Къде отбелязваме Световния ден на недоносените деца

Къде отбелязваме Световния ден на недоносените деца

17 ноември – Световният ден на недоносените деца, ще бъде отбеляан с редица инициативи в цялата страна. В инициативата се включват градовете София, Велико Търново, Русе, Плевен, Шумен, Сливен, Варна, Бургас, Благоевград, Добрич.

Отбелязването на 17 ноември стартира за първи път в България по инициатива на фондация “Нашите недоносени деца” и за наша голяма радост денят набира все по-голяма популярност. Целта на този ден е от една страна да повиши информираността по този наболял проблем, а от друга – да покажем съпричастността си към недоносените деца и техните семейства, както и към семействата, които за съжаление са изгубили дечицата си поради преждевременно раждане.

Освен основното събитие на фондация “Нашите недоносени деца” за 2017 – а именно откриването на семеен център “Малки чудеса”  в гр. София, предстоят поредица от инициативи из цялата страна.

За поредна година Националният дворец на културата в гр. София, както и крепостта Царевец във Велико Търново ще бъдат осветени в лилаво – цветът на недоносените деца. Към тях се присъединяват и МБАЛ Шумен, Драматичен театър „Васил Друмев” и паметник „Създатели на българската държава” в гр. Шумен, Ларго Мол Благоевград, както и Дом-паметник „Йордан Йовков“ в гр. Добрич.

По повод Световния ден на недоносените деца отделението по неонатология на Болница Токуда подновява своята програма за скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета. Безплатните прегледи се извършват всяка последна събота на месеца, от 10.00 до 14.00 ч. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000.

МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр. Сливен също ще отбележат днешния ден със събитие за родителите, чиито бебета са в неонаталогичното отделение.

Карин дом в гр. Варна, в партньорство с Фондация “Нашите недоносени деца”, кани родители на недоносени деца от 0-36 месеца да се консултират със специалисти и да попълнят възрастов въпросник за развитието на своето дете. Темите са подходящи и за бременни, които могат да научат повече за кърменето, полезни съвети за бъдещото развитие на малкото дете и ергономичното носене на бебе. Събитието ще се проведе от 10:30 до 12:30ч. в детски кът “Варненче”.

УМБАЛ-Бургас също се включва в отбелязването на Световния ден на недоносените деца. Това ще стане от 11:30 часа, на третия етаж в болничното заведение. Поканени са майки на преждевременно родени бебета, за които са полагани грижи в отделението. Отделението се намира в Новия корпус на болницата.

МОБАЛ Д-р Стефан Черкезов, гр. Велико Търново, ще предлага безплатни прегледи на недоносени деца в неонатологичното отделение на 17. ноември от 13 до 16 часа. От 10.30 часа ще се проведе тържество в сладкарница „Неделя” в старата столица, на което са поканени всички семейства на деца с рождено тегло под 2500 грама, лекувани в неонатологичното отделение в болницата. Специален поздрав към родителите, медиците и децата ще отправят малчугани от ДГ „Соня“ и ученици от музикалните паралелки при СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново.

В петък на 17.11 от 11.00 часа в залата на МБАЛ- Шумен са поканени родители и преждевременно родени деца. Ще присъстват представители от общината, зам.кмета на здравеопазването и други социални услуги в града. Ще има презентация от д-р Стойкова, завеждащ неонатологичното отделение. Представител на Фондация “Нашите недоносени деца“, г-жа Емилия Чапкънова, ще каже няколко думи и за новата кампания за събиране на пластмасови капачки, с която се събират средства за закупуване на апаратура за неонатологичното отделение в града. От 12.00 часа е обявен ден на „Отворените врати“ в отделението, а входът на МБАЛ- Шумен ще се освети във виолетов цвят през целия ден.

УМБАЛ-Русе отбелязва 17. ноември с празник за деца и родители в детски център “Хей-Хоп“, 2 ет., Търговски център на хотел Дунав от 15.00 ч, както и със събиране за персонала и родителите на бебетата, отглеждани в отделението.

МБАЛ Пловдив отбелязва деня с откриването на нова семейна стая в отделението по неонатология, изградена изцяло с финансовата помощ на дарителско семейство, пожелало да остане анонимно, и със съдействието на Фондация “Нашите недоносени деца”. Семейната стая цели да улесни контакта между майките и бебетата, които вече не се нуждаят от интензивно лечение и наблюдение, да засили родителското чувство за справяне с предизвикателствата на отглеждането на недоносено дете и да осигури плавен преход между болничната грижа и домашната среда.

АГ-Болница “Селена” в град Пловдив очаква своите вече пораснали малки пациенти и родителите им от 11 часа.

Община Добрич също се включва в Световния ден на недоносените деца. Дом-паметника „Йордан Йовков“ ще светне в лилаво по инициатива на отделението по неонатология към Многопрофилна болница в Добрич с подкрепата на общината.

В гр. Плевен, Клиника по неонатология УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ организира традиционна среща на вече порасналите си пациенти с торта, сладки и много изненади!

Фондация “Нашите недоносени деца”  Ви кани да отбележим 17 ноември заедно. За тази цел предстоят две събития в гр. София – първото ще се проведе в литературен клуб „Перото“ на 17.11.2017г., петък, в 11.00ч, когато ще обявим откриването на първия в България специализиран Семеен център за недоносени деца „Малки чудеса“.Второто събитие ще е в същия ден, в Семеен център „Малки чудеса“, където Ви каним да отворим вратите на първия в страната център в подкрепа на преждевременно родените деца и техните родители! Нека да се запознаем, поговорим и да отбележим този ден заедно! Заповядайте в 18:30ч., на 17 ноември в Център „Малки чудеса“.