Фондация "Нашите недоносени деца" стартира нова кампания "Големи чудеса за малките герои"

Фондация "Нашите недоносени деца" стартира нова кампания "Големи чудеса за малките герои"

1 ноември 2018 г. – Днес, на пресконференция в хотел Хилтън – София бе даден старт на кампанията „Големи чудеса за малките герои“, организирана от фондация „Нашите недоносени деца“.
По време на събитието бяха представени планираните дейности и инициативи на кампанията „Големи чудеса за малките герои“, присъединилите се към каузата посланици и партньори, както и информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане.
Целите на кампанията тази година са набиране на средства за закупуване на необходимата животоспасяваща апаратура в неонатологичните отделения в страната, изграждане на семейни стаи в неонатологичните отделения, които да позволят на родителите да бъдат с децата си по време на техния продължителен болничен престой и подпомагане на работата на семеен център за недоносени деца “Малки чудеса”.

Създадена е специална платформа, на която всеки желаещ да подпомогне каузата, може да избере за коя цел да дари средства: www.donate.premature-bg.com
На пресконференцията бе представен официалния видеоклип на кампанията, разкриващ нужните големи чудеса за малките герои и съдържащ призив за подкрепа и събиране на средства. В благотворителната инициатива се включват редица известни българи, както и различни компании-партньори и медии, които ще помогнат посланията да достигнат до широката общественост.

Съществена част от кампанията е специалното събитие, което ще се проведе на 14 ноември (сряда) под наслов „Вечер на чудесата“ в подкрепа на малките герои. Допълнително ще има и организиран коледен базар, на който обществото ще може да изрази своята подкрепа за най-малките.
На пресконференцията присъстваха водещи неонатолози, които очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца – Доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологичното отделение на Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София, Д-р Донка Узунова, завеждащ отделение по неонатология към ІІ-ра САГБАЛ “Шейново, Йоана Згурева, специализант, УМБАЛ Пловдив.

Над 6000 е броят на недоносените бебета, родени в България всяка година. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими.
Проблемите на недоносените деца са многобройни, тъй като те се раждат не просто по-малки, а в голяма степен неподготвени за живот извън утробата. Семействата им са изправени пред сериозни предизвикателства по пътя към осигуряване на пълноценен живот за децата си и често се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. Фондацията се стреми и да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца, тъй като всяко десето бебе в България се ражда преждевременно и да апелира към емоционалната подкрепа за семействата им.

Моника Златанова от Фондация „Нашите недоносени деца“ разказа повече за фондацията, целите на тазгодишната кампания и представи новосъздадената онлайн платформа www.donate.premature-bg.com, където всеки може да разбере повече за кампанията, както и да избере коя кауза да подкрепи.

По време на събитието едно от лицата на „Големи чудеса за малкие герои“ – известната българска певица Маги Джанаварова призна: „Не за първи път вземам участие в инициативи на фондацията, защото каузата искрено ме докосна. Когато разбрах подробности, свързани с проблемите, пред които се изправят недоносените деца и семейства им, нямаше как да остана безучастна. Благодарна съм за поканата и се радвам, че мога да дам своята подкрепа в името на недоносените деца у нас.“ 

Ники Кънчев, който от години подкрепя Фондацията, също сподели: „Обществото трябва да разбере повече за героизма на малките и крехки създания, които се борят за всеки свой дъх, и да е съпричастно със семействата, които се изправят пред неизвестността и се разкъсват между надеждата и отчаянието. Децата са нашето бъдеще и ние заедно, тук и сега трябва да се погрижим за крехките недоносени деца, за да имат шанс за пълноценен живот!“

Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Кампанията се реализира с подкрепата на:

logos_300x230_print