Как един ДоброТворец създава стотици плетива за недоносените бебета

Как един ДоброТворец създава стотици плетива за недоносените бебета

Десислава Зафирова е човекът, който подкрепя и участва в инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“ от самото създаване.

Деси е направила десетки неонатологични отделения по-цветни за всички недоносени бебета, които са преминали през тях.

324 е броят на изплетените октоподи от нея. 324 са и децата, които са се докоснали до надеждата, любовта и подкрепата, които тя им изпраща всеки път.

Каква е Вашата професия?

Програмист

Можете ли да ни разкажете с няколко думи за себе си?

С какво се занимавате, какво обичате да правите в свободното си време? Аз съм човек, който харесва себе си и живота си. Харесвам работата си, обичам приятелите и семейството си! Обичам общуването и често сама си създавам задачи, с които да се боря. В свободното си време обичам да си бъбря, да чета, да плета на фона на телевизонен сериал с чаша кафе до мен…

Какво Ви мотивира да се включите като доброволец в нашата инициатива „Да плетем и шием за недоносените бебета“? 

Със света на недоносените бебета се запознах след раждането на сина ми през 2014 година и от тогава следя и подкрепям дейността на фондация Нашите недоносени деца. Още при първоначалното представяне на идеята за „Да плетем и шием за недоносените бебета“, аз знаех, че това е моята инициатива. Да се помага на недоносените бебета чрез плетене – сякаш всичко беше съчетано, за да се включа точно аз.

Знаете ли колко изделия сте изработили в подкрепа на недоносените бебета? 

Нека проверя. Читави – 324. Неуспешни опити – надявам се малко, защото прежда не обичам да хабя 😉

Как съчетавате доброволческата дейност с останалите си задължения? 

Плетенето за недоносените бебета стана естествена част от ежедневието ми. Преждата и куката са до мен и просто чакат да ги взема, когато ръцете ми са свободни. Преди пандемията се промъкваха с мен и на работа, където имах таен запас от прежда и пълнеж за раздаване на всеки, който намереше идеята за близка. Благодаря на дамите, които се възползваха от него!

Какво получава човек срещу безвъзмездния си труд? 

За мене инициативата отвори един цял нов свят. Нови хора, нови интереси, нова част от мен.

Трудно ли е да правиш добро днес? 

Във връзка с контактите и проучванията около нашата инициатива, аз лично открих цял океан от доброта. Различни други инициативи в България, както и огромната мрежа от доброволци, обединени около феномена Октопод за недоносено, по целия свят.
Не, не мисля, че е трудно да правиш добро днес. Имаш ли желание, възможностите са навсякъде около нас.

Какво цениш най-много в работата на доброволец?

Да си доброволец за мен е един двупосочен процес на даване и получаване. Даваш труд, време и емоции, но всъщност получаваш повече. Получаваш повече пожителни емоции, познанства с положителни хора и знанието, че около нас има добри и мотивирани хора, които ежедневно променят света.

Би ли казал/а едно вдъхновяващо послание към хората, за да запалим добротворството у тях! 

Бъдете егоисти! Обградете се с положителни хора, които правят положителни неща и ви вдъхновяват да правите положителни неща! Така и вие ще живеете в един положителен свят!

От къде научи за Фондация „Нашите недоносени деца“ и Център за детско развитие „Малки чудеса“? Какво знаеш за дейността ни? 

За фондацията ми сподели близка, когато синът ми беше в неонатологично отделение. Тогава интернет сайтът на фондацията и споделените в него истории бяха първата ми среща със света на недоносените бебета. Фондацията има много инициативи извън „Да плетем и шием за недоносените бебета“, всяка една с цел подобряване на грижата за децата и техните родители. Призовавам всеки, на който тази идея е близка, да дари на тези семейства надежда и подкрепа в най-тежките моменти.

Благодарим ти, Деси, за обичта, вярата и подкрепата с които „обличаш“ всички изделия за недоносените деца! Благодарим ти, че правиш мрачното неонатологично отделение по-цветно и приветливо за „най-малките“.

 

26Малко повече за инициативата „Да плетем и шием за недоносените деца“:

„Да плетем и шием за недоносените бебета“ е най-мащабната доброволческа инициатива на Фондацията, а дългогодишната отдаденост на доброволците дава възможност до все повече неонатологични отделения да достигат както специалните плетива (октоподи, шапки, терлички), така и толкова необходимите покривала за кувьози, даващи възможност на бебетата за възстановяване в една спокойна и още по-близка среда до тази на майчината утроба. През 2020 г. доброволците от „Плетем и шием за недоносените бебета“ изработиха +1850 плетива и покривала за кувьози, които бяха дарени в неонатологичните отделения в страната партньори на кампанията.
Научи повече ТУК