Какво постигнахме през 2022 година?

Какво постигнахме през 2022 година?

2022 година донесе трудности и промени в целия свят и ни припомни, че точно в такива времена трябва да сме по-обединени и солидарни. Затова сме особено признателни, че и през изминалата година успяхме да направим много за най-малките герои и техните семейства с неоценимата помощ на многобройни дарители и на всички вас! През изминалата година Фондация “Нашите недоносени деца” отбеляза и десетата годишнина от създаването си – 10 години дейност, която продължава да ни вдъхновява!

Общи данни за работата на Фондация “Нашите недоносени деца” през 2022 година

До момента Фондация “Нашите недоносени деца” е подкрепила 45 неонатологични отделения в цялата страната:

 • Даряваме животоспасяваща апаратура. За 2022 г. подкрепихме 11 неонатологични отделения в градовете София (2 неонатологични отделения), Сливен, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Хасково, Кърджали, Благоевград, Варна. (Към 2023 година са подкрепени общо 30 болници в цялата страна.)
 • Изграждаме семейни стаи, за да бъдат родителите до своите недоносени бебета или новородени с влошено здраве. През 2022 изградихме семейна стая в Плевен и започнахме ремонтни дейности в неонатологичното отделение гр. Шумен. (Към 2023 г. са изградени общо 10 семейни стаи в 8 града.)
 • Разпространяваме безплатен наръчник “Всичко за недоносените бебета” в 30 неонатологични отделения в болниците в 28 града в страната.
 • Даряваме принадлежности, осигуряващи комфорта на бебетата в болница – плетени играчки, дрешки, покривала и гнезда за кувьози в 30 неонатологични отделения в България.
 • През 2022 година 340 активни и всеотдайни доброволци се включиха в инициативите ни през годината.
 • Над 1000 плетива и покривала за кувьози дарихме за недоносените и болни бебета, благодарение на нашите доброволци.
 • През 2022, благодарение на нашите специалисти и доброволци сме публикували повече от 500 статии, свързани с отглеждането на недоносени деца и деца с трудности в развитието.
 • За изминалата 2022 година успяхме да достигнем до над 2000 семейства с недоносени бебета и деца в неонатологичните отделения, които получиха мил жест на внимание и съпричастност с тематични подаръци от фондацията по различни поводи през годината. Тези инициативи обикновено се реализират, благодарение на нашите доброволци, както и партньори и дарители.
 • През 2022 г. помогнахме на 70 семейства на недоносени деца, на деца с увреждания и родители, претърпели загуба с безплатна психологическа помощ, която е единствена по рода си у нас.
 • Подкрепихме 350 семейства с над 1400 индивидуални терапевтични консултации през 2022 г.
 • Повече от 400 терапевтични консултации, бяха проведени, благодарение на Социалната ни програма.
 • Над 260 терапевтични часа за групови занимания както за деца, така и за родители, бяха проведени през 2022 г.

  1. В Център за детско развитие “Малки чудеса” се провеждат групи за адаптация на деца, на които предстои да посещават ясла или детска градина и се сблъскват с трудности при раздяла с родителите. Те се водят от детски психолог и логопед.
  2. Организираме и безплатни групи за подкрепа, предназначени за родители, преминаващи през травматична ситуация като раждане и отглеждане на недоносено дете, както и отглеждане на дете с увреждане.
 • Над 600 участници, сред които водещите специалисти в сферата на грижата за преждевременно родените деца в България, както и родители, се включиха във второто издание на конференцията “РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”.
 • През 2023 създадохме 3 авторски наръчника:
 • 20 водещи специалисти в областта на неонатологията, перинаталното и ранно детско развитие участват в Научния борд и Консултативен съвет към Фондация “Нашите недоносени деца”, като работят активно в консултирането на научноизследователска дейност, застъпнически инициативи, както и обществени и здравни програми, част от дейността на Фондацията.  

Подобряване на грижите и болничната среда в неонатологичните отделения

Подобряването на материалната база и оборудване в неонатологичните отделения в страната е една от приоритетните цели в работата на Фондация “Нашите недоносени деца”.

  • Дарихме кувьоз в Многопрофилна болница за активно лечение “Национална кардиологична болница”, от който отделението по педиатрия се нуждаеше. Средствата бяха събрани, благодарение на вашата подкрепа в кампанията “Да дарим заедно животоспасяваща апаратура на недоносените бебета” в Платформата.
  • Неонатален веноскоп, който помага на специалистите да намират по-лесно вените на недоносените бебета бе дарен в неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски“ – гр. Кърджали, благодарение на подкрепата на Бош Инженеринг Център София.
  • Осигурихме два броя пулсоксиметри и два броя перфузори за по-добра медицинска грижа и комфорт на преждевременно родените бебета и с влошено здравословно състояние в клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев“, с подкрепата на Бош Инженеринг Център София.
  • 6 броя кислородни палатки, необходими за новородените с лека до умерена дихателна недостатъчност бяха дарени на клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ в София. Средствата бяха събрани, благодарение на партньорство с Макаве ЕООД.
  • 8 броя кислородни палатки за най-малките си пациенти получи неонатологичното отделение към МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен от Фондация “Нашите недоносени деца”. Те бяха закупени със средства, събрани благодарение на партьорство с Макаве ЕООД.
  • Нов болничен стерилизатор на стойност почти 2000 лв., както и 10 болнични легла за новородени с обща стойност 4440 лв. бяха осигурени на неонатологичното отделение в МБАЛ – Хасково, благодарение на дарителска кампания на Фондация “Нашите недоносени деца”. С неоценимата помощ на дарители и широкия отзвук, който получи молбата ни, за броени дни за отделението бяха събрани и изпратени бархетни и муселинови пелени за недоносените бебета, нови одеялца и чаршафи за кувьозите и термолеглата, нови матрачета за повивалник, стъклени шишета, електронни везни, електрически кани. С кампания, започнала в края месец декември 2022 г. и продължила и през януари, бяха събрани средства и за реанимационна маса и кувьоз, които вече са на разположение в отделението.
  • Неонатологично отделение на МБАЛ – Пазарджик получи дарение – бебешки дрешки, събрани от кампания на фондация „Нашите недоносени деца“ и всички сърцати дарители, които се включиха в нея. Огромен принос дадоха и сръчните доброволци от инициативата Да плетем и шием за недоносените бебета, които продължават да творят за малките герои.

Обновен сайт и три нови наръчника за родителите на недоносени бебета

Осигуряването на информация за преждевременното раждане и за грижите и отглеждането на недоносените деца е важна част от усилията ни.Обновяването и осъвременяването на нашия сайт
също беше стъпка в посока семействата на недоносени бебета да разполагат с по-лесно достъпна и осъвременена информация за преждевременното раждане и дейността ни в тяхна помощ.

През изминалата година създадохме и 3 наръчника насочени към родители и специалисти, които съдържат безценна информация за развитието на преждевременно родените деца, насоки за преодоляване на сензорни трудности в храненето, както и информация, свързана със същността и практикуването на кенгуру грижи (контакт “кожа до кожа”), кърменето и храненето с кърма на бебето, както и насоки за пълноценно общуване с детето във времето на болничното му възстановяване. Автор на специално създадените наръчници е Маргарита Габровска, която е специалист по ранно детско развитие и логопед в Център за детско развитие “Малки чудеса”.

 • “С малки стъпки: от 0 до 3”
  наръчник за важните моменти в развитието на вашето преждевременно родено дете.
 • “Само една хапка …” 
  практическо ръководство, създадено в подкрепа на семейства, чиито най-млади членове биват определяни като “злояди”, “капризни” към храната и трудно допускащи нови храни в менюто си.
 • “Спасителна прегръдка за недоносените бебета”
  наръчник за ролята на кенгуру-грижите за недоносените деца, разработен съвместно с д-р Бояна Петкова.

Намерете нашите наръчници тук!

Изграждане и оборудване на Семейни стаи и кътове за кърмене

Изграждането на семейни стаи и кътове за кърмене е сред основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца” през последните години. Нашата мечта е колкото се може повече бебета от всички краища на България да получат така ценните кенгуру-грижи и близка връзка със семейството си, в съответствие и с новите препоръки на Световната здравна организация.

Нова, модерна и напълно оборудвана семейна стая бе открита в Дом за медико-социални грижи – Плевен.

Тя бе изградена с финансовата подкрепа на TELUS International Bulgaria, в рамките на тяхната доброволческа инициатива „TELUS Дни на подкрепа“.

Семейната стая в Плевен е девета поред, която Фондация “Нашите недоносени деца” е изградила и оборудвала с помощта на дарители и корпоративни партньори през последните години в различни градове в страната. В момента такъв тип стаи има в София, Пловдив, Велико Търново, Сливен и Русе, две са стаите в болницата в Стара Загора. В неонатологичните отделения във Варна, Силистра, Бургас, Габрово, Шумен, Смолян, София, Благоевград и Търговище пък има създадени и оборудвани семейни кътове за кърмене и кътове за практикуване на кенгуру-грижи.

7 неонатологични отделения в страната получиха дарения и оборудване за развитие на кенгуру-грижата и кърменето.

