За доброто няма граници – Един процент промяна

За доброто няма граници – Един процент промяна

Изминалата година, несъмнено, бе предизвикателство за всички нас. Една от най-големите трудности бе времето, в което бяхме далеч от децата и семействата, които подкрепяме, докато бяха в сила част от извънредните мерки през пролетта на 2020 г.

Но за доброто няма граници! И точно в тези най-трудни моменти, когато провеждахме дистанционни консултации и бяхме затворени у дома си, „зад кадър“ се случваха чудеса. Нашите дългогодишни партньори и приятели от „Един процент Промяна“ ни подадоха ръка и ни подкрепиха с финансова помощ да покрием наема за трите най-критични месеца от март до юни. И точно в този момент Център за детско развитие „Малки чудеса“ тайничко се преобразяваше в очакване отново да отвори врати и да посрещне своите герои. За поредна годинате застанаха до нас и ни подкрепиха, за да може терапевтичният ни екип да посреща индивидуалните нужди на децата и семействата в една подкрепяща, развиваща и достъпна среда.

сух басейнИзградихме своя нов психомоторен кът, който оборудвахме с най-различни модули като „Стоножка“ – едно истинско предизвикателствоза вестибуларната система, балансиращ диск – за подобрение на баланса и активизиране на проприорецепцията, бягащо колело – развива умения за равновесие и баланс, сух басейн с топки – който е любим за всички деца, но освен играта, топките са тактилни стимули заедна добра сензорна преработка, подобряват координацията, трениратфината моторика и стимулират зрението и други допълнителни артикули необходими за терапевтична работа като акрилно огледало, тежко елече (подобрява усещанията за собственото тяло) и меки постелки.

Горди сме, че вече в Центъра разполагаме и с терапевтичен стол за деца с увреждания „Джъмбо“, който разполага и с работен плот. Терапевтичният стол спомага за поддържането на правилна стойка на тялото по време на хранене и заниманията, които терапевтите ни провеждат с децата.

image_from_ios-5147706Не можем да скрием и усмивките си пред една от сбъднатите ни мечти – да имаме терапевтична детска кухня. Но ето, че тя вече е факт, а децата я обожават. В творческия процес в кухнята те усвояват най-различни умения през ежедневните дейности – пресипване, преливане, разбъркване, сервиране, почистване и най-важното – дегустиране на собствените кулинарни произведения! Всички тези дейности подкрепятдецата в развитието на фините им движения и умения за планиране, а малките герои дори не си дават сметка с колко сложни задачи се справят благодарение на това, че са им поднесени под формата на увлекателна игра.

Благодарим за доброто и нека не спираме заедно да правим чудеса!