Дарихме кислородни палатки за новородените в Педиатрията в София

Дарихме кислородни палатки за новородените в Педиатрията в София

Кислородни палатки, необходими за новородените с лека до умерена дихателна недостатъчност,  дари Фондация “Нашите недоносени деца” на Клиниката по неонатология към Специализирана болница за активно лечение (СБАЛ) по детски болести „Проф. Иван Митев“ в София. Средствата са събрани, благодарение на партньорство с Макаве ЕООД.

От началото на ноември 2021-а година до края на ноември тази година, 5 процента от нетната стойност на приходите на он-лайн магазин www.shop.makave.eu за артикулите Продукти за бебета – Colief и Продукти за бебето – Water Wipes, са предназначени като дарение за каузите на Фондация “Нашите недоносени деца”. Благодарение на средствата, генерирани в рамките на първата част на кампанията (за периода 1 ноември 2021 –  28 февруари 2022 г.) са закупени шест броя кислородни палатки. Кампанията ще продължи до 30 ноември тази година.

Клиниката по неонатология към СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ е единствената в страната функционираща в рамките на Университетска детска болница и поема новородени пациенти за обслужване на всички родилни отделения на гр.София (с изключение на СБАЛАГ “Майчин дом”) и родилните отделения от Западна България. Тя е окомплектована със съвременна апаратура за интензивно лечение на рискови новородени деца и квалифицирани реанимационни екипи.

Ръководителят на клиниката, доц. Ралица Георгиева, посочва, че кислородните палатки са ефективно и широко използвано средство за приложение на кислород при новородени деца с лека до умерена дихателна недостатъчност.

“Те могат да се използват при доносени и недоносени деца и се понасят много добре от новородените”, изтъква тя. “Няма рискове от обструкция на дихателните пътища и балониране на корема. Възможно е и регулиране дозата на кислорода в зависимост от потока на кислорода, размера, формата и обема на палатката”.

Дарените палатки вече се ползват активно при лечението на мъничките пациенти на Клиниката по неонатология.

Подобряването на материалната база и оборудване в неонатологичните отделения в страната е една от приоритетните цели в работата на Фондация “Нашите недоносени деца”. За пореден път сме изключително благодарни за оказаната подкрепа и възможност за по-качествени болнични грижи за все повече от най-малките бебета на България. Усилията ни са насочени и към осигуряване на възможно най-пълна и всеобхватна подкрепа за недоносените деца и семействата им не само в периода на раждането, но и след това.

Доц. Д-р Ралица Георгиева от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ е член на Научния борд и консултативен съвет на Фондация “Нашите недоносени деца” и като част от съвместната ни работа сме разработили График за проследяване на недоносеното бебе, изключително полезен за родителите на недоносени деца в периода след изписване на бебето от неонатологичното отделение. Към Фондацията работи и Център за детско развитие “Малки чудеса”, осигуряващ специализирана помощ и проследяване за недоносените бебета и семействата им от цялата страна. Програмата за проследяване в Центъра се фокусира върху преждевременно родените деца в периода на първата година от живота им. Целта е всички важни аспекти от детското развитие – неврологично, зрително, двигателно и когнитивно, да бъдат проследени от съответните специалисти, така че детето да получи необходимата му подкрепа, ако бъде установено някакво забавяне или нарушение.

Повече информация за дейността ни и нашите каузи можете да откриете тук. Вашата подкрепа е изключително важна, за да можем да продължим да работим за осигуряване на най-добрите грижи за недоносените деца и техните семейства.