Защо са важни гнездата за кувьози? Интервю с д-р Диана Аргирова

Защо са важни гнездата за кувьози? Интервю с д-р Диана Аргирова

Както знаете, на 22 декември 2012 година ще се проведе коледния благотворителен базар „Подари мъничко вълшебство“, средствата от който ще вложим в закупуването на гнезда за кувьози. Тъй като това е нещо, което все още не се употребява масово в нашите отделения, а и по принцип, решихме да ви запознаем с мнението на специалистите за това каква е ползата от тези гнезда.

Д-р Диана Аргирова, която завършва висше медицинско образование в Пловдив през 1992 г. Работила е като участъков педиатър в Общинска болница гр. Раковски, а днес е Началник отделение по неонатология в МБАЛ Пловдив АД. Д-р Аргирова ръководи първото отделение в страната, което със собствени средства осигурява няколко различни по размер гнезда за новородени и ще сподели с нас опита си и защо е важно и други болници да бъдат обурудвани с тях:

Д-р Аргирова вашата болница е първата в България, решила да осигури със собствени средства няколко различни по размер гнезда за новородени. Какво Ви подтикна към това решение и с какво тези гнезда помагат на бебетата?

Когато получих информация за гнездата за новородени /преди около година/, вниманието ми беше привлечено от многобройните положителни ефекти върху развитието на децата, отглеждани в тях. Още тогава се опитах да се свържа с дистрибуторите, но без успех.
Преди около два месеца по една щастлива случайност имах възможността да се запозная лично с хората, които ги рекламират в България и това беше шанс да науча от тях за личния им опит при ползването на гнездата за новородени.

В резултат на всичко това вече нямах колебания, че ако можем да си ги позволим от финансова гледна точка, ще осигурим подобни удобства и за нашите малки пациенти.
Щастлива съм, че вече всичко това е реалност, защото за нас е много важно децата, които лекуваме да получат всичко най-добро за успешен старт в живота.
Все още опитът ни с гнездата е малък, но наблюденията ни съвпадат с проучванията на лекарите, които са ги разработили. Бебетата са по-спокойни, заемат позиции, подобни на тези в майчината утроба, имаме усещането, че се чувстват защитени.

В заключение ще кажа, че няма човек от персонала, който да не е пожелал да има такива гнезда и за възрастни.

Толкова ли e  важно според Вас ползването им?

Считам, че ползването на гнездата за новородени е много важно за психо-емоционалното развитие на бебетата, като им създава положителни емоции. Много ценно е и това, че се имитира майчината утроба, особено за преждевременно родените деца. Ползването им е възможно дори и при тежко състояние на бебето. Вероятно ще има полза и за предотвратяване на страничното сплескване на главичките на недоносените бебета, т.нар. долихоцефалия.

Използвахме момента, за да попитаме д-р Аргирова и за нещо, което отдавна ни вълнува – кенгуру грижата!

Разкажете ни за ползите от кенгуру-грижата и практикува ли се тя в България?

Ползата от кенгуру–грижата е безспорна. Тя може да спести на бебетата и на медицинския персонал много неприятни моменти. За съжаление в България доверието към този вид грижа за новородените не е голямо и тя на практика не се прилага. Може би е време да се поучим от опита на нашите чуждестранни колеги, като позволим на родителите да ни помагат при лечението на собствените им деца.

Какви според вас са пречките този метод да бъде рутинна практика в грижите за недоносените бебета?

Причините са  комплексни. От една страна пречките са чисто технически, защото неонатологичните отделения в България не разполагат с условия за прилагане на кенгуру-грижа. От друга страна на много места у нас медицинският персонал трудно допуска родителите в близост до болните им деца. Самите родители често проявяват страх и неувереност, че могат да се справят с грижата за бебето, а им липсват теоретични и практически познания.