Дарение в подкрепа на психологическата помощ за родители на недоносени деца

Дарение в подкрепа на психологическата помощ за родители на недоносени деца

Преждевременното раждане е изключително стресиращо събитие за цялото семейство и най-често вниманието и грижите са насочени изцяло към бебето. От години екипът на Фондация “Нашите недоносени деца” и Център за детско развитие “Малки чудеса” работи и в посока оказване на психологическа помощ на родители или близките им, които се сблъскват с предизвикателствата на преждевременно раждане, грижи за недоносено бебе, загуба или грижи за дете с увреждания. За нас е особено важно и удовлетворяващо, че и все повече дарители осъзнават значението и необходимостта от подобна подкрепа. 

С последното си дарение ИТ компанията Chaos също избра да помогне за оказването на психологическа помощ в групи за подкрепа на родителите на недоносени деца. Получените средства ще ни позволят да достигнем до още повече семейства с дейностите на Фондацията. Изключително благодарни сме, че за пореден път Chaos оказва подкрепа на каузите ни, посветени на подобряване на помощта и грижите за недоносените бебета в България и техните родители.

Психологическата подкрепа след предизвикателство като това да станеш родител на недоносено дете е много важна”, изтъква Нелиан Николова, CSR специалист в Chaos.“Психичното здраве е не по-малко важно от физическото. За да се помогне цялостно, трябва да се работи по всички теми, както за бъдещото развитие на детето, така и за средата, в която то ще расте. Средата се определя най-вече от семейството и родителите. Колкото по-щастливи и спокойни са те, толкова по-щастливи ще бъдат и децата”.

Броят на родители и близки, които се включват в програмите за психологическа помощ расте с всяка изминала година. Фондация “Нашите недоносени деца” осигурява помощ и подкрепа чрез  Група за подкрепа и взаимопомощ, ако бебето ви е още в болница, Група за подкрепа и взаимопомощ, когато бебето ви е вкъщи, Група за родители на деца с увреждания, както и Подкрепа за родители, преживели загуба, като срещите, водени от семейния психотерапевт Ния Коновска, са безплатни за семействата. Осигурява се и психологическа помощ под формата на Индивидуално психологическо консултиране, Семейна психологическа терапия, Консултация за близки на семейства, преживяващи травматично събитие и Емоционална подкрепа за жени в рискова бременност. Само за миналата 2021 година в групите са участвали 60 семейства и броят им се увеличава постоянно. 

Осигуряването на психологическа помощ за родителите след преждевременно раждане още в болничното заведение или по време на престоя на бебето в интензивното неонатологично отделение е изключително важно и подобна подкрепа е налице в повечето развити страни.

Известно е, че тревожността, която се отключва при родителите на недоносени деца е изключително силна не само поради факта, че в повечето случаи раждането е настъпило неочаквано, а и защото съдбата на рожбата им и последиците са неясни. Дългият болничен престой и раздялата с бебето, често оскъдната информация, новите медицински термини и неизвестността излагат семействата на високи нива на стрес и тези обстоятелства влияят и на психичното здраве на самите родители, както и на връзката им с децата на по-късен етап. 

Тази тревожност се подхранва и от вината, която най-често майката чувства за състоянието на своето бебе, както и от невъзможността да направи каквото и да било, за да му помогне. Много от родителите, които се прибират без бебе у дома, чувстват, че сякаш ролята им на родител е била отнета – те все едно не са встъпили в нея напълно. В психологическата практика състоянието на посттравматичен стрес е сред най-често срещаните при родители на деца, преминали през интензивно отделение, както и майките и бащите на деца с увреждания или сериозни заболявания.

В групите за подкрепа на Фондация “Нашите недоносени деца” родителите имат възможността да споделят своите преживявания с други родители в подобна ситуация, да получат и дадат подкрепа и информация, за да се почувстват по-силни и по-малко сами. Те могат да работят за подобряване на връзката с бебето/бебетата си, за преработване на спомена от раждането, развиване на по-дълбоко приемане на реалността и намаляване на психичния стрес. 

Интересът към този вид подкрепа продължава да расте и да е особено необходим. Затова Фондация “Нашите недоносени деца” е изключително благодарна на всички дарители, които правят възможно тази услуга да бъде предоставена безплатно на все повече семейства и се надяваме това да бъде възможно и за в бъдеще.     

Благодарим на всички дарители, че имаме възможността да окажем подкрепа и да подпомогнем семействата в този особено труден и кризисен житейски етап!Научи още по темата: