Започна Световната седмица на кърменето 2013 – „Подкрепа за кърмене – близо до майките”

Започна Световната седмица на кърменето 2013 – „Подкрепа за кърмене – близо до майките”

София, 1 август, 2013 г. – Световната седмица на кърменето (ССК) 2013 г. – „Подкрепа за кърмене – близо до майките“ беше официално открита днес, в 10.00 ч. в УАГБ „Майчин дом”. В събитието участваха г-жа Таня Андреева – Министър на здравеопазването, г-жа Емилия Тончева, управляващ офиса на Световната здравна организация в България, г-жа Таня Радочай – представител на УНИЦЕФ за България, проф. д-р Виктор Златков, дм – Изпълнителен директор на УАГБ „Майчин дом”, проф. д-р Боряна Слънчева – Началник на Клиника по неонатология към УАГБ „Майчин дом”, д-р Анета Попиванова – Председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, IBCLC (сертифициран от международен борд консултант по кърмене), г-жа Нина Николова – Председател на Фондация „Нашите недоносени деца“, бременни, майки на кърмачета, родилки с опит в кърменето, представители на медиите. По време на събитието беше направено дарение на информационни табла за кърмене на недоносени бебета за Клиниката по неонатология на УАГБ „Майчин дом”. Изработването им е съвместна инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца” и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”.

„За нас родителите на недоносени деца кърменето е не само съществена и много важна част от здравето на децата ни,но и една връзка, която ни крепи през цялото време, докато детето е в интензивен сектор. Знаем колко е важно детето да не бъде отделяно от майката. Но при нас, това е ежедневие. И единствената ни връзка, която остава с бебето е кърменето или изцеждането на кърма. За това призовавам всички, най-вече лекарите и акушерите да подкрепят майките на недоносени бебета да не спират да кърмят и да дават кърма. А кърменето на недоносени бебета още от първите им дни след раждането е силно препоръчително. Нека позволим на майките да правят най-доброто за техните деца, докато са в болнична среда, така както и лекарите правят най-важното за тези бебета, борят се за тяхното оцеляване.“, каза Нина Николова, председател на ФННД.

Кърменето е най-добрата храна и най-добрата защита за бебето и майката, но все още в България има ниска информираност за ползите му, липсват медицински стандарти, които да отговарят на съвременните европейски тенденции.Тази година темата на Световната седмица на кърменето е „Подкрепа за кърмене – близо до майките“. Наистина, изключително важно е да обучим широката общественост и семействата, за да може майките да бъдат подкрепяни да кърмят, но и да не забравяме, че първите хора, които майката вижда след като е родила, са медицинските сестри, акушерките и лекарите в родилните и неонатологични  отделения. Ние трябва да информираме и подкрепяме майките да кърмят, защото в замяна те правят най-ценното за своето дете – дават му най-добрия старт в живота., каза Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България.

Данните от Национално проучване за храненето на кърмачета и малки деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството (2007, НЦООЗ) показват лоши тенденции спрямо световните препоръки за кърменето: извънредно малка част от бебетата са на изключително кърмене до 6-месечна възраст; сравнително високият дял на кърмени деца през първия месец (84,2%) спада до 25,7% към 6-7-ия месец и достига до още по-ниски стойности към края на първата годинка – едва 14,8% от българските бебета на 10-11 месеца получават някаква кърма. Основната посочвана причина от майките за спирането на кърменето е липсата на кърма (65,7%), като този висок процент насочва не към медицински проблем като причина, а към липсата на знания и умения за поддържане на лактацията. Болничните практики също не благоприятстват за доброто развитие на кърменето: късно начало, разделяне на майката от бебето по време на болничния престой, липса на достатъчна подкрепа от страна на медицинския персонал.

Всяка година от 1 до 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето: http://worldbreastfeedingweek.org/     

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА ПО ВРЕМЕ НА СВЕТОВНА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО 2013              

През 2013 г. ще бъде поставен акцент върху подпомагането, основано на подхода „Майки подкрепят майки”, който е доказано ефективен в световен мащаб. Всяка майка с опит в кърменето може да премине през допълнително обучение и да започне да предоставя подкрепа в общността си и така успешно да посреща нуждите на кърмещите майки както от емоционална подкрепа, така и от придобиване на основни знания и умения за справяне с непосредствените проблеми, свързани с кърменето. Системата за общностна подкрепа за майките е съществено важна след напускането на болницата. Програмите за подкрепа на майки от майки са с ниски разходи и висока ефективност по отношение на честотата на достигане на големи групи майки.

ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ:

Фондация „Нашите недоносени деца“ /ФННД/ е първата неправителствена организация в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства, създадена през лятото на 2012 година. Нашата лична болка ни обедини в подкрепа на недоносените бебета и техните семейства. Активно сътрудничим с неонатологичните отделения и медицинските специалисти. Екипът на организацията работи в посока подобряване на условията в неонатологичните отделения в страната чрез благотворителни инициативи за набиране на средства и закупуване на техника и оборудване. Целта ни е да има по-малко преждевременни раждания и повече оцелели и здрави недоносени бебета, заедно с по-спокойни и информирани родители. Разполагаме с добре развита доброволческа мрежа в различни градове на България.За повече информация за ФННД посетете www.premature-bg.com или нашата страница във Фейсбук.

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” /НАПК/ е създадена през 2010 г., за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. В рамките на 7 обучения, стартирали през 2006 година с подкрепата на УНИЦЕФ и Националния комитет по кърмене, са подготвени и сертифицирани над 120 доброволни консултанти по кърмене от градовете София, Варна, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора и др. По телефона и в лична среща доброволките консултират майки по проблеми при кърмене, отговарят на националната телефонна линия, осъществяват домашни посещения и посещения в болницата скоро след раждането, водят групи за споделяне на опит и информират за проблемите на кърменето, участват в кампании и др. През 2012 година доброволците на НАПК са консултирали и оказали подкрепа на повече от 700 майки. За повече информация за НАПК посетете www.podkrepazakarmene.com или нашата страница във Фейсбук.

УНИЦЕФ работи в 190 страни и територии, за да помогне в оцеляването и благоденствието на децата от ранното детство до юношеството. УНИЦЕФ оказва помощ за подобряване на детското здравеопазване и пълноценното хранене, добро водоснабдяване и канализация, за осигуряване на основно образование за всички момичета и момчета, както и защитата на децата от насилие, експлоатация и СПИН. УНИЦЕФ се финансира изцяло от доброволни дарения на отделни лица, фирми, фондации и правителства. За повече информация за УНИЦЕФ посетете: www.unicef.bg  или нашата страница във Фейсбук

ssk_banner728-4336368