Световна среща на пациентските организации в подкрепа на недоносените бебета

Световна среща на пациентските организации в подкрепа на недоносените бебета

В седмицата на 25-27 Януари 2013 година, фондация „Нашите недоносени деца“, представлявана от Нина Николова и Любомир Дренски посетиха деветата световна среща на родителски организации от цяла Европа. Всички присъстващи на срещата са хора, които по един или друг начин лично са се сблъсквали с проблема преждевременно раждане и отглеждане на недоносено дете.
Домакин на срещата беше Европейската Фондация за грижи на новородените (EFCNI), която е посветена на тази кауза повече от 15 години.

На срещата бяха представени инициативите на различните фондации, като ФННД направи най-голямо впечатление поради факта, че ние бяхме най-младата организация там, но пък за кратко време наистина успяваме да привлечем обществения интерес към тези сериозни проблеми. За краткото време, от което съществуваме, ние успяхме да привлечем на своя страна наистина много отдадени на тази кауза родители на недоносени деца, с които ежедневно се борим за повече информация и по-добър живот на нашите недоносени деца. Въпреки че съществуваме само от 5 месеца, ние успяхме да накараме обществото да заговори за проблемите, свързани с нашите деца, както и с проблемите, с които се сблъскват родителите в здравната система. За пръв път в България отбелязахме Световния ден на недоносеността 17 ноември в цели четири града, благодарение на всички онези хора и организации, които ни подкрепиха и които се борят заедно с нас. Въпреки че във ФННД никой не работи на пълен работен ден и всички ние отделяме от свободното си време в името на нашата най-лична кауза, успяхме заедно с всички вас да организираме и благотворителен коледен базар, средствата от които ще бъдат използвани за закупуване на гнезда за кувьози. Това както знаете една малка стъпка в посока по-добра превенция на неврологични проблеми за недоносените бебета, които прекарват дълго време в кувьоза.

По време на срещата, организирана от EFCNI, всички се възхитиха на ентусиазма, желанието и позитивизма, с които правим всичко това! И всичко, скъпи приятели, не би било възможно благодарение на десетките родители, които работят неуморно заедно с нас.

По време на срещата дискутирахме различни проекти и инициативи, които предвиждаме за 2013 година, както и плановете ни за отбелязването на следващия 17 ноември. Големи компании, спонсори на EFCNI направиха презентации на своите дейности и цели. Бяха засегнати важни и интересни теми, които наистина ни обогатиха и ни дадоха още повече хъс, амбиция и идеи за това какво бихме могли да направим, за да се подобри максимално грижата за недоносените бебета.

Един от важните проблеми, които засегнахме беше превенцията при бременни жени, както и налагането на единен европейски стандарт във всички неонатологични отделения в цяла Европа. Акцентът падна и върху по-добрата болнична и следболнична грижа за недоносените. Бе коментират и фактът, че стандартът предвижда осигуряване на оптимална грижа за най-малките и рискови бебета, като на всяко бебе се пада по една медицинска сестра, която да фокусира грижите си върху детето.

Голямо внимание бе обърнат на проекта Ene, Mene, Mini – една инициатива на EFCNI и Dreger, която има за цел повишаване на вниманието към нуждите на недоносените бебета. Също така предвижда внасяне на петиция в Европейският парламент, която се фокусира върху установяване на отговорна медицинска и социална грижа за най-рисковите новородени. Тук може да видите повече за това какви са целите на EFCNI – http://www.youtube.com/watch?v=md2qzXzE_6Y

Най-важното, което разбрахме от тази среща е, че в лицето на всички тези хора, представители от цяла Европа, ние видяхме съпричастност, приятелство и подкрепа. Ние не сме сами – всички те, европейските организации, които се грижат за правата на недоносените бебета и техните семейства, са с нас и ни протягат ръка по пътя на борбата за един по-добър старт и живот на нашите недоносени деца.