Един Процент Промяна и Фондация “Нашите недоносени деца” закупиха и дариха анатомични гнезда в 11 неонатологични отделения.

Един Процент Промяна и Фондация “Нашите недоносени деца” закупиха и дариха анатомични гнезда в 11 неонатологични отделения.

Както знаете една от основните цели на фондацията е да работим за осигуряване на съвременна медицинска грижа за най-малките. Част от тази грижа са специалните анатомични гнезда. Ето защо през месец октомври, заедно с нашите приятели от Един Процент Промяната, стартирахме кампания за закупуване на анатомични гнезда. Със събраната сума успяхме да закупим общо 42 гнезда за 11 неонатологични отделения в страната.

По този начин успяхме да помогнем за подобряване на грижите и условията за недоносени деца в болниците МБАЛ Търговище АД, гр. Търговище, МБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“АД, гр. Велико Търново, СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ ЕАД, гр. София, МБАЛ Силистра АД, гр. Силистра, УМБАЛ Пловдив АД, гр. Пловдив, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ АД, гр. Сливен, МБАЛ Русе АД, гр. Русе, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД, гр. Габрово, МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, гр. Монтана, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив и II САГБАЛ Шейново ЕАД, гр. София.

За съжаление много малка част от неонатологичните отделения в страната разполагат с анатомични гнезда и често се налага чрез „подръчни“ средства, най-често пелени, да се търси вариант за осигуряване на добро позициониране на новороденото. Това е грижа, необходима за правилното развитие на недоносеното.

photo_1_-8183778

Доказано е, че осигуряване на ембрионалната позиция на бебето докато то е в кувьоза има поредица от благоприятни ефекти за неговото развитие. В анатомичното гнездо новороденото недоносено бебе се движи по начин, подобен на майчината утроба, като така се дава шанс на бебето да продължи „вътреутробното“ си развитие. Гнездата са единственият способ, чрез който се „премахва“ неправилната позиция при новороденото бебе, като се осигурява сигурна и правилна поза на главата, ръцете, раменете и бедрата. Правилното позициониране помага за краткото и дългосрочно възстановяване на бебето.

photo_2-8346451

Гнездата за недоносени бебета са необходими защото:

  • Осигуряват по-добра белодробна функция при деца с респираторни и дихателни проблеми;
  • Спомагат за двигателното развитието при новороденото;
  • Намаляват стреса и болката;
  • Осигуряват комфортна и сигурна позиция;
  • Подобряват качеството и продължителността на съня;
  • Минимализират риска от появата на колики и намаляват ефекта при често срещания стомашен рефлукс.

Гнездата не са лукс, а необходимост за недоносените бебета.


Снимки: МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ АД, гр. Монтан и МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ АД, гр. Сливен