Предстои трети протест в подкрепа на Педиатрията

Предстои трети протест в подкрепа на Педиатрията

През последните два месеца общественото внимание се фокусира все по-устойчиво върху системните проблеми, пред които, от години, са изправени здравните специалисти, работещи в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“. Въпреки ежедневната си пренатовареност и препятствия, с които се сблъскват в осъществяването на работата си, специалистите от Педиатрията успяха да канализират енергията си в един жизнено важен за всички ни бунт.

Протестите на детската болница не засягат само работещите там и семействата, чиито деца са лекувани и проследявани в лечебното заведение, те са наш общ граждански дълг, защото „Когато неправдата стане право, съпротивата става дълг“ (Брехт, Б.).

Педиатрията е единствената детска болница в България, на практика тя функционира, изпълнявайки задълженията на национална такава, въпреки че държавата не ѝ е предоставила базови условия, за да го прави. В нея се лекуват деца от цялата страна – това са пациенти с редки, хронични, често животозастрашаващи и животоограничаващи заболявания, чиито нужди могат да бъдат посрещнати единствено от специалистите там.

От самото начало на протестите, работещите в детската болница формулираха възможно най-ясно и категорично исканията си, нека си ги припомним отново:

1. Специален статут на настоящата детска болница – това означава болницата да не бъде търговско дружество, а да бъде лечебно заведение с гласуван бюджет и ясен ангажимент от страна на държавата да осигурява финансиране за качествена диагностична и лечебна дейност.

2. Да се премахнат лимитите от страна на НЗОК – да не се отказва заплащане за извършена дейност само, защото дете с определена патология, поради липса на място в съответстващата на заболяването му клиника, е лекувано в друга клиника на болницата.

3. Достойно заплащане – осигуряване на заплати, с които не само да се оцени труда на специалистите, а и да се привлече достъпно нов персонал.

През изминалия ден от Министерство на здравеопазването заявиха, че лимитите от страна на НЗОК ще отпаднат, това обаче все още не дава отговор на другите две искания на специалистите.

На 10 май (петък) ще се проведе третият протест на здравните специалисти и всички подкрепящи ги граждани и организации. Протестът ще блокира светофара в двете посоки на бул. „Акад. Ив. Гешов“ 15 от 8:15 до 9 ч.

Фондация „Нашите недоносени деца“ заявява своята съпричастност към протестните действия и подкрепя исканията на работещите в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

Снимка: facebook