Пет инфузионни апарати и един пулсов оксиметър бяха дарени на неонатологичното отделение на болница "Майчин дом" в София

Пет инфузионни апарати и един пулсов оксиметър бяха дарени на неонатологичното отделение на болница "Майчин дом" в София

Скъпи приятели, както знаете през месец март дарихме Апарат за ранен скрининг на слуха на недоносените деца на отделението по неонатология в МБАЛ „Токуда Болница София“. Всичко това стана факт благодарение на благотворителния търг, организиран от Дарик радио, „Ники Кънчев шоу“ и спортно шоу „Гонг“ проведен през декември 2012г. Средствата дарени на фондация „Нашите недоносени деца“ бяха в размер на 20 050 лв.

През месец юни беше направено второто дарение на пет инфузионни устройства за вливане на лекарства и хранителни разтвори на стойност 5500 лева на „Майчин дом“ в столицата. Дарението бе прието от директорът на „Майчин дом“ доктор Виктор Златков. На събитието присъстваха много лекари на болницата, представители на фондация „Нашите недоносени деца“ и Ники Кънчев.

Д-р Виктор Златков изрази своята благодарност и своето съжаление, че държавата не полага повече грижи в тази насока. Специалистът сподели и шокиращата статистика, че около 20% от новородените в „Майчин Дом“ са недоносени. Преждевременното раждане крие своите рискове както за семействата на мъничетата, така и за обществото като цяло.
Към нашата благородна кауза се присъедини и фирма „Медилон“. От нея бяха закупени перфузорите, а фирмата дари друг ценен уред на стойност 2500 лева – пулсов оксикомер за наблюдение нивото на кислород в кръвта на новородените. Специални благодарности на „Медилон“ за проявения жест! Благотворителността е сред най-висшите прояви на човешката същност!

„Новите апарати ще влязат в употреба веднага“, каза доц. д-р Боряна Слънчева, началник на Неонатологичната клиника в болницата. „Имахме нужда от перфузорите и от пулсовия оксиметър, защото при 35-40 деца в отделението наличната апаратура вечно не достига“, каза още тя.