Запиши се за онлайн консултация с психолог

Запиши се за онлайн консултация с психолог

Щастливи сме да ви съобщим, че най-после стартираме един дългочакан и мечтан проект. Ако сте родител на преждевременно родено дете или дете с проблеми, ако чувствате, че имате нужда да поговорите със специалист, от този четвъртък /13 февруари 2014 г./ имате възможност да получите квалифицирана психологическа консултация в сайта на фондация „Нашите недоносени деца“. Консултациите ще се провеждат с клиничния психолог Михаела Виденова. Консултациите ще се провеждат в реално време чрез онлайн платформа в сайта на ФННД, след предварително записване на mvidenova@premature-bg.com
Приемно време 18:30 – 20 ч.

Какво е онлайн психологическо консултиране?

Има моменти, когато всеки от нас се среща с трудности и преживявания, които ни карат да се чувстваме объркани, несигурни, гневни или тъжни. Психологическото консултиране е възможност за търсене на различни начини за справяне с трудностите на живота, за едно по-добро опознаване на себе си и своите взаимоотношения със света и хората и възможност за нови пътища на лично развитие.
Много от жените, преживели преждевременно раждане, както и техните партньори и близки, често не намират сили да говорят открито за това, особено в първите седмици или месеци и са склонни да търсят индиректна подкрепа и информация, като често използват за това интернет. Обикновно то се случва в два варианта: чрез писмо (имейл) или чрез програма за комуникация в реално време (Skype, E-Therapy). В такива случаи формата на консултирането по интернет може да бъде много лесна и удобна, като така предоставя и някои изключително полезни предимства:

широка достъпност, често от дома на човека, получаващ психологическо консултиране – или: „Как мога да ползвам консултиране онлайн?“
Ако сте жена, преживяла преждевременно раждане, баща на недоносено дете или близък на семейство, което има недоносено или родено в тежко състояние дете, ако бебето Ви е починало преди или повреме на раждане или скоро след това, ако напоследък усещате, че Ви е дошло в повече, но няма с кого да говорите за чувствата си или имате усещането, че никой не може да Ви разбере, ако разговорът с близките не Ви носи облекчение, можете да опитате да се консултирате по интернет. За това не е нужно да посещавате специално място или да съобразявате графика си, а да намерите удобно кътче в дома и сърцето си, за да излеете на екрана своите мисли.
подходящо е както за мъже, така и за жени – или: „За кого е подходящо онлайн консултирането?“
Никой не е застрахован от трудните ситуации в живота. Често жените са тези, които сякаш по-свободно говорят за чувствата си, но всички ние сме хора, надарени с богат емоционален живот и с универсалната нужда да се чувстваме свързани и полезни. В случай на преждевременно раждане, както майката, така и бащата преживяват по свое му тежката ситуация. Майката обикновено е по-ангажирана с грижите около бебето, със свиждания в неонатологичното отделение, с цедене на кърма. Но мъжете често носят страха и тревогата в себе си, притесняват се да говорят за чувствата си, за да не товарят допълнително съпругата си.

– Подходящо е за хора, живеещи в отдалечени райони или затруднени в придвижването до по-голям град, но които могат да ползват свободно интернет
Често добрите специалисти работят в големите градове и дори да живеете в същото населено място, не винаги имате силите или физическата възможност да стигнете до психологическия кабинет. Когато сме уморени, когато наскоро сме преживели тежка операция или ако тялото и душата ни преживяват и още се възстановяват след трудни периоди, консултирането по интернет е една от най-удобните форми за общуване и подкрепа.

– Подходящо е в случаите, когато човек не чувства комфорт да търси психологическо консултиране във формална обстановка (кабинет или болично заведение), т.к. мястото често е натоварено с негативни преживявания или очаквания
Престоят в неонатологично отделение на преждевременно родени бебета и такива в тежко здравословно състояние е изключително тежко изпитание за семействата и близките им. Заплашващата, а в някои от случаите и случваща се смърт на тези високо-рискови бебета, прави справянето на родителите с емоциите и преживяванията си, непосилно. За съжаление в България медицинската помощ не винаги върви редом със зачитане на нашите преживявания, сякаш трудностите на тялото нямат нищо общо с трудностите на душата. За съжаление в повечето български неонатологични отделения все още няма психолози на щат. Ето защо онлайн консултирането е добра възможност да получим психологическа подкрепа в удобната обстановка на собствения си дом.

Подходящо е за хора, които не са готови открито да говорят за своите преживявания „лице в лице“
Напълно нормално е, ако наскоро в семейството Ви се е случило преждевременно раждане или бебето Ви е починало, или, ако имате близки в подобна ситуация, да не Ви се говори за това. Дори да знаете, че, ако говорите, би Ви олекнало поне малко, е напълно в реда на нещата да се чувствате напрегнати, несигурни или тревожни да се срещнете с психолог наживо.
Онлайн консултирането може да Ви послужи в такива моменти, като Ви даде възможност да формулирате своите въпроси или затруднения преди срещата наживо с психолог или вместо такава. Дистанцията на интернет често е онази „буферна зона“ на безопасно пространство, от което имаме нужда, за да споделим нещо наистина тежко и може да се възползваме от нея толкова често, колкото имаме нужда.

Ако в момента посещавате група за взаимопомощ или лични психологически консултации, можете паралелно да се консултирате и по интернет
Човек невинаги е склонен или има възможност да сподели всичко по време на консултативната сесия и тогава може да ползва интернет консултациите като допълнителна форма на подкрепа и информация. Когато човек участва в групова форма на консултиране (напр. групи за взаимопомощ), често е добре паралелно с това да има възможност за индивидуално консултиране, като онлайн формата е особено подходяща за това.

Онлайн консултациите предоставят условия за споделяне в среда на безопасност и анонимност, като в същото време предлагат директно високо качествена консултативна услуга
Интернет е част от ежедневието ни и отдавна знаем какво приятно усещане на анонимност може да ни предложи. Хората често не търсят психологическа консултация, защото се притесняват какво ще си помислят другите за тях, дали няма да бъдат осъдени или погледнати с лошо око или че интимните неща, които споделят, ще бъдат чути от трета страна. Всеки психолог е длъжен да уважи Вашето право на анонимност и да се отнесе към Вас с безпрекусловно зачитане и уважение. Ако имате нужда от това допълнително усещане за анонимност, онлайн консултирането Ви го предоставя лесно и достъпно.
Нещо повче: в онлайн консултациите Вие знаете, че общувате с обучен специалист с опит, който работи по утвърдени етични и професионални стандарти.

Помислете дали онлайн психологическото консултиране е най-добрият вариант за Вас в следните случаи:

  • Ако се затруднявате да си служите с компютър или интернет
  • Ако за Вас не е удобен вариантът да говорите за личните си преживявания по интернет. Някои хора предпочитат живия контакт с психолог.
  • Ако състоянието Ви изисква психологическа или психиатрична подкрепа с по-голяма ангажираност. Ако преживявате сериозна емоционална криза или имате продължителни себеувреждащи мисли, е добре да потърсите директна помощ от специалист, като ние можем да Ви насочим към такъв.
  • Ако имате въпроси, засягащи повече медицинското Ви състояние. Психологът може да Ви предложи подкрепа и консултиране, но не е медицинско лице.

 

За Михаела Виденова

Казвам се Михаела Виденова и съм клиничен психолог по образование, с психотерапевтично формиране. Професионалният ми опит е в индивидуалната психологическа работа и консултиране. Работата ми често ме среща с хора, преживели различни и често трудни истории, които по своему, често с много смелост и всеотдайност търсят нови възможности за себе си и своите близки за по-балансиран и щастлив живот. Да партнираш на човек, търсещ нови жизнени хоризонти или преодоляващ своите затруднения, е вълнуващо преживяване за мен като специалист и като човек.

За да се проведе консултацията успешно, следвай следните стъпки

instrukcii-7606496