Дарение на медицински консумативи за най-малките пациенти в неонатологията в Стара Загора

Дарение на медицински консумативи за най-малките пациенти в неонатологията в Стара Загора

С дарение на Фондация “Нашите недоносени деца” бяха осигурени важни медицински консумативи и принадлежности, необходими за храненето и обдишването на най-мъничките пациенти в неонатологичното отделение на УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович”, Стара Загора. Те са неизменна част от ежедневните животоспасяващи грижи, от които те се нуждаят. 

Едно от сериозните усложнения на преждевременното раждане са трудностите със самостоятелното дишане, поради недостатъчното развитие на белите дробове, което налага използването на механична вентилация и интубиране за най-мъничките бебенца. Недоносените бебета и бебетата с влошено здравословно състояние, също така често не могат да се хранят добре сами и затова се налага да бъдат хранени с помощта на сонда или умбиликален катетър.


По молба на завеждащия на неонатологията в болницата в Стара Загора, доц. д-р Христо Мумджиев, бяха дарени:

  • 100 броя ендотрахеални тръби в два размера
  • 100  броя сонди за хранене с различни размери
  • 30 броя умбиликален катетър с различни размери
  • 3 броя сет за преждевременно родени деца Nutriline


Думи на благодарност и признателност, по повод дарението, насочени и към всички дарители, които с приноса си правят възможна дейността на Фондация „Нашите недоносени деца“ за подобряване на грижите за най-малките и крехки пациенти, изпрати доц. д-р Христо Мумджиев, завеждаш на неонатологичното отделение на УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович”, Стара Загора. 

Уважаеми съграждани,

Благодарение и на Вас, Фондация „Нашите недоносени деца“ изпълнява една общественополезна дейност, свързана с лечението и отглеждането на недоносените деца у нас. Основните дарения на фондацията са насочени към неонатологичните звена в страната.

В Клиника по неонатология на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“, гр. Ст. Загора, работим с фондацията от създаването ѝ. Получаваме редовно дарения, като особено ценни са тези, свързани непосредствано с лечението на недоносените като консумативи, апаратура и др. Неколкократно по наша молба сме получавали специфични и скъпоструващи консумативи –  катетери за венозни инфузии, пъпни катетери, интубационни тръби…

През клиниката  по неонатология на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ преминават годишно около 1350 деца, като около 230 от тях са с различна степен на недоносеност, включително и около 15-20 деца, родени с тегло под 1000 г. Тяхното лечение е продължително, трудно и скъпо, поради което помощта на дарителите е от съществено значение. Тя се оценява и от родителите на самите деца – например семейните стаи, изградени съвместно с Фондацията.

От името на Българската Асоциация по неонатология и като началник на неонатологична клиника, високо оценявам дейността на Фондацията. Надявам се тази дейност допълнително да се популяризира и разшири в интерес на недоносените деца.

С уважение,
Доц. Мумджиев

Надяваме се с дарението да допринесем за работата на медицинските специалисти, които се грижат неуморно за най-малките герои, а те да растат здрави и силни и да бъдат колкото се може по-скоро заедно със семействата си! 

Един от основните приоритети в работата на Фондация “Нашите недоносени деца” е подобряване на средата в неонатологичните отделения за предоставяне на най-добрата, съвременна грижа за недоносените бебета и техните семейства. Всяка година, благодарение на Вашия принос и на различни дарителски кампании осигуряваме животоспасяваща апаратура, консумативи и покриваме различни нужди на неонатологичните отделения в цялата страна. 

Ако желаете да ни подкрепите, можете да го направите с дарителски смс с текст DMS BEBE на кратък номер 17 777да се запознаете с възможностите за дарение или да разгледате активните ни дарителски кампании.

Благодарим он сърце за подкрепата, с която заставате зад каузата ни!