Чрез Фондация “Нашите недоносени деца” бяха закупени столове за кенгуру-грижа и маси за повиване и повивалници в различни лечебни заведения, благодарение на подкрепата, оказана ни за втори път от Pampers и магазини dm България в рамките на кампанията „Ново начало за най-малките герои“. Новите придобивки са вече на разположение на бебетата и родителите им в:

 • УМБАЛ “Медика Русе”
 • МБАЛ Хасково
 • МБАЛ “Д-р Киро Попов” Карлово
 • УМБАЛ “Д-р Георги Странски” Плевен
 • УМБАЛ СофияМед
 • АГ “Селена” Пловдив
 • МБАЛ Национална Кардиологична Болница.

Със събраните средства бяха дарени и 208 бодита за недоносени бебета с вдъхновяващия надпис “Аз съм герой”, като част от тях достигнаха и до медицински комплекс “Д-р Щерев”, УМБАЛ СофияМед, САГБАЛ “Шейново”, УМБАЛ Пловдив, АГ “Селена” Пловдив, МБАЛ Добрич и МБАЛ “Д-р Иван Селимински” Сливен.

В рамките на инициативата,, по повод Световния ден на кенгуру-грижата, в Инстаграм страницата на Pampers Bulgaria беше проведен и уебинар с Ния Коновска, фамилен психотерапевт в Център за детско развитие “Малки чудеса” към Фондация „Нашите недоносени деца“ с тема “Кенгуру-грижата: хармония в първата прегръдка”. В него, наред със значението на майчината или бащина прегръдка за недоносените бебета, бяха обсъдени различни въпроси, свързани с преждевременното раждане и чувствата, с които се сблъскват семействата на най-малките новородени. Как да намерят сили и подкрепа в трудните моменти и предизвикателствата, пред които ги изправя престоят на детето им в интензивното неонатологично отделение.

Пречистватели на въздух за 5 семейни стаи в страната.

За по-голям комфорт и подобряване на качеството на въздуха за най-малките пациенти и родителите им им в неонатологичните отделения на Шумен, Пловдив, Стара Загора и ДМСГД – Плевен, бяха осигурени 5 пречистватели на въздух, благодарение на Daikin Bulgaria. Пречиствателите вече са на разположение в семейните стаи и ще спомогнат за по-здравословна среда в тях.

Програма за проследяване на недоносени бебета

България е една от малкото страни в света, в която няма национална програма за проследяване на развитието на преждевременно родените деца и това затруднява стремежа към превенция и ранно откриване на затруднения в развитието.

През 2019 г. Фондация “Нашите недоносени деца” внесе в Министерство на здравеопазването Проект за национална програма за проследяване на преждевременно родени деца от 0 до 7 г. Поради липса на отклик и ангажираност от страна на институциите по темата, през 2021 г. Фондацията стартира собствена пилотна програма за следене здравето, растежа и развитието на недоносените бебета.

Благодарение на нашите партньори БОРИКА АД, продължихме програмата за проследяване на развитието на недоносени бебета от 0 до 12 м. и през 2022 г. Фондация “Нашите недоносени деца” и Център “Малки чудеса” предлагат възможност за комплексно проследяване на развитието на преждевременно родени деца от 0 до 1 г. Пилотната програма e насочена към семейства с доход под минималния за страната, като всички услуги и консултации със специалисти са напълно безплатни за тях. В рамките на 12 месеца те имат възможност да се възползват от консултации с неонатолог, рехабилитатор, ерготерапевт, детски психолог, специалист по ранна детска интервенция, консултант по кърмене и фамилен психотерапевт в Център за детско развитие „Малки чудеса“ .

През 2022 г. в нея доброволно се включи и д-р Гергана Светославова, детски офталмолог в 1 ДКК – Първа Детска Консултативна Клиника, гр. София.

Близо до семействата

Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета и до всяко едно от тях стоят родители, които преминават през изключително трудни моменти на неизвестност, самота и дори загуба. За нас е изключително важно да бъдем до тях в тези трудни моменти.

През 2022 г. помогнахме на над 70 семейства на недоносени деца, на деца с увреждания и родители, претърпели загуба с безплатна психологическа помощ, която е единствена по рода си у нас.

Каузата ни припознаха Платформата на Фондация BCause, която организира кампания за набиране на средства (близо 7000 лв.) за осигуряване на безплатна психологическа помощ за семейства, претърпели загуба. Софтуерната компания Мелън също осигури финансовата подкрепа за безплатни терапевтични сесии с фамилен психотерапевт за справяне с травмата от загуба. ИТ компанията Chaos избра да помогне за оказването на психологическа помощ в групи за подкрепа на родителите на недоносени деца.

Броят на родители и близки, които се включват в програмите за психологическа помощ расте с всяка изминала година. Фондация “Нашите недоносени деца” осигурява помощ и подкрепа чрез Група за подкрепа и взаимопомощ, ако бебето ви е още в болница, Група за подкрепа и взаимопомощ, когато бебето ви е вкъщи, Група за родители на деца с увреждания, както и Подкрепа за родители, преживели загуба, като срещите, водени от семейния психотерапевт Ния Коновска, са безплатни за семействата.

Осигурява се и психологическа помощ под формата на Индивидуално психологическо консултиране, Семейна психологическа терапия, Консултация за близки на семейства, преживяващи травматично събитие и Емоционална подкрепа за жени в рискова бременност.

Интересът към този вид подкрепа продължава да расте и да е особено необходим. Затова Фондация “Нашите недоносени деца” е изключително благодарна на всички дарители, които правят възможно тази услуга да бъде предоставена безплатно на все повече семейства!

Застъпничество

  • В навечерието на Световния ден на кенгуру-грижите – 15 май, Фондация “Нашите недоносени деца” депозира в Министерство на здравеопазването писмо с призив за въвеждане на единен регламент за прилагане на семейно-ориентиран подход на грижа и практикуване на метода кожа-до-кожа, по време на болничния престой на недоносени бебета и новородени с влошено здраве, възстановяващи се в неонатологичните отделения. Фондацията апелира към среща с представители на Министерство на здравеопазването, в която да бъде обсъдена възможността за сформиране на работна група, която да поеме ангажимента към поетапното създаване и прилагане както на стандарт, засягащ семейно-ориентираната грижа, така и на други стандарти, обезпечаващи най-добрия интерес в лечението и грижата за недоносените бебета, новородените с влошено здравословно състояние и техните семейства.
  • През 2022 г. Фондация „Нашите недоносени деца“ изпрати второ отворено писмо до Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата във връзка с продължителната липса на два важни медикамента, които са от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди. Продължаваме да проследяваме за своевременното предприемане на необходимите действия от страна на институциите, докато проблемът не намери своето устойчиво решение. Едно от тези действия, засягащо възможността за навременно и адекватно планиране, е създаването на регистър на недоносените деца, от който институциите, както и здравните специалисти да извличат необходимата информация, отнасяща се до здравните нужди на тази група деца. Фондация “Нашите недоносени деца” апелира към създаването на такъв регистър от 10 години, сблъсквайки се със системно и устойчиво омаловажаване на тази нужда от държавните институции.
  • Като член на Glance – Global Alliance for Newborn Care и дългогодишен партньор на European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), Фондация “Нашите недоносени деца” изказва категоричната си подкрепа към призива за защита на новородените, майките и бременните жени, както и здравните работници, засегнати от войната в Украйна, с искане всички европейски държави да гарантират, че доставчиците на здравни услуги в Украйна ще получат спешните доставки на медицински консумативи и медикаменти, от които се нуждаят.
  • Нито едно преждевременно родено бебе не бива да губи зрението си в ситуации, които биха могли да бъдат напълно предотвратими, бе посланието на Фондация „Нашите недоносени деца“, което изказаха Нина Николова, председател и Василка Терзийска, член на управителния съвет на фондацията, на симпозиума Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца“, организиран от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика Те изразиха надежда, че при все повече недоносени бебета ретинопатията ще бъде предотвратена, а специализираната помощ ще бъде достъпна и възможна и за недоносените деца от малките населени места, които за съжаление са много по-застрашени от загуба на зрението, поради липсата или недостатъчното наличие на специалисти и специализирана апаратура. В същото време от името на Фондацията бе изтъкната и тревогата от факта, че единственият медикамент за ретинопатия, одобрен в България, все още се прилага off-label, а сумата е непосилна за много семейства. В събитието участваха 150 водещи лекари от България и изтъкнати международни специалисти, които обмениха опит в съвременната диагностика и терапевтични възможности за ретинопатията при недоносените деца.

Солидарност

Разчитаме на солидарността на цялото общество за нашата дейност и точно затова тя е толкова важна и за самите нас! Започналата през изминалата година война в Украйна изправи много семейства пред изключително трудни житейски ситуации и страдание и желанието ни беше да помогнем и подкрепим колкото се може повече пристигащите в България бежанци.

Фондация “Нашите недоносени деца”, се обърна за подкрепа и съдействие към Научния борд и консултативен съвет към организацията, както и към медицински специалисти по педиатрия и неонатология и здравни заведения от цялата страна, апелирайки към обединяване на усилията ни и осигуряване на възможност за безплатни и достъпни медицински консултации за бебета, малки деца, и бременни, пристигащи в страната ни от Украйна.

