Дарение за отделението по неонатология в гр. Смолян

Дарение за отделението по неонатология в гр. Смолян

Фондация „Нашите недоносени деца“ дари 4 бр. кислородни палатки в отделението по неонатология към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД гр. Смолян. Средствата за направеното дарение бяха осигурени от благотворителната акция на Йорданка Янакиева – Дани в подкрепа на кампанията „Повече българчета за България“ на „Тройка на разсъмване“ (радио „Витоша“) и Фондация „Нашите недоносени деца“. Акцията се проведе на 1 юни, Денят на детето. Набраната сума бе в размер на 4 105 лв. С тази сума бяха закупени 8 бр. кислородни палатки за нуждите на неонатологичните отделения в градовете Смолян и Кърджали.

Неонатологичното отделение в гр. Смолян е II-ро ниво, а завеждащ на отделението е д-р Хризантема Георгиева – единствен неонатолог в отделение, което се грижи за новородените бебета от цялата родопска околност – Чепеларе, Широка Лъка, Девин, Пампорово, Рудозем, Мадан и пр. В Смолян се намират единствените АГ и неонатологични отделения в цялата околност. В същото време персоналът е крайно недостатъчен и едва смогва да се справя с нуждите на най-малките пациенти. За цялата смяна на разположение в отделението има най-много един лекар и една мед. сестра. За това старшата сестра в отделението Цонка Станева споделя, че най-големият проблем на отделението е липсата на достатъчно квалифицирани кадри.

Въпреки трудните условия, в които отделението е принудено да работи, специалистите там дават всичко от себе си, за да осигурят най-добрите грижи за своите малки пациенти. Родителите на недоносени деца могат да ги виждат всеки ден, а още на входа на отделението има поставено съобщение за часовете, в които майките могат да носят кърма за своите бебета. В отделението е от изключителен приоритет бебетата да се хранят с майчина кърма и правят всичко възможно да улеснят тази нелека задача.

Фондация „Нашите недоносени деца“ изказва искрените си адмирации за усилията на екипа на неонатологичното отделение към гр. Смолян под ръководството на д-р Георигева във връзка с осигуряването на най-добрата храна за недоносените бебета – майчината кърма.