Перфузори за четирите града с най-голям процент недоносени деца

Перфузори за четирите града с най-голям процент недоносени деца

Неонатологичното отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ гр. Сливен получи съвременна медицинска апаратура – инфузионна помпа /перфузор/ от фондация „Нашите недоносени деца“ /ФННД/. Перфузорът беше връчен на д-р Минчева, завеждаща на отделението от Надежда Дренска, член на управителния съвет на ФННД. Дарението е част от инициативата на фондацията за осигуряване на необходима техника за неонатологичните отделения в страната. Фондацията набира средствата благодарение на традиционните си благотворителни базари „Подари мъничко вълшебство“. Перфузорът е апарат, който позволява бавно и дозирано въвеждане на лекарствени средства, електролитни разтвори и средства за парентерално хранене . По време на работа може да бъде извършвана корекция на дозата на внасяното лекарствено вещество. Има възможност за едновременно прилагане на няколко лекарствени вещества.

Сливен е един от четирите града, които получиха дарение със средствата от великденската инициатива на фондацията. Добрич, Монтана, Враца и Сливен са едни градовете, в които процентът на преждевременно родените деца е над средния за страната. За 2012 година 16.76% /и 16.74% за 2011 год./ са недоносените в Сливен при средно 10 % за страната.

В неонатологичното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ за изминалата 2012 година са родени около 256 недоносени деца, от тях 186 са преминали през интензивен сектор, а 15 са новородените с тегло под 1200 гр. В това число влизат и новородени, които се транспортират към неонатологията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от Нова Загора и частните болници в Сливен. От началото на 2013 година неонатолозите в Сливен са се погрижили за 167 недоносени новородени, от тях 110 са преминали през интензивен сектор, а 8 са родени под 1200 гр. Според стандарта по неонатология новородени с екстремно ниско тегло се транспортират към неонатологични отделения III ниво. Новородените с екстремно ниско тегло, родени в Сливен получават първична реанимация и след това се транспортират в Клиниката по неонатология към МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ (Университетска) в Стара Загора.

Отделението в Сливен е сравнително добре оборудвано, но въпреки това изпитва остра нужда от съвременна медицинска апаратура. Кувьозите не достигат, а реанимационната маса на отделението не е сменяна от неговото създаване през 1960 година. Въпреки, че е абсолютно амортизирана, неонатолозите са принудени да правят чудеса, за да спасяват най-малките и рискови пациенти. Стойността на една нова реанимационна маса нисък клас започва от 11 хил лв.

Фондация „Нашите недоносени деца“ /ФННД/ се опитва да привлече вниманието на държавата в лицето на отговорните институции и общините към проблемите в грижата за новородените. Крайно време е здравето на новороденото да се превърне в национален приоритет. ФННД е първата неправителствена организация в страната, посветила работата си на недоносените деца и техните семейства. За повече информация www.premature-bg.com