Публикувахме полезна информация на украински език за родители на недоносени деца, пристигнали от Украйна, разработена и предоставена от нашите приятели от украинската организация за подкрепа на недоносените деца и техните семейства Асоціація батьків передчасно народжених дітей “Ранні пташки”.

Отворихме нашето терапевтично пространство за предоставяне на безплатна психологическа подкрепа и консултиране, както и услуги за проследяване на ранното детско развитие за деца и семейства, бягащи от войната в Украйна.

Благодарение на дарителската подкрепа в рамките на кампания на Фондация BCause и Банка ДСК, успяхме да осигурим голяма част от вещите и продуктите от първа необходимост за семействата и децата, настанени в Хотел “Сънрайз” в Приморско. Закупихме и изпратихме хигиенно-санитарни материали, ученически пособия и игри на стойност 3000 лв.

Център за детско развитие “Малки чудеса”

С центъра за детско развитие за недоносени деца и техните родители „Малки чудеса“ продължихме да предоставяме подкрепа с широкия спектър от услуги, които предлагаме в тяхна помощ.

Дейността ни подкрепи международната франчайзингова компания Office 1, която дари безвъзмездно канцеларски материали, офис продукти материали, подпомагащи детското развитие.

Служителите на Телелинк Инфра Сървисис, дариха средства за сензорна светеща маса, която намира широко приложение в терапевтичната ни работа. В индивидуална работа или в групови занимания, нашите логопеди, психолози и ерготерапевт, използват светещата маса, за да помогнат на децата да развият и подобрят фината моторика, сензорната стимулация, концентрацията, координацията око-ръка, графомоториката – изграждане на уменията за писане, езиковите умения, креативността и въображението.

Благодарение на инициатива на Daikin Bulgaria в подкрепа на организация с обществена полза, компанията дари пречиствател на въздух на Център за детско развитие “Малки чудеса”, който се грижи за качеството на въздуха за децата и семействата, които ни посещават.

През изминалата година за най-малките ни посетители предложихме групи за социална адаптация, за творене, лечебна физкултура за деца, група за двигателно развитие и физически умения и група “Здравей, г-жо Музика”. Организирахме и дни на отворените врати за безплатни консултации с детски психолог и се включихме м кампанията “Логопед с добро сърце” с безплатни консултации на логопедът Татяна Митова от Център за детско развитие “Малки чудеса”.

Благодарение на доброволката Мелтем Бедел организирахме безплатен уъркшоп “Хартия от хартия”. Заедно с нея участниците направиха хартия от хартия – едно вълнуващо и забавно занимание за децата! Те научиха и важния урок как може да рециклираме и да оползотворяваме отпадъците и да избягваме създаване на боклук от най-ранна възраст.

В центъра вече предлагаме и консултация или оценка на дислексия на развитието за вашето дете. Логопедът Татяна Митова и психологът Петя Йорданова, които са част от екипа ни, са обучени и сертифицирани да използват “DDE – 2 – тестова батерия за оценка на дислексия на развитието”. Това е скрининг тест, който може да се използва за установяване на актуалното състояние на уменията на детето за четене и писане, както и за по-доброто разбиране на неговите характеристики, в случай, че се окажат проблемни.

Обучения и уебинари

Многобройни бяха и обученията и уебинарите, които предлагаме вече и чрез новата ни платформа Събития и ресурси за ранно детско развитие.

В продължение на партньорската инициатива на Фондация “Нашите недоносени деца” с УНИЦЕФ бяха организирани специализирани уебинари на тема “Специфики в планирането и предоставянето на интегрирани социално-здравни услуги за подкрепа на семейства с недоносени бебета и малки деца” и “Семейно-ориентираната грижа в контекста на предоставянето на интегрирани социално-здравни услуги към семейства с недоносени бебета и малки деца” с лектори Маргарита Габровска и Ния Коновска от Фондация “Нашите недоносени деца”.

Обучение за специалисти, които работят или биха работили с недоносени деца на тема “Ключови аспекти в подкрепата на семейства с недоносени бебета и малки деца” проведе Ния Коновска, психотерапевт. То беше насочено към медицински специалисти, психолози, терапевти, социални работници, доброволци, и всички, които проявяват интерес към особеностите на работа с родители на недоносени деца.

За изграждането на позитивно отношение към храната в ранна възраст говори в инициатива със ZeleoBio, Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранна детска интервенция в Център за детско развитие „Малки чудеса“.

За родителите, на чиито деца предстои тръгване на училище, психологът Петя Йорданова проведе уебинар “Психологическа готовност на детето за училище”.

Татяна Митова, логопед, говори за основите на детското развитие и защо не е добра идея да караме тригодишни деца да правят несвойствени за възрастта си неща, като четене, писане и решаване на задачи със събиране и изваждане в уебинар на тема “Как да научим малкото дете да чете? И дали е добра идея?”

Уебинар “Как масажът и акупресурата помагат за облекчаване на мъчителните колики на бебето” проведе физиотерапевтът Иван Боянов и представи основни масажни похвати използвани при кърмачетата.

Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранна детска интервенция говори с родители в уебинара „Как да НЕ отгледаме злоядо дете“ за превенцията на „злоядото“ поведение в ранна възраст и обсъди различни стратегии за организиране на храненето на детето.

Инициативи и събития

Фондация “Нашите недоносени деца” отбеляза няколко международни дни за повишаване на обществената осведоменост по значими теми с информационни кампании и важни събития през 2022 г.

Световен ден на кенгуру-грижата 15 май

След 2-годишен период, белязан от пандемията от COVID-19, с инициативата “Месец на отворените врати”, Фондация “Нашите недоносени деца” отправи покана към екипите на неонатологичните звена на територията на България да отворят вратите си за родителите в рамките на целия месец май. Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация като метод, който подобрява жизнените показатели, насърчава кърменето и намалява значително болничния престой. В новите препоръки на СЗО от 2022 г. се изтъква, че недоносените бебета трябва да започнат кенгуру-грижа веднага след раждането, както и да се осигури контакт кожа-до-кожа, като се посочва, че има сериозни доказателства, че подобна практика подобрява шансовете за оцеляване на всички бебета, родени преди 37-а гестационна седмица или с тегло под 2,5 кг., с изключение само на бебета, които се нуждаят от дихателна подкрепа, механична вентилация или са в шок. СЗО смята, че само с тази проста практика може да бъдат спасени до 150 000 живота годишно.

Световен ден на прееклампсията 22 май

Както всяка година, проведохме информационна кампания за световния ден на прееклампсията – животозастрашаващо състояние, което може да засегне майката и бебето. Прееклампсията е усложнение на бременността, което може да настъпи при бременните жени след 20-а гестационна седмица. Тя може да предизвика проблеми с растежа и развитието на бебето, често води до преждевременно раждане и ако състоянието не бъде овладяно навреме, може да изложи на риск живота както на майката, така и на бебето.

Световна седмица на кърменето 1-7 август

И тази година в Световната седмица на кърменето, която премина под мотото „Да съхраним и насърчим кърменето за най-добри старт в живота“, подготвихме различни информационни материали и статии, за да повишим осведомеността и да насърчим кърменето на недоносените бебета. “Майчината кърма трябва да се счита за медицинска терапия, като по-високите дози са свързани с максимални ползи за здравето”, изтъква в тазгодишните си препоръки Американската академия по педиатрия (ААП).

Световния ден на недоносените деца – 17 ноември

Под глобалното мото “Родителската прегръдка лекува – нека позволим контакт кожа-до-кожа от първия миг на раждането“, отбелязахме Световния ден на недоносените деца.

По случай 17 ноември, за втори пореден път Фондация „Нашите недоносени деца“ организира конференцията „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“, съвместно с Българската асоциация по неонатология. Фокусът й беше късното проследяване на преждевременно родените деца, така че да се гарантира тяхното оптимално развитие и пълноценно израстване.

Събитието премина при огромен интерес, като близо 600 души се включиха на живо и онлайн и в него взеха участие не само водещите медицински експерти и развитийни специалисти в България с опит в грижата за недоносените деца, но и много техни колеги от цялата страна, както и родители на преждевременно родени бебета, журналисти и заинтересовани от представените теми гости. Всички те имаха възможност да се запознаят с представените лекции и новости, свързани с проследяването на бременността и превенцията на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното проследяване, както и развитието им от ранното детство до предучилищна и училищна възраст. Участниците успяха да обменят знания и опит, да зададат своите въпроси и да се включат в дискусии с присъстващите специалисти.

Конференцията започна с излъчването на специално създадения за нея кратък филм “Родени твърде рано: Историята на Ирина и Катерина. Геройски истории за вярата, силата и обичта”. Всяка лекция на конференцията даде много ясна представа за спецификата и същността на проблемите, които носи преждевременното раждане. Презентациите на медицинските специалисти обхванаха почти в хронологичен ред неговите основни и най-важни етапи – от генетичните фактори и качествените грижи и необходими прегледи през бременността, до самото раждане, следродилната грижа и така нужното късно проследяване на недоносените деца.

Доброволчески инициативи

С добро сърце и сръчни ръце многобройни доброволци подкрепят дейността ни и даряват обич за най-малките герои или допринасят с безвъзмезден труд за целите на фондацията.

До все повече неонатологични отделения, благодарение на най-мащабната доброволческа инициатива на Фондацията “Да плетем и шием за недоносените бебета”, достигат специални и изработени с много любов красиви плетива. Октоподи, чиито пипала напомнят на недоносените бебенца за пъпната връв в утробата, шапки и терлички, за да им е топло, тъй като не могат да поддържат добре телесната си температура и така необходимите покривала за кувьози, които осигуряват спокойна среда.

За трета поредна година с инициативата “Мартеничка за най-малките герои” и с помощта на сърцати доброволци, зарадвахме най-малките герои, техните семейства и медицинските специалисти, които се грижат за тях, с първомартенски подарък. Успяхме да закичим около 750 недоносени бебета, които посрещат първия си месец март в болницата, в бяло и червено и с пожелание за скорошно прибиране у дома.

Десетки доброволци се включиха с невероятни коледни вълшебства в нашия благотворителен онлайн базар “Подари мъничко вълшебство” в рамките на инициативата „Подари ръчно изработено “коледно вълшебство” в подкрепа на недоносените деца и техните семейства“. Получихме десетки ДоброТворения и писма, пожелания към недоносените бебета, техните семейства и нашия екип.

Малки късчета обич и магия, както всяка година, пристигнаха при най-малките герои, които посрещат първата си Коледа в неонатологичните отделения в цялата страна, с пожеланието “Честита първа Коледа, мъниче!”. Те и семействата им бяха дарени с прекрасните творения на нашите доброволци от инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“, за да вдъхнат топлина и надежда на всички, които са разделени с най-любимите си същества на светъл и семеен празник като Коледа.

С неоценимата помощ на доброволците от инициативата “Превеждай и редактирай актуални материали за детското развитие”, продължаваме да предлагаме богата и актуална информация по теми, свързани с преждевременното раждане, отглеждането на недоносените деца и децата със затруднения в развитието, както и по тематики, свързани с бременността, раждането, родителството и детските години.

С мисъл за недоносените деца

Изключително благодарни сме на всички съмишленици, които решиха през 2022 година да подкрепят с различни благотворителни инициативи Фондация “Нашите недоносени деца”. Признателни сме многобройните семейства, които направиха каузите ни част от най-скъпите си празници – сватби, кръщенета или рождени дни и подкрепиха с много любов най-малките герои на България.

Дарители и поддръжници с големи сърца дариха за дейността ни и чрез различни вдъхновяващи събития и инициативи.

