Глобална светлинна инициатива за Световния ден на недоносеността 17 ноември 2012

Глобална светлинна инициатива за Световния ден на недоносеността 17 ноември 2012

Всяка година на 17-ти ноември, денят на недоносеността, хора, семейства, пациентски организации, здравни специалисти и дарители по целия свят обръщат внимание на последствията от преждевременното раждане и отдават почит на дечицата, родени твърде рано и твърде малки. Всички те заедно организират дейности на местно, национално, а от 2011 и на световно ниво, чиято цел е да се привлече внимание към проблемите на преждевременно родените деца и техните семейства, както и към проблемите и рисковете, съпътстващи преждевременното раждане.

На Световния ден на недоносеността фондация „Нашите недоносени деца“, с подкрепата на Световният алианс срещу преждевременното раждане и Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI), заедно с многобройни отдадени на каузата пациентски организации и професионалисти в сферата на здравеопозването, предприемат вълнуваща инициатива, която има за цел да покаже, че светът се обединява в името на здравето на новородените. Сгради, паметници на културата и забележителности на много континенти ще бъдат осветени в лилава светлина.

Фондация „Нашите недоносени деца“ предвижда събития в няколко български града по повод Световния ден на недоносеността. Четири български града ще се включат в отбелязването на деня – София, Сливен, Варна и Велико Търново.

  • В София от 18:00 ч ще бъде осветена сградата на Столична Община. Ако искате да ни подкрепите в това важно събитие, заповядайте пред сградата, където ще се съберем родители, представители на НПО, специалисти, медии или просто хора, които са съпричастни с този ден. 
  • В Сливен в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ ще се проведе официална среща на тема „От трудното начало към щастливо детство и успешно бъдеще“, където ще бъде излъчена и част от филма „Мама“, посветен на преждевременното раждане и отглеждане на недоносено бебе. В 18:00 ще бъде осветен в лилава светлина Старият Бряст, емблематичен за град Сливен.
  • Във Върна със съдействието на фондация „Карин дом“ – отворена среща-разговор на тема „Какво трябва да знаем за отглеждането на недоносените бебета?“.
  • Във Велико Търново със съдействието на Happy Mums – прожекция на филма“МАМА“ за недоносените бебета, както и среща, посветена на профилактиката на преждевременните раждания, кенгуровата грижа и още много и интересни неща свързани с темата.

Нека да осветим в лилаво тази най-уязвима част от нашето общество, най-малките ни бебета, както и техните семейства. Това символично действие няма да предотврати преждевременните раждания, нито ще подобри лечението, нито ще спаси нечий живот. Но това е жест към хората, засегнати от този проблем, който има за цел да им покаже, че не са сами в борбата с последствията от преждевременното раждане. Колкото повече хора в световен мащаб се отзоват на този призив, и с помощта на медиите на европейско, национално и местно ниво, толкова повече внимание ще се обърне, както на широката публика, така и на управляващите, от които зависят важни решения. Това ще е подготовка за вземането на адекватни мерки, така че да може всяко бебе в България, в Европа и по света да има възможно най-добри шансове да бъде здраво и щастливо.

Партньори на Световния ден на недоносеността в България

Столична Община
Осветяването на сградата на Столична община,
ще се осъществи с подкрепата на „Ню Бояна Филм“ АД и „Уърлдуайд ФХ“ ЕООД

Община Сливен
МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ гр. Сливен

списание „Моето бебе и аз“

Happy Mumsучилище за бременни и родители, гр. Велико Търново

Фондация „Искам бебе“

Фондация „Карин Дом“

partners-4765315