Отбелязваме Световния ден на недоносените деца – 17 ноември

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца – 17 ноември

Световният ден на недоносените деца – 17 ноември се отбелязва днес в целия свят и за 13-а поредна година в България, с многобройни инициативи и събития, организирани в страната от Фондация “Нашите недоносени деца”. В този така специален за нас ден, целим да се повиши обществената информираност относно предизвикателствата на преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете. В него изразяваме и съпричастност към семействата, загубили децата си, родени твърде рано.

През настоящата 2023 година се отбелязва и 15-та годишнина от честването на 17 ноември в Европа, по инициатива на EFCNI – Европейска фондация за грижа за новородените със седалище в Германия, заедно с Европейската родителска организация.


“Малки действия, голямо въздействие – незабавен контакт кожа-до-кожа навсякъде и за всяко бебе”

 

 

Това е глобално мото за тазгодишния Световен ден на недоносените деца, което има за цел да се изтъкне важността на близостта с бебето след раждането и необходимостта от семейно-ориентирана грижа. То отразява и последните препоръки на Световната здравна организация (СЗО) за грижата за бебетата родени преждевременно или с ниско рождено тегло от 2022 г., в които се посочва, че първата прегръдка с родителя е не само емоционално важна, но и от критично значение за подобряване на шансовете за оцеляване и на здравословното състояние на малките и недоносените бебета. 


Всяко 12-то дете у нас се ражда недоносено и преждевременните раждания се увеличават

 

Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета. Процентът им е 12,22 на сто от всички раждания и всяко 12-то дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, сочат данни на НЗОК. 

В доклада“Родени твърде рано: едно десетилетие действие срещу преждевременното раждане”, който беше представен през месец май тази година от Световната здравна организация, страната ни беше посочена и сред общо 13 държави, в които преждевременните раждания са се увеличили с над 5% през изследваното десетилетие (от 2010 до 2020 г.). България присъства и в  медийния пакет на докладас разказ на майка на недоносено бебе, публикуван наред с други истории от различни държави. Тя разказва как не е било възможно да прегърне бебето си или да осъществи контакт кожа-до-кожа с него след раждането.

В световен мащаб, едно от всеки 10 бебета се ражда недоносено, а на всеки 40 секунди 1 от тях умира, сочат също тревожните данни на СЗО. В последното десетилетие (от 2010 до 2020 г.) броят на преждевременните раждания не се е променил в нито един регион в света – 152 милиона бебета са се родили твърде рано.

 

 

Днес се провежда конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца” 

 

За трета поредна година, във връзка със Световния ден на недоносените деца, Фондация “Нашите недоносени деца” организира конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”. Събитието ще събере в Capital Fort, град София, водещи медицински експерти и развитийни специалисти от България и чужбина с опит в грижата за недоносените деца и ще даде възможност те да споделят знанията си с техни колеги, специализанти, здравни работници, терапевти и родители. 

Акцентът на конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца” през 2023 г., ще е подобряването на грижите за недоносените бебета и новородени с влошено здраве, както и създаване на мултидисциплинарни екипи, работещи в сферата на майчиното и детско здравеопазване и неонатологични грижи. Те са особено важни в грижите за недоносените деца, които често се нуждаят след раждането от комплексно проследяване на здравословното състояние и развитието в различни области. България е сред малкото държави в Европа, в които не е налична подобна национална програма за проследяване. 

Конференцията ще бъде в хибриден формат – присъствено и онлайн, за да се даде възможност да достигне до колкото се може по-широка аудитория и участието в нея е безплатно след регистрация на портала: https://events.premature-bg.com

 

Подаръчни кутии “Аз съм герой” в различни неонатологични отделения в страната

 

Подаръчни кутии, изработени от Фондация “Нашите недоносени деца”, благодарение на корпоративен дарител, ще достигнат до най-малките герои и родителите им по случай Световния ден на недоносените деца в различни неонатологични отделения в цяла България.

Изпратени са общо 367 кутии за най-малките пациенти в МБАЛ Пазарджик, СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” – София, “Майчин дом” – София, МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД, Монтана и  МБАЛ Варна. В красивите кутии, изработени с много внимание и обич, семействата на недоносени бебета ще намерят различни информационни материали и подаръци.

Те са част от проект, в рамките на който през тази година ще бъдат изпратени 1000 кутии за недоносените деца в неонатологиите в България. 

 

Националният дворец на културата и крепостта Царевец ще светнат в лилаво

 

За поредна година, на 17 ноември, по инициатива на Фондация “Нашите недоносени деца”, Националният дворец на културата и крепостта Царевец във Велико Търново ще се обагрят в лилаво за Световния ден на недоносените деца. Столицата и старопрестолният град, ще се присъединят към .многобройните градове в цял свят, в които емблематични сгради и забележителности ще бъдат осветени с лилава светлина, за да се привлече общественото внимание и в знак на подкрепа и съпричастност към каузата на недоносените деца и техните семейства. 

 

Стартира дарителска кампания за осигуряване на апаратура за 6 неонатологични отделения в страната

 

С мисъл за здравето и бъдещето на най-малките герои, които се раждат у нас, Фондация “Нашите недоносени деца”, стартира в навечерието на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, дарителска кампания за закупуване на апаратура в 6 здравни заведения в цялата страна, в които се раждат над 3100 бебета годишно. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати неонатологичните отделения в  УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, МБАЛ Търговище, СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” – София, МБАЛ Силистра, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово и МБАЛ Добрич.  

Медицинската апаратура в неонатологичните отделения е скъпа и понякога се амортизира бързо, а в същото време тя е животоспасяваща и жизненоважна, за да се осигури качествена грижа и оптимален старт в живота на недоносените или  родените с влошено здравословно състояние бебета. Тя спомага да се избегнат и късни последствия от преждевременното раждане. 

Можете да научите подробности за кампанията тук

 

Фондация “Нашите недоносени деца” за недоносените бебета и техните семейства в България

 

С работата си, Фондация “Нашите недоносени деца” се посвещава вече над 11 години за подобряване на болничната среда и предоставяне на най-добрата съвременна грижа за преждевременно родените бебета и техните семейства у нас. С помощта на дарители всяка година се осигурява животоспасяваща апаратура за неонатологичните отделения от всички краища на страната. Семейно-ориентираната грижа по време на болничния престой на недоносените новородени, е основен и дългогодишен приоритет на Фондация “Нашите недоносени деца”. В средата на тази година беше открита и нова семейна стая в неонатологичното отделение към МБАЛ Шумен, десетата поред, която Фондацията е изградила и оборудвала с помощта на дарители и корпоративни партньори през последните години в различни градове в страната.

През 2017 година беше създаден и  Център за детско развитие “Малки чудеса”, който предлага комплексна подкрепа в областта на ранното детско развитие. Центърът е фокусиран върху работа с деца със специални нужди и специфични затруднения в развитието. Разполага с мултидисциплинарен екип от специалисти: логопед, детски психолог, специалист ранна детска интервенция; ерготерапевт; фамилен психотерапевт; кинезитерапевт. 

Към Център за детско развитие “Малки чудеса” работи и програма за проследяване на недоносени деца, от която всяка година се възползват десетки семейства, а с помощта на дарители тя се предлага безплатно за семействата с финансови затруднения. За родителите и семействата, преминали през предизвикателствата на едно преждевременно раждане, е налична и терапевтична и психологическа помощ

Благополучието на всяко недоносено бебе, както и дете със специални потребности, е най-висшата ценност за нас като организация.

Ако искате да подкрепите работата на Фондация “Нашите недоносени деца”, можете да го направите с дарение или да разгледате активните дарителски кампании.