Ники Кънчев и Румяна Нейкова подкрепят недоносените деца в България с кампанията „Най-големи герои са най-малките”

Ники Кънчев и Румяна Нейкова подкрепят недоносените деца в България с кампанията „Най-големи герои са най-малките”

Олимпийският шампион Румяна Нейкова и телевизионният и радио водещ Ники Кънчев дадоха старт на информационната кампания „Най-големи герои са най-малките“, организирана от фондация „Нашите недоносени деца“. Целта на кампанията е да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца, тъй като всяко десето бебе в България се ражда недоносено.

Инициативата няма за цел да набира средства, а да предизвика съпричастност, защото всеки един може да подкрепи битката за живот на недоносените деца по своите възможности. Всеки, който желае да изрази своята символична подкрепа може да го направи, като хареса Фейсбук страницата „Недоносени бебета“.

Все още темата „недоносени бебета“ не се дискутира в българското обществото и често родителите на недоносени новородени се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа.

Водещи неонатолози вече очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца, а именно липсата на достатъчно специалисти в неонатологичните отделения, нуждата от високотехнологична апаратура и медикаменти, рехабилитацията след излизане от болницата. Поради ранното си раждане недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели органи и системи. Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални. Голяма част от недоносените деца са застрашени от развитието на детска церебрална парализа, ретинопатия и др. Те се нуждаят от всекидневна рехабилитация и висококачествени грижи.

„Стресът, който преживява едно семейство на недоносени дете, е неописуем. Те дори не знаят, че има специалност, посветена на недоносените деца. Ние искаме национална програма, която да показва на родителите къде и при кого да отидат, за да не се лутат в безтегловност“, отбеляза проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.

Румяна Нейкова, лице на кампанията „Най-големи герои са най-малките“, сподели: „Аз също съм родител и наистина, гледайки отстрани, лесно е да печелиш златни медали, но по-трудно е да си родител. За съжаление, училище за родители няма, а проблемите идват без да ги очакв аме. Все още децата нищо не разбират, но живота на родителите им се променя на 180 градуса.“

„Усложненията при недоносените деца не са малко, поради неразвитостта на органите им. Нищо не завършва с изписването на детето от неонатологичното отделение – децата имат респираторни усложнения, развиват ретинопатии и имат нужда от рехабилитация. Остър проблем сега е, че няма достъп до рехабилитационни грижи в страната. Има региони, в които родителите имат големи транспортни разходи за грижата за децата. Това, което целим, е в цялата страна да има необходимите условия и ресурси, за да могат всички деца от всички региони да имат еднакъв достъп до рехабилитация“, сподели доц. Ралица Георгиева, началник на отделението по неонатология на МБАЛ по детски болести – София.

Всеки може да се включи в кампанията „Най-големи герои са най-малките“ просто като хареса Фейсбук страницата „Недоносени бебета“.