Уебинар за родители на недоносени деца

Уебинар за родители на недоносени деца

Човек често се влияе от своите идеални представи за нещата – не такива, каквито са, а такива, каквито би желал да бъдат. Представяме си идеалната бременност, идеалното раждане, идеалното дете, дори себе си, в своята идеална роля на родители, специалисти, хора. Реалността често ни поставя в позиция да приемаме разминаването между мечтаното и действителността. Това разминаване може да събуди у нас гняв, протест, тъга и болка, често дори да ни накара да изпитаме безпомощност. Емоциите, които изпитваме, от своя страна диктуват нашите мисли и действия. Те влияят на нашите отношения – в семейството, с децата ни, дори към нас самите. Ето защо е толкова важно как мислим и разказваме за някои ключови събития в живота си.

Кога: 8 ноември 2021, понеделник от 14:00 до 17:00 ч. през Google meet

Тема: Историята на твоя рожден ден – практически насочен уебинар за родители на недоносени деца

Описание: Когато детето се появи по-рано от очакваното, разказът на родителите за неговото раждане често е изпълнен с неизговорени неща, тъга, неудовлетворение и страх. За самото дете, това е неговият рожден ден – денят, в който то се е появило на този свят, а фактът, че появата му е донесла толкова негативни емоции за неговите близки, може да повлияе на начина, по който то чувства себе си и близките му чувстват него. В този уебинар, в рамките на 3 часа ще работим върху вашия разказ за неговата поява. С помощта на артистични методи ще разглеждаме различни аспекти от историята на раждането, както и емоционалния отпечатък, който те са поставили. Всеки от участниците ще има възможността да пренапише този момент от своята история през нов поглед или поне да постави нови опорни точки. Този уебинар би бил от изключителна полза на родители, които наскоро са встъпили в тази роля, както и на всички родители, които биха желали да поработят върху пълноценната връзка с техните деца.

Необходимо е предварително регистриране на следната форма: https://forms.gle/z8vAoYiqjC9Wimq28

За водещия: Ния Коновска е завършила магистърска програма „Артистични психосоциални практики и психодрама“ към НБУ с дипломна работа на тема „Изследване на психологическия свят на майките на бебета от 0 до 1 година посредством групови практики“. Завършила е и двугодишно обучение по фамилно консултиране към Институт по фамилна терапия -България. От 2017 г. посещава група по психодрама, социометрия и групова терапия, а от началото на 2021г. и обучителна група, подготвяща психодрама асистенти и терапевти.

Ния работи в център „Малки чудеса“ и Фондация „Нашите недоносени деца“ от началото на 2020 г. като психолог и психотерапевт. Основният и фокус са фамилни и лични психологически консултации и терапия на възрастни (най-често родители), както и на бебета (деца до 1 г.), но основно през работа с родителите.

Психологическите консултации, които Ния предлага в център „Малки чудеса“ включват:

  • Работа с травмата и болката при среща с неочакваното, страшното и немислимото (за семейства на недоносени деца, деца с увреждания или някакъв вид затруднения и други подобни житейски ситуации)
  • Работа за изграждане на връзка с бебето и опознаване на неговия език
  • Работа за изграждането на подкрепящи семейни отношения
  • Работа в подкрепа на емоционалния свят на жената, станала майка (работа със следродилна тъга и депресия)

Една от важните задачи на Ния в центъра е организацията и провеждането на двете групи за подкрепа на родители на недоносени деца. Това са две онлайн срещи, които се провеждат ежеседмично и целят да окажат подкрепа на родителите на недоносени деца в ключовите за тях моменти – когато детето е още в болницата и те очакват неговото изписване и първите години от отглеждането. В допълнение, Ния води лекции и обучения по теми в подкрепа мисията на центъра.