Дарение на въздухопречиствател за семейната стая към неонатологията в Сливен

Дарение на въздухопречиствател за семейната стая към неонатологията в Сливен

От все по-добри условия по време на болничния престой вече се възползват най-малките пациенти и родителите им в семейната стая към неонатологията в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“- Сливен, благодарение на нов въздухопречиствател, дарен от Blue Bird Adv. LTD. Модерният уред е вече на тяхно разположение и ще осигури повече комфорт, подобрено качество на въздуха и по-здравословна среда в уютното помещение, изградено и оборудвано от Фондация “Нашите недоносени деца” с помощта на дарители през 2018 година. 

Счита се, че въздухопречиствателите предоставят допълнителна защита в борбата с респираторните заболявания, които са много рискови за най-малките или болни бебета. Проведени с тях изпитания показват, че те отстраняват почти напълно наличните във въздуха респираторни вируси. Уредът ще бъде особено полезен, тъй като в момента вече тече сезонът на най-голямо разпространение на респираторни вирусни инфекции и грип. 

Дареният въздухопречиствател е 6-ят поред, който Фондация „Нашите недоносени деца“ осигурява с помощта на дарители за неонатологични отделения в цялата страна. През 2022 година подобни апарати бяха дарени за болниците в Шумен, Пловдив, Стара Загора и ДМСГД – Плевен. С грижа и мисъл за недоносените деца, миналата година от Daikin Bulgaria беше дарен и пречиствател за въздуха в Център за детско развитие “Малки чудеса” , който предлага единствени по рода си в България услуги за дългосрочно проследяване на развитието на недоносените деца и подкрепа за семействата им.

 

Повече близост и прегръдки за недоносените бебета

 

Изграждането на семейни стаи, кътове за кърмене и кътове за кенгуру-грижи е сред основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца”. Подобни практики на близост, наред с модерната животоспасяваща апаратура и медицинските грижи, са също от огромно значение за бъдещото развитие на недоносените бебета. Те осигуряват оптимален старт в живота, стимулират растежа и развитието на мъничетата и помагат на тях и родителите им да изградят пълноценна връзка, въпреки трудностите и травмата, които съпровождат често преждевременното раждане.  

Кърменето, кенгуру-грижите, контактът “кожа-до-кожа” и включването в ежедневните грижи за бебето с подкрепата на медицинския екип, са практики, които са насърчавани все повече в цял свят. Прилагането им е изключително важно и необходимо и според последните препоръки на СЗО за грижа за недоносените бебета. Кенгуру-грижата се посочва от Световната здравна организация като метод, който научно доказано подобрява жизнените показатели и преживяемостта, насърчава кърменето и намалява значително болничния престой на недоносените бебета.

През изминалите години, Фондация “Нашите недоносени деца” е изградила и оборудвала 10 семейни стаи в различни градове в страната с помощта на дарители и корпоративни партньори. Последната от тях беше открита по-рано тази година в неонатологичното отделение на МБАЛ – Шумен. Семейни кътове и кътове за кърмене и кенгуру-грижа има в 11 неонатологични отделения в цяла България.
 

Благодарим на Blue Bird Adv. LTD за дарението, с което подкрепя тази така важна наша кауза и за приноса в подобряване на грижите за недоносените деца и техните семейства!