Какво постигнахме през 2016 година?

Какво постигнахме през 2016 година?

Фондация „Нашите недоносени деца“ продължи да предлага на семействата на недоносени бебета квалифицирана онлайн консултация от клинични психолози на сайта на фондацията.

На 17-ти ноември -Световният ден на недоносените деца, фондацията организира събитие в Гранд Хотел София, на което присъстваха много обществени личности, хора от бизнеса, журналисти. Целта на събитието беше популяризирането на новия ни проект за откриване на първия в България център в подкрепа на недоносените деца и техните семейства. С провеждането на събитието стартира и кампанията за набиране на средства за осъществяването на този проект.

На 2 декември 2016 г. фондация „Нашите недоносени деца“ беше домакин на Третия глобален форум за подобряване на грижата за недоносените деца. В неговзеха участие близо 140 водещи здравни специалисти, неонатолози, родители, представители на пациентски организации от 26 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка, за да обсъдят най-наболелите проблеми и основните предизвикателства, пред които се изправят преждевременно родените бебета и техните семейства. Участниците имаха възможността да се запознаят с опита на Германия, Полша, Колумбия, България, Унгария, Чехия, Словакия, Сърбия, Ливан, Холандия, балтийските държави и Бразилия, представен от общо 19 лектори. В рамките на седемте панела бяха представени програми за проследяване след напускане на интензивното отделение, офталмологичните, неврологичните и респираторните проблеми при недоносените и стратегиите за справяне с тях, т. нар. „кенгуру майчина грижа“, стъпките за обединяване на усилията на здравни специалисти и родители. Бяха споделени въздействащи лични истории на семейства, преживяли изпитанието на преждевременната поява на бебето и всички последствия от нея.

Малко преди Коледа, на7 Декември 2016 година в Неонатологията на Специализирана болница за активно лечение по детски болести ЕАД бе открита втората семейна стая в София с подкрепата на Ивентас ЕООД и Philips AVENT. Семейната стая е част от кампанията „Повече българчета за България“ на „Тройка на разсъмване“, радио Витоша съвместно с фондация „Нашите недоносени деца“.През месец декември бе проведен и станалият вече традиционен Коледен благотворителен базар. В него взеха участие над 60 автори на ръчно изработени бижута, сувенири, детски играчки и много други. Общата сума, която беше събрана от базара е в размер на 11 594.50. лв. Традиционно бе издаден и годишният ни календар за 2017 г. През 2016 г. от дарения, постъпили по сметката на фондацията от различни дарители и събития, бяха закупени консумативи и специализирана медицинска апаратура на стойност 66 хиляди лева:

●Фондация „Нашите недоносени деца“ закупи стационарен инкубатор за нуждите на неонатологичното отделение в МБАЛ –Шумен. Средствата за дарението в размер на 3 600 лева са набрани от разпространението на календара на фондацията за 2016 г.
●МБАЛ-Русе получи като дарение термолегло за недоносени деца на стойност 3 600 лв. Апаратурата е осигурена от фондация „Нашите недоносени деца“ със средства от благотворителния календар на фондацията за 2016 г.
●Фондация „Нашите недоносени деца“ дари термолегло за нуждите на неонатологичното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение -гр. Силистра. Средствата в размер на 3 600 лева са осигурени от даренията от благотворителния календар на фондация „Нашите недоносени деца“ за 2016 година.
●Клиниката по неонатология в столичната УАГБ „Майчин дом“ получи ценно дарение за недоносените бебета -билирубинометър. Средствата са набрани от проведения през 2015 г. благотворителен търгорганизиран от Фондация „Нашите недоносени деца“ и Сдружение „Дамски форум“, на който бяха събрани 10 080 лв.
●Апарат за измерване нивата на билирубина на стойност 10 080 лева беше дарен в неонотологичното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен от благотворителния търг на шоуто на Ники Кънчев в ефира на Дарик радио и фондация „Нашите недоносени деца“
●Kлиниĸaтa пo нeoнaтoлoгия в cтapoзaгopcĸaтa бoлницa пoлyчи дapeниe –aпapaт нa cтoйнocт 10 080 лeвa. Дapeниeтo e фaĸт блaгoдapeниe нa блaгoтвopитeлния тъpг нa Ники Кънчев Шоу, Дapиĸ paдиo и спортно шоу „Гонг“
●Отделението по неонатология на МБАЛ-„Пловдив“ получи два броя термолегло за недоносени бебета на стойност 7 200 лева. Термолеглата са закупени от фондация „Нашите недоносени деца“ със средства, събрани от кампанията „Повече българчета за България“ на Тройка на разсъмване и радио Витоша.
●Отделението по неонатология на МБАЛ-Бургас получи термолегло за недоносени бебета. Термолеглото на стойност 3 600 лева е закупено от фондацията със средства, събрани от ежегодния благотворителен търг на „Ники Кънчев Шоу“ по „Дарик радио“.
●Фондация „Нашите недоносени деца“ дари стационарен инкубатор на отделението по неонатология към „Университетска многопрофилна болница за активно лечение Д-р Георги Странски“ в град Плевен. Инкубаторът бе закупен със средства, дарени на фондацията от служителите на фирма „Телелинк“ ЕАД в размер на 3 600 лв.
●На 15.04.2016 г. Фондация „Нашите Недоносени Деца“ дари две инфузионни помпи /перфузори/ на неонатологичното отделение във варненската АГ-болница „Проф. Д-р Димитър Стаматов“. Стойност на дарението 1 920 лева.
●На 1 юни -Денят на детето, фондацията участва в събитието „Подай ръка и рисувай с Дани“, благотворителна акция на Йорданка Янакиева -Дани в подкрепа на кампанията „Повече българчета за България“ на „Тройка на разсъмване“ (радио „Витоша“) и Фондация„Нашите недоносени деца“.С приходите от събитието в размер на 4 150 лв. бяха закупени 8 бр. кислородни палатки за нуждите на неонатологичните отделения в градовете Смолян и Кърджали.
●На 19.01.2016 година неонатологичното отделение в болница Токуда получидарение -1 бр. смесител O2-Air и 1 бр. модул за механично обдишване за реанимационна маса Resuscitaire. Дарението е на обща сума 4500 лв, от които 4217.84 дарени на фондация „Нашите недоносени деца“ от г-жа Теодора Янкова от кампанията за продажба на календара Pearl in the shell в периода 2014/2015.