22 май – Световен ден за борба с прееклампсия

22 май – Световен ден за борба с прееклампсия

По повод 22 май – Световен ден за борба с прееклампсията подготвихме информационни материали, които включват основна информация за това какво е прееклампсията, как се открива, за какво трябва да следят бременните, лекарите и акушерките, и как могат да бъдат предотвратени тежките усложнения на това състояние. Следете и нашата face book страница.

Прееклампсията е сериозно застрашаващо състояние при бременните и представлява мултисистемно разстройство, което обикновено се развива през втората половина на бременността. Характеризира се с хипертония >140/90 mm/Hg и протеинурия (наличие на белтък в урината) >300 mg/24 h., както и често с дисфункция, засягаща един или повече органи в тялото на жената.

Някога е била наричана „болестта на теории“, но днес изследователските усилия са достигнали до изключителни открития, които могат да доведат до причинно-следствената връзка за състоянието, до подобряване на диагностиката и скрининга, до по-добро лечение.

Днес учените са фокусирани върху промените в биологията на плацентата и кръвопотока към нея; различните хормони и протеини в организма на майката по време на бременността; промените в имунните фактори. Смята се, че жени, попадащи в рисковата група са тези със сърдечно – съдови заболявания, инсулинова резистентност и диабет, както и жени, в чийто организъм липсват основни хранителни вещества, минерали и витамини, включително C, D, E и/или магнезий. Други рискови фактори са: наднормено тегло, възраст на майката – под 20 години или над 40 години, ин-витро фертилизация, многоплодна бременност, фамилна анамнеза за хипертония, хронична мигрена, бъбречни заболявания, ревматоиден артрит, системен лупус.

Благодарение на тези проучвания е създаден ранен скринингов тест за прееклампсия в 11-13 гестационна седмица, който се провежда едновременно със скрининга за хромозомни аномалии. Важно е да знаете, че този тест се прави и у нас, но е много важно да бъде провеждан от сертифицирани специалисти по майчино-фетална медицина. Той включва измерване на кръвното Ви налягане, ултразвуково сканиране и кръвен тест на хормони, които могат да насочат към прееклампсия преди да са налице клиничните симптоми.

А ранният скрининг означава повече здрави майки и здрави бебета!