Специалистите и ФННД заедно по пътя на промените в грижите за недоносените

Специалистите и ФННД заедно по пътя на промените в грижите за недоносените

Пресконференцията по повод създаването на фондация „Нашите недоносени деца“ вече е факт и за наше голямо щастие получи голяма обществена подкрепа. 

Благодарим за участието на д-р Радка Масларска от болница „Токуда, на д-р Гергинова от болница „Шейново“ и д-р Детелина Стоичкова от Първа АГ болница „Света София“.

На пресконференцията бяха засегнати важни въпроси във връзка с грижата за недоносените:

 

  • Необходимостта от държавно финансиране, което да осигури наблюдението и лечението на тези деца, нуждаещи се от високоспециализирани изследвания, грижи, двигателна рехабилитация и много прегледи при специалисти.

  • Недоносените бебета да бъдат проследявани от неонатолог до петата им година, а не както е до сега от личните лекари, тъй като техните нужди са по-специфични и се водят рискови деца.

  • Необходимостта от създаване на условия, за съхранение на кърмата на майките, за да могат бебетата да бъдат захранвани с майчино мляко /изключително важно за тяхното здраве и развитие/, а не с формула, както е в много отделения в момента.

  • Необходимост от насърчаване на контакта между родителите и бебето и възможности за използване на препоръчвания от СЗО метод „кожа до кожа“ или т.нар. Кенгуру-грижа.

  • Необходимост от точна статистика по отношение на преждевременното раждане, причините за него, преживяемостта и смъртността сред недоносените, както и развитието на определени увреждания.

 

Специалистите изявиха готовност за сътрудничество с фондация „Нашите недоносени деца“ и в бъдещ план, предприемане на определени действия, за да станат всички набелязани цели реалност. Ние сме убедени, че ще си сътрудничим прекрасно и заедно ще направим най-доброто за недоносените бебета и техните семейства.