашият партньор, да се нуждаете от консултация или подкрепа.

2. Говорете с някой, който разбира през какво сте преминали

Този човек може да е приятел, приятел на приятел, с когото някой ви е свързал или член на вашето семейство.

3. Създайте спомени за вашето бебе

Много родители, преживели загуба, намират утеха като запазват жив спомена за изгубеното си дете. Всеки избира различен начин – може да решите да напишете историята си и да я споделите, да изберете любима песен, да засадите дърво или цветя, да си направите специален накит или кутийка със спомени или  дори да дарите на благотворителна организация в негово име.

4. Започнете да мислите за друго бебе в подходящ за вас момент

Чисто физиологически можете да започнете с опитите за следваща бременност веднага щом симптомите се успокоят и имате месечен цикъл. Но първо се уверете, че сте готови, както емоционално, така и физически.

Ако се притеснявате, че може да се случи отново, не забравяйте, че повечето жени успяват да  износят здраво бебе след неуспешна бременност или дори след повтарящи се такива.

5. Дайте си време да се възстановите

Няма как да преодолеете неуспешната бременност за една нощ и никой не би го очаквал от вас. Отделете толкова време, колкото е необходимо, за да приемете ситуацията и да се справите с това, което ви се е случило.

Говорете с работодателя си за почивка от работата и останете вкъщи по пижама.  Гледайте повторения на любимото си телевизионно предаване или филм, ако имате нужда от това. Отклонете покани за бебешки празненства и други подобни събития, ако просто не се чувствате в състояние да се включите – това е напълно нормално!

6. Не се обвинявайте за това, което чувствате

Едно важно напомняне – определено няма правилен или грешен начин за това как да се чувствате след неуспешна бременност. Както всяка неуспешна бременност е различна, така и реакцията на всяка жена към загубата не е еднаква.

Може да се почувствате:

 • тъжна и да ви се плаче
 • шокирана и объркана
 • вцепенена или без никакви чувства
 • ядосана на „несправедливия“ свят, на болничния персонал или когато видите още едно съобщение във Фейсбук, свързано с бременност
 • да изпитвате чувства на завист към други бременни жени или майки
 • виновна или да се чудите дали може самата вие да сте причинили неуспешната бременност (което е много малко вероятно)
 • празна
 • самотна
 • в паника и извън контрол
 • неспособна да се справяте с ежедневието си

Фондация “Нашите недоносени деца” предлага индивидуално насочена терапия за родители, преживели загубата на дете. Тя има за цел да осигури възможност за споделяне на мисли, емоции и преживявания в защитено и подкрепящо пространство, тъй като осъзнаваме необходимостта от достъпната и навременна подкрепа в подобен тежък момент. Ето защо психотерапевтичната подкрепа за семейства, преживели загуба на дете, е безплатна и се осъществява с подкрепата на дарители.

Може да се свържете се с нас, за да получите повече информация и/или да запишете час за консултация на телефон 0887 54 54 46 или тук:

  Източник: www.nct.org.uk
  Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Ивелина Георгиева