Дарение от благотворителния търг на Дарик радио и Gong.bg получи търновското неонатологично отделение

Дарение от благотворителния търг на Дарик радио и Gong.bg получи търновското неонатологично отделение

 

Два монитора за следене на показателите на новородените получи като дарение неонатологичното отделение на Великотърновската болница. Средствата за апаратурата са осигурени от традиционния благотворителен търг на Дарик радио и Gong.bg

Вече четири години предаванията „Ники Кънчев шоу“, „Дарик кафе“, спортно шоу „Гонг“ и сайтът Gong.bg организират Коледен благотворителен търг с разпродажба на спортни артикули, модни и арт аксесоари, билети за спортни и музикални събития и др., дарени безвъзмездно от популярни лица.

С част от събраните средства Дарик и Фондация „Нашите недоносени деца“ закупиха 12 броя неонатални монитори за следене на виталните показатели на новородени недоносени деца, а два от тях попаднаха във Велико Търново.

Дарението връчи Надя Дренска от фондацията. „Нека децата, които ще ползват мониторите, да бъдат все така борбени, за да минат през този труден период в началото на живота им“, пожела тя.

По нейни думи все още има голямо неразбиране на проблемите на недоносените деца. „Никой не е подготвен за тази ситуация и когато се сблъска с проблема, очаква най- лошото. Истината е, че медицината е напреднала, а лекарите са прекрасни. Така децата имат добър шанс да оцелеят и да бъдат здрави“, каза Надя.

„Имахме голяма нужда от тази апаратура, защото децата при нас са много, но техниката не достига“, с благодарност каза д-р Теодора Атанасова, която от две години работи в неонатологичното отделение.

Около 150 новородени с тегло под 2500 гр от Велико Търново и региона са преминали през интензивния сектор миналата година, посочи старшата акушерка Диана Димитрова.Работещите в отделението призоваха великотърновската общественост да последват примера на Дарик радио, Gong.bg и Фондация „Нашите недоносени деца“. „Нека на 17 ноември, Световният ден на недоносеността, да бъдем съпричастни с този проблем“, апелираха специалистите.