Фондация “Нашите недоносени деца” поставя началото на отбелязване на Световния ден на кенгуру-грижата в България.

Фондация “Нашите недоносени деца” поставя началото на отбелязване на Световния ден на кенгуру-грижата в България.

Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи. Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа-до-кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно. Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя показва положителни ефекти върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат. Добре документирани са също благоприятни ефекти върху дихателната и сърдечната честота, по-малкият брой вътреболнични инфекции и възможността бебетата да могат да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения.

У нас кенгуру-грижа все още не е наложена практика. Нашата цел е да променим това, за да приближим грижите за недоносените бебета и болните новородени до европейските стандарти и препоръки за добра грижа.

Помолихме българските неонатологични отделения да бъдат наши партньори в тази инициатива като обявят понеделник, 15ти май, за ден на отворените врати. Ден за свободен достъп на родителите и възможност за контакт кожа-до-кожа на медицински стабилните бебета с техните майки за достатъчно продължителен период от време. До момента в инициативата ни се включиха 12 неонатологични отделения, в цялата страна, но вярваме и се надяваме, че през идните дни ще се включат и още отделения.

Каним Ви заедно да надникнем в света на недоносените бебета с неговите цветове, звуци, с бавното му време, с майчината и медицинската грижа, малките успехи, големите разочарования и надеждата, която никога не умира.Заповядайте на прожекция на документалния филм „Животът, който предстои“ (La vie a venir) в кино Влайкова в София (петък, 12. май от 18 ч.). Филмът ще бъде представен и във Велико Търново (вторник, 16 май от 18ч.) в Център за подготовка за бременност и раждане „Happy Mums“ . Вход: Свободен! Трейлърът можете да видите тук.

Oчакваме Ви!