Четири неонатологични отделения с нова апаратура

Четири неонатологични отделения с нова апаратура

„Качествената неонатологична грижа е изключително скъпа в цял свят“, това припомни д-р Узунова, завеждаща неонатологичното отделение във ІІ САГБАЛ „Шейново“ при посещението там на Н.Пр. Сьорен Якобсен, посланик на Кралство Дания. В качеството си на патрон на Осмия Благотворителен Търг на Дарик и Гонг, посланикът, придружен от Ники Кънчев и представители на фондация „Нашите недоносени деца“, стана свидетел как се прави ЕКГ на новородено посредством дарения на интензивното детско отделение с апарат Contec ECG600G.

„Щастлив съм, че съм тук – сподели негово превъзходителство – щастлив съм да видя, че парите от благотворителния търг се оползотворяват по този начин“.
Д-р Узунова обясни, че: „Една четвърт от сърдечните проблеми при бебетата се дължат на вродени състояния и един такъв апарат ни осигурява огромна част от диагностиката.“

Освен неонатологичното отделение във II САГБАЛ „ШЕЙНОВО“, гр. София, още три лечебни заведения в страната – МБАЛ „ТЪРГОВИЩЕ“ АД, гр. Търговище, МБАЛ „Д-Р СТАМЕН ИЛИЕВ“ АД, гр. Монтана и МБАЛ „ДОБРИЧ“ АД, гр. Добрич – получиха дарения, закупени със средствата, набрани от благотворителния търг. Апаратурата беше подбрана според конкретните нужди на всяко неонатологично отделение, като общата стойност на даренията е на стойност 14 610 лв.

Отделението в Търговищката болница получи термо легло Бебитерм 8010. Д-р Радост Едрева, завеждаща отделението по неонатология в МБАЛ Търговище сподели: „Отделението ни до този момент не разполагаше с термо легла. Те дават голяма възможност за плавен преход от кувьоз към външната среда, в която ще растат и живеят децата“.

За недоносените бебета в неонатологичното отделение в Монтана бяха дарени аспирация Vario Vac P compact, преносим пулсов оксмирер NellCor Sp02, както и анатомични гнезда.

„Ето какви хубави деца се отглеждат с ваша помощ! – каза д-р Антоанета Блажева, началник на неонатологичното отделение в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана. – От изключителна важност за интензивното наблюдение и лечение са пулсоксиметрията и помпите за аспирация. Във всеки момент получаваме необходимата информация за сърдечния ритъм и насищането на кръвта с кислород. Можем да реагираме веднага и навреме. А комфорта, който създават гнездата, е необходим за спокойствието на малките пациенти и спомага за доброто им нервно-психическо развитие“.

В Добричката болница пък получиха билирубинометър, чиято цел е по неинвазивен начин да се следят нивата на билирубин. Това е важно, защото недоносените бебета и без това са подложени на редица болезнени процедури, които са изключително стресиращи за малките герои. Кожният билирубинометър е иновативно и щадящо решение за проследяване на физиологичната жълтеница при новородените. Измерването на билирубина вече може да бъде направено през кожата, а резултатът се отчита в рамките на 30 сек.

„Използването на билирубинометъра позволява бърза и адекватна намеса за предотвратяване на усложненията от хемолитична болест на новороденото. Той позволява ранно диагностициране на жълтеницата при новороденото и своевременно облъчване със синя светлина, с което се снижава до минимум честотата на ексангвинотрансфузията, която е инвазивна манипулация. Изказваме сърдечна благодарност за вниманието и амбицията, с която доведохте идеята до успешен и за двете страни край. С пожелание за положителен заряд за предстоящи идеи“ – ст.м.с. Р. Куманова – „МБАЛ Добрич“ АД – отделение по неонатология.

Екипът на фондация „Нашите недоносени деца“ за поредна година изказва сърдечни благодарности на Ники Кънчев, Благотворителен Търг на Дарик и Гонг, както и на всички дарители, които направиха това възможно. Благодарим ви, че за поредна година отделихте средства и време, за да осигурим заедно по-добра грижа за недоносените бебета.