Дарение за недоносените бебета във Варна

Дарение за недоносените бебета във Варна

Фондация „ Нашите Недоносени Деца „ направи дарение на Неонатологичното отделение във Варненската АГ-болница „ Проф.Д-р Димитър Стаматов“ – пулсоксиметър /Pulse oximeter/ и инхалатор.

Средствата за апаратурата бяха събрани по време на поредица от благотворителни кампании :
– Кампания на Спийд Компютри ЕООД гр.Варна  – “ За повече здрави български деца“

– Благотворителна фотографска изложба „ Една шепа живот „ , организирана от Фотографски център „Sea Blue“
– Коктейл „Лидери на чаша вино „ , организиран от Key Success Indicators

Пулсоксиметърът показва количеството кислород в кръвта (Ph) чрез използването на инфрачервен светлинен сензор, който обикновено е прикрепен за крака или ръката на бебето. Много е важно, защото твърде голямото или твърде малкото количество кислород биха могли да причинят здравни проблеми в дългосрочен план.
Това е един от най-често използваните и необходими апарати, всяко едно недоносено дете трябва да бъде свързано с такъв, а в отделението бебетата средно са около петнадесет , често достигат и двадесет.
Повече от половината бебета се нуждаят от инхалации средно по четири пъти на ден. Затова, за безпроблемното им обгрижване са необходими повече на брой инхалатори.

„ Голяма част от наличната апаратура в отделението е от дарения“, сподели завеждащият отделението лекар – д-р Цветкова, което е тъжен факт – бъдещето на нашите деца зависи от добрата воля на дарителите.

Неонатологичното отделение в АГ-Варна приема недоносени деца от цяла Североизточна България, голяма част от тях с екстремно ниско тегло.
Към момента отделението се нуждае от още пулсоксиметри, перфузори, инхалатори, кислородни палатки, термо-легла. Повечето от тези уреди се износват бързо и се налага да се подменят често, за да се гарантира надеждността им на работа .

От 2013 година до момента от Фондация „ Нашите Недоносени деца“ на Неонатологичното отделение към АГ Варна бяха дарени общо : три броя пулсови оксиметъра, една инфузионна помпа за вливане на лекарства и хранителни разтвори, известна още като перфузор, два инхалатора и осем кислородни палатки. Средствата за закупуване на апаратурата са изцяло от дарения на физически и юридически лица, които се довериха на Фондацията и показаха своята съпричастност към недоносените бебета на България.