Столове за кенгуру-грижа получиха неонатологични отделения в страната

Столове за кенгуру-грижа получиха неонатологични отделения в страната

Фондация “Нашите недоносени деца” дари столове за кърмене в неонатологичните отделения в болниците СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“ ЕАД, гр. София, Втора САГБАЛ “Шейново”, гр. София и МБАЛ “Търговище” АД. Дарението се реализира, благодарение на съвместната кампания на Фондацията и HiPP BabySanft“Методът кожа до кожа – спасителна прегръдка за недоносените бебета”.

Контактът между майката и новороденото е много емоционален и важен момент. Подходящата среда и създаването на добри условия за практикуването на кожа-до-кожа са е25be79dd72c7da4bb22f1d9fec7f93fdc01910c0_copy-3403154дна от първите стъпки към възприемане на семейно-ориентираната грижа. Когато майката или таткото се чувстват комфортно по време на продължителния контакт кожа-до-кожа, тогава и бебето е по-спокойно и релаксирано, а за недоносените бебета е от изключително значение да са в състояние на покой и лишени от стрес. Кенгуру-грижата  помага на бебетата да се адаптират по-лесно към новата среда и благоприятстват кърменето.

Столовете за кенгуру-грижа, освен че осигуряват нужния комфорт на родителите, позволяват необходимата полегнала поза, за да може бебето да е поставено в оптимална позиция. В същото време по-големия комфорт по време на практикуване на кенгуру-грижа, позволява и по-продължителен престой на бебето върху гърдите на мама или татко. 

Сърдечни благодарности на всички, включили се в кампанията до момента, както и на Hipp BabySanft, които направиха това дарение възможно.  Пожелаваме си да няма бебенце, което да не е усетило топлината и сигурността на прегръдката на своите родители.