Кампания „Да плетем и шием за недоносените бебета“ стана на една година

Кампания „Да плетем и шием за недоносените бебета“ стана на една година

Можете ли да си представите човешко същество голямо, колкото една длан и тежащо само 500 г. Това са размерите, които би могло да има едно недоносено бебе. Много от органите на тези мъничета не са напълно развити. Кожата им често изглежда почти прозрачна, заради липсата на всякакви подкожни мазнини. За да е възможно поддържането на нормална температура, се налага те да продължат развитието си в кувьоз.

Поради липсата на добре развита нервна система и мускулатура, някои от нормалните за новородените рефлекси липсват, като сукателен и гълтателен, рефлекс за хващане и други. При тези деца често се наблюдава апнея или внезапно спиране на дишането.
Продължителността, в която е необходимо всяко бебе да пребивава в кувьоза е различна. Всички медицински манипулации се извършват в него, като се налага непрестанно проследяване на жизнените показатели на мъничетата.

Разказваме всичко това, защото в България едно от всеки 10 бебета се ражда преждевременно. За съжаление, ежегодно за 10% от родените дечица, първите играчки са медицинските уреди в кувьоза.
Кампанията на фондация „Нашите недоносени деца”, опитва да помогне на тези дечица и майките им.

Кампанията „Да плетем и шием за недоносените бебета”
В нея участват над 800 доброволци, които изработват меки играчки, терлички, шапкици, елечета, одеялца и покривала за кувьози с цел да се погрижат за комфорта на бебетата по време на болничния им престой. А на 28.02.2018г. беше и първия рожден ден на нашата кампания.
До момента са дарени над 1000 ръчно изработени плетива, покривала и одеяла в 10 неонатологични клиники в цялата страна. След всяка ежемесечна проверка на плетивата, покривалата и одеялата, изделията се изпращат в неонаталогичните отделения, като Фондацията се стреми всеки месец да включва и ново отделение в списъка на участващите в инициативата.

Защо са необходими шапчици?
Имат за цел да запазят телесната температура на преждевременно родените бебета. Недоносените бебета се раждат с много ниска телесна маса и незряла терморегулация. За това е важно да се осигурят оптимални условия, които им помагат да запазят телесната си температура. Най-много топлина се губи през главата, за това шапчиците са особено полезни. Българските отделения правят първи крачки в практикуването на кенгуру грижата – бебето се поставя на гърдите на майката и се затопля чрез контакта с кожата й. Шапчиците ще помогнат да не се губи телесна топлина през главичката по време на практикуване на кенгуру грижа.

За какво служат октоподите и медузите?
Плетените октоподчета и медузи пък целят да успокоят бебетата и внесат комфорт по време на болничния им престой. Докато са в майчината утроба, бебетата обичат да хващат пъпната връв, а пипалата на тези симпатични плетени герои имитират това усещане, като в същото време намалява възможността бебето да хващат и издърпват сондите и тръбичките, които подпомагат лечението им. Плетенето на октоподчета всъщност води своето начало от Дания. Кампанията #octopusforpreemies* набира все по-голяма популярност по света, а защо не и в България?

23632665_10209851347311954_3977926502030794046_o-1454735

За какво служат покривалата за кувьози?
Имат за цел да защитят недоносените бебета от ярките болнични светлини и да създадат среда с приглушена светлина, близка до майчината утроба. Употребата на покривалата е стандартна практика навсякъде по света, но за съжаление в България не е приоритет на болниците поради липса на средства. Недоносените бебета се раждат с незрели органи и системи. Съвременните проучвания показват, че редуцирането на светлината не само, че има редица ползи за тяхното развитие, но дори повишава шансовете им за оцеляване. 90% от българските отделения не разполагат с покривала за кувьози.

20374292_10214071066233618_3269038814308830031_n-2184597

Ако и Вашата страст е плетенето или шиенето, можете да се включите в кампанията, като се присъедините към нашата Фейсбук група “Да плетем и шием за недоносените бебета”

Уважаеми специалисти, ако желаете и Вашето отделение да се включи в кампанията “Да плетем и шием за недоносените бебета”, може да се свържете с нас на имейл office@premature-bg.com, или на телефон 0898 684 006.