Дарихме апаратура за 4 неонатологични отделения в страната, заедно с Един процент промяна

Дарихме апаратура за 4 неонатологични отделения в страната, заедно с Един процент промяна

Четири неонатологични отделения в страната получиха нова апаратура, благодарение на подкрепата на нашите приятели от Един процент промяна, които за пореден път избраха да подпомогнат с дарителска  кампания каузите на Фондация “Нашите недоносени деца”. 

През месец април тази година, платформата отправи призива “Помощ за недоносените бебенца”, за да бъде подновена вече остарялата апаратура и да се осигури по-добър старт след раждането на най-малките пациенти в отделенията по неонатология в Добрич, Търговище и Сливен. С неоценимия принос на многобройни дарители, бяха събрани 18 311 лв., като сумата превиши обявените необходими средства и даде възможност да бъде направено и допълнително дарение в СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” ЕАД, гр. София. С дарената апаратура ще бъдат подобрени грижите за над 650 недоносени бебета годишно.  

 

Респиратор за неонатологията в Добрич

 

За отделението по неонатология при МБАЛ-Добрич беше осигурен рециклиран респиратор, който ще даде възможност да се подобрят грижите за недоносените и болни бебета, които се раждат в града. Досега в отделението се ползваше само един стар апарат, който беше крайно недостатъчен. То е единствено в Добричка област за лечение на новородени и недоносени деца, нуждаещи се от интензивно лечение, новородени в критично състояние и с нарушени витални показатели. Само през 2022 г., в интензивния сектор на отделението по неонатология, са лекувани 110 критично болни новородени и недоносени деца, от които 40 са имали нужда от дихателна вентилация. Новият апарат ще бъде от огромна помощ за работата на медицинските специалисти, които се грижат за тях. 

 

Перфузори и фотолампа за неонатологичното отделение в Сливен 

 

Благодарение на дарителската кампания на Един процент промяна, Фондация “Нашите недоносени деца”, осигури два броя перфузори и неонатална лампа за фототерапия за отделението по неонатология към МБАЛ “ д-р Иван Селимински“- Сливен. То е единственото на територията на града, без аналог в областта, за отглеждане, интензивно и специфично лечение, както и консултативна помощ на рискови и недоносени бебета. Близо 180 бебенца се нуждаят годишно от интензивни и специални грижи в отделението.  Дарената апаратура ще спомогне да се предотвратят усложнения, които могат да влошат значително качеството на живот на спасените рискови новородени. 

 

Два броя перфузори и кислородна палатка за неонатологията в Търговище

 

Отделението по неонатология при МБАЛ-Търговище също вече разполага с два броя нови перфузори и кислородна палатка, които са изключително важни за недоносените бебета. В първите дни след раждането, всяко преждевременно родено бебе се включва на венозна инфузия с перфузор, защото храненето през устата или сонда е невъзможно. Перфузорът се използва и за преливане на биопродукти и медикаменти, които трябва да са точно дозирани и да се вливат с определена скорост. Той е необходим и при близо 30% от доносените бебета, за да се предовратят адаптационни проблеми. 

Кислородните палатки се ползват за приложение на кислород при новородени с лека до умерена дихателна недостатъчност, както при недоносени, така и при доносени деца.

Отделението по неонатология към МБАЛ – Търговище обслужва търговищка и разградска области. Близо 120 бебета годишно се нуждаят от грижи в интензивния сектор на неонатологията. До момента отделението разполагаше само с два броя перфузори на повече от 30 години. 

Перфузор за СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев”, София

 

С допълнително събраните от кампанията на Един процент промяна средства, беше дарен и перфузор за клиниката по неонатология към СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” ЕАД, гр. София. Тя е единствената в страната, функционираща в рамките на Университетска детска болница, и поема новородени пациенти за обслужване на всички родилни отделения на град София (с изключение на СБАЛАГ “Майчин дом”) и родилните отделения от Западна България. 

От Фондация “Нашите недоносени деца”, бихме искали да изкажем огромната си признателност и благодарност към Един процент промяна и всички дарители, които ни помогнаха за пореден път да подобрим грижите за най-малките герои на България. 

Предоставянето на най-добрата и съвременна грижа за недоносените бебета и техните семейства е един от основните ни приоритети през нашата над 10-годишна дейност.  Ако и вие искате да подкрепите мисията на фондация “Нашите недоносени деца”, можете да го направите с дарителски sms на номер 17 777 с текст DMS BEBE или да  научите повече и да станете част от нашата кауза.