#БезРаздяла | Гласът лекува е мотото на ФННД за месеца на малките герои

#БезРаздяла | Гласът лекува е мотото на ФННД за месеца на малките герои

За поредна година отбелязваме Световния ден на недоносените деца 17 ноември. Инициативата е на фондация „Нашите недоносени деца“. По традиция обществени сгради и паметници на културата се осветяват в лилава светлина. Целта на този ден е да повиши информираността по този значим проблем, да насърчи към изразяване на съпричастност към недоносените деца и техните семейства и към семействата, които са загубили децата си в следствие на преждевременно раждане.

През тази година, Световния ден отбелязваме с емоционална инициатива, насочена към връзката между родителите и техните недоносени бебета и новородени, които се нуждаят от болнично лечение. В сянката пандемичната криза, през последните две години, достъпът на семействата до неонатологичните звена е силно ограничен, а бебетата им се възстановяват без възможност да усетят прегръдката, да чуят гласа и да почувстват обичта и грижата на своите родители. Инициативата, озаглавена #БезРаздяла | „Гласът лекува“, насърчава семействата да изпратят аудио послание до техните бебета, чрез което да ги накарат да усетят обичта и топлината в думите на своите родители, което ще се реализира със съдействието на медицинските екипи. Новороденото познава гласа, мириса и допира на своята майка и реагира по уникален начин единствено на тях. Научни изследвания свидетелстват, че слушането на майчиния глас има болкоуспокояващо въздействие върху бебето, стабилизира сърдечния ритъм и дихателните му функции. Инициативата стартира на 17 ноември и ще се реализира толкова дълго, колкото е необходимо, с оглед на рестриктивните епидемични мерки, но преди всичко с надеждата, че скоро родителите отново ще бъдат със своите бебета.

Грижа във време на пандемия

За втора поредна година стотици организации от цял свят, работещи в подкрепа на недоносените бебета, се обединиха около призива „Без раздяла. Заедно за по-добра грижа!“. Инициативата е на Global Alliance for Newborn Care (GLANCE) към EFCNI, на които фондация „Нашите недоносени деца“ е член.

Организациите единодушно призовават към възобновяване на прекъснатата възможност за контакт между родителите и техните бебета, по време на болничното им лечение.

Реализирането на глобалната инициатива през тази година се случва в светлината на представените тревожни данни от световно изследване на EFCNI, проведено в 56 държави, относно влиянието на пандемията върху грижите за недоносените и болни новородени. По информация от анализа, включващ данни и от България:

42% от анкетираните родители от България са били напълно лишени от достъп до бебетата си, докато в световен мащаб това се е случило при средно 21%.
Още по-тревожно е, че 75% от българските родители не са получили никаква форма на психологическа подкрепа, докато в световен мащаб 45% заявяват подобна липса.

Фондация „Нашите недоносени деца“ проведе и собствено изследване, засягащо достъпа на родителите до неонатологичните звена във време на пандемия, както и промените в организацията на грижата за бебетата, нуждаещи се от интензивно лечение.

130Изследването регистрира тревожни данни както около невъзможността семействата да бъдат с бебетата си, така и около разпада на семейно – ориентираните грижи, свързани с използването на доказано ползотворни практики като метода кожа-до-кожа, кърменето и храненето с майчина кърма по време на болничното възстановяване на бебетата.

„Да бъда далеч от бебето си в продължение на месеци, да не знам как е, диша ли, ще се справи ли, за мен беше най-голямото изпитание в целия ми живот! При всяко прозвъняване на телефона сърцето ми спираше. Очаквах, че ми звънят от болницата, за да ми кажат най-лошото. Не помня момент на по-голямо отчаяние…“

В подкрепа на най-малките герои и техните семейства

Фондация „Нашите недоносени деца“ съществува от 2012 година, основана от родители на недоносени деца с мисията да предоставя подкрепа на най-малките бебета, техните семейства и медицинските специалисти, работейки в три основни направления:“

  • Подобряване на средата в неонатологичните отделения в страната
  • Насърчаване на семейно-ориентираните грижи чрез изграждане на семейни стаи
  • Проследяване на развитието на недоносените деца чрез терапевтична работа от най-ранна възраст и подкрепа за техните семейства в Център за детско развитие „Малки чудеса“.

Всички, които са съпричастни с мисията на Фондация „Нашите недоносени деца“, могат да подкрепят дейността им с дарителски SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777, с поръчка на благотворителен артикул от онлайн магазина „Подарък с кауза“ на store.premature-bg.com, както и с дарение по банковата сметка на организацията:

Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF