3 нови наръчника в подкрепа на родители и специалисти

3 нови наръчника в подкрепа на родители и специалисти

През последните месеци част от усилията ни бяха съсредоточени в създаването на 3 Наръчника насочени към родители и специалисти, които съдържат безценна информация за развитието на преждевременно родените деца, насоки за преодоляване на сензорни трудности в храненето, както и информация, свързана със същността и практикуването на кенгуру грижи (контакт “кожа до кожа”), кърменето и храненето с кърма на бебето, както и насоки за пълноценно общуване с детето във времето на болничното му възстановяване. Наръчниците са специално създадени от Маргарита Габровска – Специалист ранно детско развитие и логопед в Център за детско развитие „Малки чудеса“.


„С малки стъпки: от 0 до 3“

е наръчник за важните моменти в развитието на вашето преждевременно родено дете, в който ще откриете:

✅Цялостен подход към виждането за преждевременно роденото дете и неговите потребности от момента на раждането му до навършването на 3-годишна възраст.
✅Ценна информация около необходими посещения при специалисти, потенциални здравословни и развитийни рискове и насоки за тяхното навременно идентифициране и преодоляване.
✅Перспектива на специалисти, работещи в областта на ранното детско развитие, както и Практическо ръководство за преодоляване на сензорни трудности в храненето.

Наръчник „С малки стъпки: от 0 до 3“
Намерете нашите наръчници тук!


„Само една хапка …“

е практическо ръководство, създадено в подкрепа на семейства, чиито най-млади членове биват определяни като “злояди”, “капризни” към храната и трудно допускащи нови храни в менюто си.

✅Предложеното тук ще ви помогне както да изградите по-ясна представа къде се намира детето ви по отношение на храненето.
✅Ще ви даде идеи за сензорни игри и занимания, които имат за цел да подкрепят детето в процеса на плавно опознаване и приемане на разнообразни сензорни стимули, а това носи потенциала да повлияе и способността му да приема нови и непознати храни.

Наръчник „Само една хапка …“
Намерете нашите наръчници тук!


„Спасителна прегръдка за недоносените бебета“

е наръчник за ролята на кенгуру-грижите за недоносените деца.

Предназначен както за семействата на недоносени бебета и новородени с влошено здравословно състояние, така и за медицинските специалисти, ангажирани с лечението и грижата за тези деца в неонатологичните отделения. В него ще откриете детайлната и систематизирана информация, свързана със същността и практикуването на кенгуру грижи (контакт “кожа до кожа”), кърменето и храненето с кърма на бебето, както и насоки за пълноценно общуване с детето във времето на болничното му възстановяване. Наръчникът е създаден съвместно д-р Бояна Петкова.

 

Наръчник „Спасителна прегръдка за недоносените бебета“
Намерете нашите наръчници тук!


Ако имате съмнения и въпроси, свързани със затруднения в детското развитие, свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 или от формата по-долу.