Нова вълшебна семейна стая в УМБАЛ "Канев", гр. Русе

Нова вълшебна семейна стая в УМБАЛ "Канев", гр. Русе

Скъпи приятели,
Благодарение на общите ни усилия днес официално бе открита новата „вълшебна“ семейна стая в град Русе, както я нарече д-р Ташкова, завеждащ неонатологичното отделение на УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе.

Тази стая предоставя възможността на родителите да бъдат със своето бебе в уютна и семейна обстановка. Майката и бащата могат да практикуват така наречената „кенгуру-грижа“, която има редица научно доказани терапевтични ползи както за бебето, така и за родителите. Както казва и д-р Ташкова: „Майката може да поеме грижите за бебето под медицински контрол, с помощта на целия персонал.“ В тази стая родителите ще могат да направят плавен преход от болничната среда към отглеждането на бебето в среда много близка до семейния дом. Ще бъдат подготвени за първите дни у дома със своето дете, ще се чувстват по-сигурни в родителските си умения.

capture-7616497

Днес, в стаята има и едно малко геройче – Мартина, която е родена само 1000 гр. Тя е била толкова мъничка и крехка, но в момента е цели 1750 гр. Знаете ли, че още на третия ден след раждането си е била в прегръдката на мама? Да, въпреки, че все още не е можела да диша самичка, лекарите са насърчили майката да практикува кенгуру-грижа.
А ето сега вече е на термо легло и мама и тати могат да се грижат за нея в семейната стая. Гордата майка споделя, че „е невероятно да бъде с детенцето си в такава приятна обстановка и в същото време може да разчита на лекарите и сестрите.“

Стаята е оборудвана с всичко необходимо за удобството на семействата, които ще прекарат много щастливи дни с децата си.

capture1-5539296

През 2018 г. в УМБАЛ „Канев“ АД са се родили около 160 недоносени бебета. Изграждането на тази стая е поредната крачка към подобряване на грижите за недоносените бебета и техните родители. Както каза директорът на болницата г-н Иван Иванов: „Всяка стъпка направена в правилната посока, води след себе си и още една следваща и следваща стъпка.“

Това е шестата семейна стая изградена от Фондация „Нашите недоносени деца“. Благодарение на нашите дарители през изминалите години успяхме да изградим 2 стаи в София, Велико Търново (изградена с подкрепата на „Ивентас“ и Philips Avent като част от кампанията „Повече българчета за България“ на „Тройка на разсъмване“, радио „Витоша“), Пловдив, Сливен.

Отново благодарим на всички вас за дарителската подкрепа. Благодарим на д-р Ташкова и целия екип на УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе за направената крачка в правилната посока.

А ние знаем, че пътят е дълъг, но заедно можем да го извървим. Можете да ни подкрепите като направите дарение тук: на нашата платформа, по банков път или през PayPal и ePay.

Благодарим ви!