Дарение за отделението по неонатология към “Университетска многопрофилна болница за активно лечение Д-р Георги Странски” в град Плевен

Дарение за отделението по неонатология към “Университетска многопрофилна болница за активно лечение Д-р Георги Странски” в град Плевен

Фондация „Нашите недоносени деца“ дари стационарен инкубатор на отделението по неонатология към „Университетска многопрофилна болница за активно лечение Д-р Георги Странски“ в град Плевен.

Инкубаторът бе закупен със средства, дарени на фондацията от служителите на фирма „Телелинк“ ЕАД в размер на 3600 лв. Представители на фирмата, заедно с Теодора Иванова, координатор на фондацията за гр. Плевен, посетиха неонатологичното отделение, за да направят официално дарението.

Отделението е трето ниво на компетентност и отглежда изключително рискови недоносени деца с екстремно ниско тегло. Болницата е сертифицирана от УНИЦЕФ като „Болница, приятел на бебето“. Това е единственото отделение в страната, където функционира звено за отглеждане на недоносени деца чрез т.нар. кенгуру грижа.

Припомняме ви тази трогателна история за малкия Александър, роден само 830 грама в 25 гестационна седмица, който благодарение на грижите и всеотдайността на екипът в неонтологичното отделение в гр. Плевен и завеждащата д-р Атанасова е имал възможността да бъде в прегръдките на майка си в стаите за кенгуру грижа.

„Поканиха ме да постъпя в болницата, за да видим как ще се справим двамата заедно – вече беше 1780 гр и д-р Атанасова ни обеща, че направим ли 2100, ни пуска. За 1 седмица бяхме готови да си ходим вкъщи – той, залепен като пиявичка за мен, спокоен и спящ часове наред върху гърдите ми в стаите за кенгуру – грижа. По това време в болницата се хранехме още с шише. Акушерките решиха да направим пробно кърмене – оказа се, че на гърда яде повече, отколкото с шише. Лекарите казаха, когато ревне, да го слагам на гърдата. Прибрахме си вкъщи малкия скъпоценен и борбен човек точно 3 месеца след раждането. За тежките и плашещи дни в началото – аз лично съм благодарна на целия екип в Неонатологията – лекари и акушерки, отдадени на работата си професионалисти. Борят се за всяко бебенце и се радват на всяка малка крачка напред. Голяма психологическа подкрепа оказват и на родителите. Близо два месеца след раждането, по инициатива на д-р Христов и под негово наблюдение, извадиха Сашко от кувьоза и го сложихме на гърда – засука си без проблем.“

Изказваме нашите искрени адмирации към екипът на отделението в гр. Плевен и дълбока благодарност към служителите на фирма „Телелинк“, които приеха присърце каузата ни да подобрим грижата за преждевременно родените деца в България. Благодарим ви от сърце!