Добротворци за недоносените деца-Татяна Христова

Добротворци за недоносените деца-Татяна Христова

Тази седмица в рубриката ни ще ви запознаем с една друга наша доброволческа инициатива, както и с един от най-активните участници в нея – Татяна Христова.

Татяна е участник в кампанията „Превеждай актуални материали за детското развитие“. Родом е от Добрич, по професия е Ръководител Учебна дейност към Висше училище по мениджмънт, а по сърце – ДоброТворец.


Можете ли да ни разкажете с няколко думи за себе си? С какво се занимавате, какво обичате да правите в свободното си време?

Семейна съм и съм майка на две момичета на 12 и 16 години. Уважавам християнските ценности и се опитвам да ги прилагам в живота си. Много обичам да пътувам, да посещавам нови места, да опитвам чужда кухня и да се потапям в чуждите традиции и обичаи. В свободното си време съм изпробвала какви ли не хобита – правене на бижута, квилинг, шиене на гоблени, малко опити с пирограф, плетене, рисуване и т.н.

От малко повече от 3 години със съпруга ми започнахме да отглеждаме Лавандула и Безсмъртниче и в момента, част от свободното си време прекарвам в изучаване приложенията на етеричните масла.
Привлича ме натуралният начин на живот, отглеждането на плодове и зеленчуци, приготвянето на домашна храна, рециклирането.

Кое Ви мотивира да се включите като доброволец в нашата инициатива „Превеждай актуални материали за детското развитие“?

Може би първоначално беше любопитството. Попаднах на информация в интернет за тази инициатива и ми стана интересно с какво се занимава вашата фондация, какви ще са тези текстове за превод, кой ще ги чете след това. И просто реших да пробвам. Статиите, които превеждах силно ме докосваха. Благодарна съм, че не съм преживяла лично повечето от историите, които превеждаме, но те са част от нашето общество, от нашия живот. Не трябва да сме безразлични.

Как ви помага в личен и професионален план това, че доброволствате?

Усещане за удовлетвореност и полезност. Възможност за придобиване на нови знания. Човек трябва да се развива през целия си живот, не бива да спира и да стои на едно място.

Как съчетавате доброволческата дейност с останалите си задължения?

Не съм се замисляла как да разпределям доброволческата дейност спрямо останалите ми задължения. Понякога си поставям като задача да преведа определен брой статии за даден период от време, друг път просто си избирам някоя и я започвам. По-важното е човек да има желание, а когато вижда резултата от дейността си, това го стимулира още повече.

Какво получава човек срещу безвъзмездния си труд?

Благодарността и усещането, че с твоя труд си помогнал на някой са най-голямата отплата.

Трудно ли е да правиш добро днес?

Категорично не! Няма да има по-подходящ момент да направиш нещо добро от „сега“, от „днес“.

Какво цените най-много в работата на доброволец?

Да виждаш положителната промяна в хората около теб, в средата, в която живеем. Да разбереш, че с твоята дейност си увлякал и други след себе си.

Би ли казал/а едно вдъхновяващо послание към хората, за да запалим добротворството у тях!

Малките стъпки са важни! Не чакайте някоя голяма доброволческа кампания или по-подходящ момент! Помогнете на някой на улицата, отстъпете място на паркинга или в автобуса, само за да видите усмивката на човека отсреща. И сами ще усетите как желанието да помагате се умножава и дава все по-големи резултати.

От къде научи за Фондация „Нашите недоносени деца“ и Център за детско развитие „Малки чудеса“? Какво знаеш за дейността ни?

Попаднах на кампания за плетене за недоносени бебета в TimeHeroes. („Да плетем и шием за недоносените бебета“1

Татяна, във времена в които Доброто е рядкост, ние сме изключително благодарни, че си част от нашата инициатива „Превеждай актуални материали за детското развитие“! Поклон пред труда и добротата ти!

 

Малко повече за инициативата „Превеждай актуални материали за детското развитие“

Благодарение на една грамада дейни доброволци през 2020 г. фондация „Нашите недоносени деца“ успява да публикува над 470 статии – на своя сайт и този на Център за детско развитие „Малки чудеса“.
Всички те са преводни материали от международни платформи и организации, фокусирани върху теми, свързани с преждевременното раждане, отглеждането на недоносено бебе и детското развитие.

Целта е събраният в тях опит да бъде предаден на всички родители и специалисти у нас.

Ако за теб четенето и създаването на текстове е удоволствие, а английският ти е сила, стани част от това чудесно „преводаческо семейство“, за да помогнеш на много бъдещи и настоящи родители с полезни материали и актуална информация. Повече информация може да намериш ТУК. 


 

бел. ред.