Да помогнем на недоносените бебета в Кърджали

Да помогнем на недоносените бебета в Кърджали

С молба за нов респиратор за недоносените бебета в Кърджали се обърнаха към Фондация “Нашите недоносени деца” от Неонатологично отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД. За помощ ни помоли завеждащата на отделението д-р Нурие Шабан. “Иска ни се да разполагаме с по-нов апарат, тъй като той е много по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е особено важно при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр.”, сподели тя. Д-р Шабан допълва, че респираторът, за който мечтаят в отделението би разполагал и с всички необходими режими на обдишване, което също е много важно за здравето най-малките и крехки пациенти. “Апаратът, който ползваме в момента в неонатологията е Drager 8000 plus и е много стар”, посочва завеждащата.


Само за месец февруари в отделението се родиха 3 недоносени бебенца с тегло под 1500 г и се наложи и трите да бъдат приведени за лечение в Пловдив, споделя д-р Шабан.

 

Тя допълва, че респираторът, който се ползва в отделението, не разполага с хубав ципап за неинвазивно подпомагане на дишането след екстубиране. “Преждевременно родените бебета бързо се изморяват и имат нужда от ципап за неинвазивно подпомагане на дишането”, посочва д-р Шабан.

 

Липсата на респиратор изправя пред трудности недоносените бебета и родителите им

 

Завеждащата изтъква и трудностите, пред които са изправени недоносените бебета и родителите им, поради невъзможността грижите за тях да продължат на място в болницата в Кърджали. “Нашето отделение е с второ ниво на компетентност и затова бебета родени с тегло под 1200 гр. и преди  28-а г.с.трябва да бъдат приведени в трето ниво неонатологично отделение”, обяснява д-р Шабан. Поради липсата на добър респиратор обаче, в момента дори бебета с тегло под 1500 г се налага да бъдат транспортирани до Пловдив. “Бебенцата, за които не можем да се грижим се местят в УМБАЛ “Св. Георги” в гр. Пловдив или УМБАЛ Пловдив, в зависимост от това коя болница е на разположение”. 

Не само транспортирането е рисково за недоносените бебета, но и преместването им в друг град ги разделя още повече и от родителите им, за които понякога пътуването е трудно, особено за майката в първите дни след раждането. “В отделението ни насърчаваме храненето с майчина кърма дори за най-малките недоносени бебета”, разказва д-р Шабан. “Когато те са в друг град, а майката е все още е в болница, тя няма как да осигурява кърма за детето си. А бебетата се чувстват много по-добре, когато са хранени с майчино мляко”, посочва тя.

 

Затруднено е осигуряването на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност

 

Респиратор от ново поколение е нужен и за случаите, в които се изисква провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност, изтъква завеждащата. “През януари месец при нас се роди чрез спешно цезарово сечение в 30 г.с., бебенце с тегло 1200 гр., поради отлепена плацента. То претърпя доста премеждия”, споделя д-р Шабан. “Сблъска с очаквания респираторен дистрес синдром (РДС), но на 48-и час направи пневмоторакс. Наложи се да се дренира и едва, след като се стабилизира, успяхме да го приведем в Клиника по неонатология с 3-о ниво на компететност за продължаване на лечението”. 

Неонатологично отделение на  МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“АД е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО – гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично отделение на болницата в Кърджали. През изминалата година в нея са се родили близо 400 бебета, като тенденцията е ражданията да се увеличават. До месец март тази година в болницата са проплакали 65 бебета.

 

Качествените грижи след раждането намаляват риска от от късни последствия

 

“Преждевременните раждания при нас са над 10 на сто, като очакваме този процент да се запази”, посочва д-р Шабан. Тя допълва, че най-честата причина за тях е инфекция при майката и изтъква необходимостта всяка бременност да бъде адекватно проследявана. Наличието на добра апаратура е жизненоважна за недоносените бебета не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. Качествените грижи след раждането намаляват и риска от от късни последствия и влошаване на качеството на живот вследствие на преждевременното раждане.

“Друг основен проблем, както в повечето неонатологични отделения, е и недостига  на персонал, но има перспектива за решаването му”, споделя д-р Шабан. В момента в неонатологията в Кърджали работят двама лекари със специалност неонатология, един специалист по педиатрия и двама специализанти по педиатрия, които сега са на обучение в детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив. 

 

По-добри грижи за недоносените бебета от всяко кътче на България

 

От отделението са изключително благодарни за дарения през 2022 година неонатален веноскоп от Фондация “Нашите недоносени деца” с подкрепата на Бош Инженеринг Център София. “Помага ни много в работата ни, особено, когато се затрудняваме при поставянето на венозен път на малките ни пациенти. Дори сме давали веноскопа за ползване на детското отделение в болницата, за да се улеснят болезнени процедури и при дечицата”, споделя д-р Шабан.

Осигуряването на по-добра апаратура и подобряването на условията в неонатологичните отделения в цялата страна са били винаги една от основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца”. Усилията ни са насочени към болниците във всички райони на България, за да може недоносените бебета, както и тези със здравословни проблеми, да получават възможно най-качествени грижи при раждането си, независимо къде са родени. Апаратурата за неонатологичните отделения е сред най-скъпите за всяка болница, а в същото време е животоспасяваща и от огромно значение и за бъдещото здраве и развитие на най-малките пациенти, които се нуждаят от нея.

Неонатологичното отделение в Кърджали се нуждае от нов респиратор

С молба за нов респиратор за недоносените бебета в града се обърнаха към Фондация “Нашите недоносени…

45 025 лв.от 41 580 лв.
165 дарения

Неонатологичното отделение в Кърджали се нуждае от нов респиратор

Нов респиратор, закупен със средства от дарителска кампания на Фондация “Нашите недоносени деца”, е вече на разположение на най-малките и крехки пациенти в неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД – Кърджали. Модерният апарат беше осигурен, благодарение на многобройни дарители, които откликнаха на призива на Фондацията за помощ за неонатологията в града. Поради широкия отзвук на кампанията, събраните средства дори превишиха нужната сума, като достигнаха 45 025 лв. Това даде възможност да бъдат осигурени и два перфузора и стол за кърмене, които вече се ползват от специалистите и родителите в отделението.

„Апаратът е от  високо поколение с изключително щадящо отношение при функционирането на белия дроб на новороденото”, изтъква д-р Нурие Шабан, началник на отделението по неонатология.

Прочетете повече ТУК

С Вашата неоценима помощ, работим вече над 10 години за подобряване на болничната среда и предоставяне на най-добрата съвременна грижа за недоносените бебета и техните семейства. Наред с осигуряването на животоспасяваща апаратура, Фондацията изгражда семейни стаи и кътове за кенгуру-грижи в неонатологичните отделения от всички краища на страната. Заставаме близо до родителите, с осигуряването на единствена по рода си в България терапевтична, социална и консултативна подкрепа на семействата с недоносени бебета и деца с трудности в развитието. Застъпваме се за подобряване на майчиното и детско здравеопазване и подобряване на грижите за недоносените деца и новородени с влошено здравословно състояние.

 

Надяваме се скоро и бебетата от неонатологията в Кърджали да имат на разположение така важния за тях по-модерен респиратор!