Безплатни практически курсове за родители по първа помощ на бебета и деца

Безплатни практически курсове за родители по първа помощ на бебета и деца

Курсовете за първа помощ дават не само подготовка на родителите за рискови ситуации с бебета и деца, но и знания и умения, които остават за цял живот. Те са и своеобразна инвестиция в бъдещето и благополучието на всяко дете. С тази мисъл, Фондация “Нашите недоносени деца”, ще организира и проведе в рамките на 2024 година, 6 безплатни обучения  – практически курс за родители по първа помощ за бебета и деца. Благодарение на подкрепата на нашите дългогодишни партньори  БОРИКА АД, десетки родители ще имат възможност да преминат през това полезно обучение, което ще се проведе от сертифицирани специалисти. Благотворителен жест, с който ще се осигурят ценни умения и повече знание и сигурност за много семейства. 


Грижата за бебе и дете носи много щастие и радост, но и огромна отговорност и често неочаквани срещи с рискови ситуации, за които всеки родител би искал да бъде поне малко подготвен. Как да се справим при задавяне на бебе и малко дете, как да реагираме при алергични състояния, как да окажем първа помощ при наранявания или да действаме при висока температура, кръвотечение, болка… В подобни извънредно стресови моменти е от огромна помощ да успеем да запазим самообладание и да реагираме по най-добрия начин. Именно това е целта на безплатните обучения, които ще се проведат по утвърдена методика от авторитетни международни организации от инструктори на
FirstAidbg, които са висококвалифицирани и с дългогодишен опит. 

Курсовете ще бъдат практически насочени и обхващат всички важни умения, които са нужни за справяне в критични ситуации при отглеждането на бебе или малко дете.

Съдържанието им включва: 

 • Смисъл, цели и принципи при оказването на първа помощ. 
 • Първа помощ при задавяне на бебе и дете. 
 • Алгоритъм за оказване на първа помощ – спасителна верига. 
 • Първа помощ при силно кръвотечение и шок. 
 • Първа помощ при специфични наранявания при бебета и деца – рани, ухапвания и ужилвания, алегрична реакция, изгаряния.  
 • Първа помощ при нараняване на кости и стави при бебета и деца. Нараняване на глава при бебета и деца 
 • Първа помощ при безсъзнание на бебе и дете. 
 • Първа помощ при сърдечен арест на бебе и дете. 
 • Първа помощ при спешни състояния – астматичен пристъп, отравяне, удар от ел. ток

 

Обученията ще бъдат присъствени и информацията в тях ще бъде представена по достъпен и интересен начин от двама инструктори със сертификат за Инструктор по първа помощ на бебета и деца. Курсът включва много практически упражнения и в него е предвиден и индивидуален подход. Програмата е базирана на съвременни средства и методи за обучение – решаване на казуси, учебни манекени и др. 

 • За всеки участник се осигурява индивидуално дезинфекциран и обслужен с еднократни консумативи учебен манекен. Осигурена е и текуща дезинфекция на останалата екипировка; 
 • Предвидени са учебни материали в електронен формат за участвалите; 
 • След края на курса, всички включили се в него, ще получат индивидуални сертификати (в електронен формат). 

Първият практически курс по първа помощ за бебета и деца ще се проведе на 11 април в Център за детско развитие “Малки чудеса”, като ще последват дати през цялата година, през месеците май, юни, септември, октомври и ноември. Можете да се запишете за участие в обученията тук или на тел. 0887545446

 

С помощ за родителите в България

Фондация “Нашите недоносени деца” изказва благодарност на БОРИКА АД за възможността да осигурим това така полезно за много родители обучение! 

Като социално ангажирана компания, БОРИКА показва за пореден път грижа за най-малките членове на нашето общество и семействата им. За Фондация “Нашите недоносени деца” е неоценима помощта, с която те застават всяка година и зад каузите ни, посветени на недоносените деца в България. 

Благодарение на тяхната подкрепа, беше създаден първия по рода си специализиран център в страната, който предлага услуги, насочена към недоносените деца и техните семейства – Център за детско развитие “Малки чудеса”. Той осигурява не само възможност за комплексно проследяване от специалисти на развитието на преждевременно родените деца, но и така важната подкрепа за родителите им с консултации и различни групи за психологическа подкрепа

Центърът предлага единствена по рода си в България програма за проследяване на развитието на недоносените деца от 0 до 1 г., която стартира пилотно с подкрепата на БОРИКА АД. С помощта на дарители, Фондация “Нашите недоносени деца”, продължава да осигурява програмата безплатно за семействата с финансови затруднения.