Нов кувьоз за неонатологичното отделение в гр. Шумен

Нов кувьоз за неонатологичното отделение в гр. Шумен

Нов съвременен кувьоз получи Неонатологичното отделение в МБАЛ – Шумен. Кувьозът вече е в употреба и в него расте един от най-малките пациенти на отделението. Дарението бе официално направено от Емилия Чапкънова, координатор на фондация „Нашите недоносени деца“ в град Шумен. Средствата са осигурени от традиционния благотворителен търг на Ники Кънчев, Дарик Радио и спортно шоу Гонг. Дарението е на обща стойност 10 534 лв.

Благодарност за дарението изказа началникът на отделението по неонатология д-р Лиляна Куздова. „Изключително съм щастлива, че обществото разбра колко важно е да бъдат подпомагани родителите и децата, които се раждат с малко тегло, че е важно да се разполага и със съвременна апаратура. Кувьозите имитират условията в утробата на майката. Те са ни необходими, за да помагаме да растат недоносените бебета, в много случаи да спасяваме техните животи“, каза д-р Куздова. Тя допълни, че в момента отделението разполага с кувьози, които са най-съвременни и осигуряват една среда, в която могат бебетата да се отглеждат нормално.

Всяка година в отделението в Шумен проплакват близо 1000 новородени. За 2018 година там се раждат 86 недоносени деца. По време на днешното дарение отделението посетиха и Йорданка Йосифова и синът й Йордан, който е на 11 години и е роден с тегло по-малко от килограм – едва от 990 г. Йорданка е от хората, които помагат на неонатологичното отделение на шуменската болница, защото е минала по трудния път в отглеждането на недоносено бебе и знае, че е необходима подкрепа и апаратура, за да може да се улесни растежа на недоносените деца.

„Синът ми бе три месеца в кувьоз, след това в палатка отново на кислородно дишане, но резултатът е много добър. Вече е на 11 години.“, разказа Йорданка Йосифова. Тя допълни, че всеки родител на недоносено бебе трябва да се бори, да има вяра, търпение, доверие в медиците.