Дарение за отделението по неонатология към “Многопрофилна болница за активно лечение” в град Бургас

Дарение за отделението по неонатология към “Многопрофилна болница за активно лечение” в град Бургас

Отделението по неонатология на МБАЛ-Бургас получи термолегло за недоносени бебета. Дарението бе предадено на началника на отделението д-р Стилияна Томова от Цветелина Калоянова – представител на фондация „Нашите недоносени деца”. Термолеглото е закупено от фондацията със средства, събрани от ежегодния благотворителен търг на „Ники Кънчев Шоу“ по „Дарик радио”.

„Термолеглото служи за поддържане на топлинен комфорт при новородени деца, тъй като всяко охлаждане води до забавяне на дихателната и сърдечната функции. А това от своя страна може да доведе до проблем след раждането и по-бавна адаптация”, обяснява д-р Томова. Термолеглата са подходящи както за недоносени бебета, така и за по-леки случаи и за деца, които са дошли на бял свят след цезарово сечение.

Д-р Томова благодари на фондация „Нашите недоносени деца”, както и на „Дарик радио”, които за поредна година правят дарение на МБАЛ-Бургас. Миналият май Отделението по неонатология се сдоби с два монитора за проследяване на жизнените функции на малките пациенти.
Годишно, броят на недоносените деца в Бургаска област е между 10-12 процента от всички новородени. За голяма част от тях, грижи се полагат в най-голямото Отделение по неонатология в областта, което се намира в Бургаската болница.