Здравето на новороденото – приоритет за Европа?

Здравето на новороденото – приоритет за Европа?

Конференция на тема „Майчино здравеопазване и грижа за новородените – хармонизиране с европейските практики“ събра в София утвърдени български експерти в майчиното здравеопазване и грижа за новороденото, както и представители на ресорни организации и институции. Форумът се проведе по инициатива на българския евродепутат Мария Габриел от ЕНП и Фондация „Нашите недоносени деца“.

Форумът беше открит от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която информира, че е разработен проект за изграждане на неонатологично отделение в Първа АГ „Света София“. В новото отделение недоносените бебета ще бъдат заедно с майките си, обеща кметът на София. Това ще се случи най- рано през 2014 година. Проектът вече е изготвен, но са нужни близо 1 милион лева.

„Там условията не позволяват майките да бъдат продължително време с децата си и аз смятам, че това е недопустимо. Знам, че това е важно много за бебетата и майките.“, заяви Фандъкова.

В приветствието си към участниците евродепутатът Мария Габриел заяви, че трябва да се чуе тихият глас на недоносените бебета и те да станат част от дневния ред на Европа. „Голяма част от преждевременните раждания могат да бъдат предотвратени чрез общи европейски мерки, инвестиции в профилактика, ранна диагностика и информационни кампании сред бъдещите родители. Ключовата дума е превенция“, посочи Мария Габриел. Евродепутатът изрази разчарование по отношение на неангажраността на Европейската Здравна Комисия към качеството на майчиното и неонаталното здравеопазване, но заяви, че това е Европейска отговорност и Европейския парламент признава сериозността на темата, както и необходимостта от взимане на адекватни мерки за справяне с проблема.

Николина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца“ подчерта необходимостта от осигуряване на контакт между родителите и бебето в периода на болничен престой, както и оказването на психологическа подкрепа на родителите , за да се справят с тази стресова ситуация. ФННД активно работи по създаването на групи за емоционална подкрепа за семейства на недоносени деца и деца в тежко здравословно състояние.

Основни лектори в конференцията бяха председателят на Държавна Агенция за Закрила на Детето – Калин Каменов, националният координатор по неонатология на МЗ доц.д-р Ралица Георгиева, завеждащия неонатологично отделение към  Университетска Акушеро-Гинекологична Болница ‘Майчин Домдоц. Боряна Слънчева, представителят на UNICEF за България Таня Радочай, Светлана Картунова от Фондация „Карин дом“. Видео-послания отправиха члена на Европейския парламент Ангелика Ниблер, преседателя на ЕВропейската Фондация за грижа за новородените Силке Мадер, както и генералния секретар на EUROCHILD Жана Хейнсуърт.

Скоро очаквайте пълното резюме на конференцията и дискусиите. Предстои публикуването на официалната позиция на ФННД по дискутираната тема.