Стартира проект „Методът кожа-до-кожа – спасителна прегръдка за недоносените бебета“ във Втора САГБАЛ „Шейново“

Стартира проект „Методът кожа-до-кожа – спасителна прегръдка за недоносените бебета“ във Втора САГБАЛ „Шейново“

От месец октомври 2018 г. в Отделение по неонатология при Втора САГБАЛ „Шейново“ стартира осъществяването на проект „Методът кожа-до-кожа – спасителна прегръдка за недоносените бебета“. Проектът е резултат от партньорството на болницата с Фондация „Нашите недоносени деца“ и се изпълнява с любезната подкрепа на Hipp BabySanft.
В рамките на проекта Фондация „Нашите недоносени деца“ осигурява присъствието на свой специалист два пъти седмично в Отделението с цел подкрепа и насърчаване на родителите на недоносени бебета за практикуване на кенгуру-грижa (контакт „кожа-до-кожа“). Стремежът на проекта е както да се осигури възможност за прекарване на повече време на бебетата с техните родители, така и семействата да се възползват от консултации със специалист по теми на ранното детско развитие. Като част от дейността в Отделението са осигурени специални столове и колани за практикуване на кенгуру-грижи.

Кенгуру-грижата е метод на грижа за новородени, най-често недоносени бебета, при който се осигурява директен контакт кожа-до-кожа между родителя и бебето. Преките ползи от прилагането на този метод са както психологически и емоционални – укрепване и възстановяване на преждевременно прекъснатата връзка между родителите и бебето, така и се наблюдава по-ефективно стабилизиране и физическо възстановяване на бебето. Изследванията показват, че практикуването на контакт кожа-до-кожа носи множество значими ползи за недоносените бебета. Сред тях са:

благоприятното влияние върху качеството на съня на бебетата;
-облекчаване болката и други физически симптоми;
-редуциране на плача;
-подобряване на терморегулацията и сърдечния ритъм;
-намаляване кислородната зависимост;
-по-бързо наддаване на тегло.