Нова група за родители на недоносени деца с подкрепата на СЗО

Нова група за родители на недоносени деца с подкрепата на СЗО

Родителите на преждевременно родени бебета се изправят ежедневно пред множество предизвикателства, които започват още с момента на поява на новороденото. Въпросите и тревогите не спират да прииждат, а възможностите за тяхното спокойно и пълноценно обсъждане често не достигат.

С настъпването на пандемията от COVID-19 през 2020 г., родителите на преждевременно родени бебета бяха изправени пред още едно предизвикателство – невъзможността да бъдат близо до децата си в дългите седмици и месеци на тяхното болнично възстановяване. Подобно обстоятелство е предпоставка за засилване на преживяванията на страх, потиснатост и тъга, а преодоляването им изисква навременна и достъпна подкрепа.

Ако сте родител на бебе, появило се по-рано и усещате потребност да се присъедините към сплотена общност от родители, които, с помощта на фамилен психотерапевт, преминават заедно през предизвикателствата, с които животът ги среща, свържете се с нас на имейл: office@premature-bg.com или на тел. 0887 54 54 46за да ви разкажем повече за групите за подкрепа и за възможностите за присъединяване към тях.

Ние, от Фондация „Нашите недоносени деца“, припознаваме тази подкрепа като наш дълг към семействата, чиито бебета се възстановяват в неонатологични отделения и сме изключително признателни, че каузата ни бе подкрепена и от Световната здравна организация. Съвместният ни стремеж към осигуряване на пълноценна грижа за психичното възстановяване на родителите на недоносени новородени, намери своят израз в онлайн групите за подкрепа на семейства на недоносени новородени, които Фондацията организира активно от две години. В партньорство със Световната здравна организация, Фондация „Нашите недоносени деца“ има възможността да даде началото на нови групи за подкрепа на родители и през настоящия есенно-зимен период, който отново е белязан от раздялата между преждевременно родените бебета, възстановяващи се в неонатологични звена и техните семейства.

Онлайн групите за подкрепа на родители на недоносени новородени и малки деца са безплатни и се водят от Ния Коновска – фамилен терапевт във Фондация „Нашите недоносени деца“. Повече за Ния можете да откриете тук. В рамките на участието си в групите за подкрепа, всеки родител ще има възможността и за безплатна онлайн консултация с неонатолог или специалист по ранна детска интервенция.