  • С благотворителен класове по спининг ни подкрепиха от студио SPIN GEAR като дариха 100% от стойността на тренировките в подкрепа на каузата на Фондация „Нашите недоносени деца“ – 60 минути с много музика, усмивки, добро настроение и въртене на педалите.
  • Благотворителен футболен турнир под надслов: “Големи сърца за малки герои” в подкрепа на фондация “Нашите недоносени деца”, организира ЧСУ „Дружба“. В изпълненото с емоции събитие се включиха родители, ученици, учители и известни футболисти. За най-малките герои във вълнуващи срещи на терена излязоха Патрик-Габриел Галчев от ФК „Левски“ (София), бившите национални състезатели: Георги Пеев и Емил Гъргоров, настоящи играчи във ФК „Витоша“ (Бистрица), Даниел Пеев и Венцислав Бонев, както и легендата на ФК „Локомотив“(София) – Юлиян Петков. Средствата, събрани по време на благотворителното събитие бяха дарени в подкрепа на каузата и мисията на Фондация “Нашите недоносени деца”.
  • За поредна година, в седмицата на 17 ноември – Световен ден на недоносените деца, AquAries Astrology Calendars&Planners, подкрепи най-малките герои като дари 20% от всички продажби на астрологични календари или планери в полза на Фондация „Нашите недоносени деца“.
  • Backpack Nerd посвети за втора поредна година красивия си настолен календар с фотографии от прекрасни дестинации каузата ни, като всички приходи от продажбите бяха дарени на фондацията и предоставените бройки бяха изкупени напълно.
  • Екипът на АбВи България също избра да подкрепи за поредна година с огромни сърца и всеотдайност дейността на Фондация “Нашите недоносени деца” и Център за детско развитие „Малки чудеса“ с кампания под надслов „A December to Remember”. С различни благотворителни инициативи през целия месец декември – коледен базар, коледен куиз, кинопрожекция, специален неглиже обяд, дегустация на глювайн и топъл шоколад и дори поход до Витоша, бяха събрани средства за каузите ни за най-малките герои на България.
  • След 2-годишна пауза голямото семейство на БОРИКА организира отново на живо коледния благотворителен базар „Подари мъничко вълшебство” на срещата си в Боровец. Всички събрани средства ще бъдат използвани за рехабилитационни процедури в центъра за недоносени деца „Малки чудеса“, който беше открит през 2017 г. с дарение от БОРИКА.
  • Бяхме поканени да участваме в Коледния благотворителен базар, организиран от Hewlett Packard Enterprise и Бизнес Парк София, като приходите от продажбите на нашите красиви коледни вълшебства са в подкрепа на каузата на Фондация “Нашите недоносени деца”
  • Нашите коледни подаръци бяха част и от благотворителния коледен базар „Пазарувай с кауза“ в Sofia Tech Park, организиран от Bosch и София Тех Парк, благодарение на който събрахме средства за дейностите на фондацията.
  • КИТА Частна детска градина в кв. „Драгалевци“ ни подкрепи с коледна инициатива, която събира Кита-родителите на чай и сладки за изработване на коледни подаръчета – празнични буркани, които участниците “символично” закупуват и отнасят в домовете си. Приходите бяха дарени за недоносените бебета и техните родители.
  • С много усмивки и ентусиазъм студентите от СУ „Св. Климент Охридски“ – Биологически факултет, организирани от Факултетен Студентски Съвет – БФ, подкрепиха дейността на Фондация “Нашите недоносени деца” с коледната си инициатива “Кафе пауза с кауза”. “Решихме събраните средства да бъдат дарени на Фондация „Нашите недоносени деца“- децата са бъдещето, а недоносените бебета са малки герои!“, ни написаха те.
  • Безопасна Красота също подкрепи недоносените деца като през месец декември 1 лв. от всяка продадена коледна кутия с козметика “(без)Опасна Красота” беше дарена на Фондация „Нашите недоносени деца“ и Център за детско развитие „Малки чудеса“. Сред подаръците присъстваха и информационни брошури за дейността ни, а кутии за дарения имаше и на коледните партита на „Безопасна красота“.

Онлайн магазин

Нашият благотворителен онлайн магазин store.premature-bg.com е дългоочаквана и сбъдната мечта на екипа ни и благодарим на всички, които през изминалата година бяха част от нея!

Благотворителните артикули в него не само подкрепят каузата и дейностите ни, но и много от тях са създадени специално за недоносените деца и семействата им. Щастливи сме, че през изминалата година успяхме да добавим в него специално създадени дрешки за най-малките герои, както и подаръчни комплекти за недоносени бебета, наред с всичките ни други подаръци с кауза За герои.

Признателни сме на всички, които ни подкрепят и чрез закупуването на нашите вдъхновяващи тетрадки и учебни пособия, и прекрасните подаръци, изработени от нашите доброТворци. Отправяме специална благодарност и към всички компании, които подкрепиха дейността ни с покупки на благотворителните ни артикули!

Благодарим ви, скъпи дарители, поддръжници, приятели и доброволци, че бяхте до нас и в тази вълнуваща 2022 година, десета поред, в която заедно помагаме на най-малките герои на България и техните семейства!


Как да ни подкрепите?

Ако желаете да ни подкрепите: можете да го направите с дарителски смс с текст DMS BEBE на кратък номер 17 777, както и с  дарителски sms на номер 17 777 с текст DMS RODITEL

Направете дарение по банков път:

Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF


Можете да ни подкрепите и чрез дарение през платформата PayPal с еднократно или месечно дарение.
Чрез формуляра по-долу можете да направите дарение чрез системата на ePay.bg. Не е необходимо да имате регистриран акаунт, тъй като системата дава възможност за директно дарение с кредитна или дебитна карта.

ОснованиеСума
Дарение за фондация „Нашите недоносени деца“. BGN

Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Дари чрез DMS BEBE на 17 777

Дари чрез DMS BEBE на 17 777

Изпращането на смс с текст DMS BEBE на номер 17 777 е възможност да подкрепите усилията ни към осигу…

Вижте още

Дари за психологическа подкрепа за семействата, преживели травма

Дари за психологическа подкрепа за семействата, преживели травма

Всяка година подкрепяме десетки семейства на недоносени деца, на деца с увреждания и родители, претъ…

Вижте още

Празнувай лично събитие в подкрепа на нашата кауза

Празнувай лично събитие в подкрепа на нашата кауза

Не веднъж сме казвали, че чудесата се случват всеки ден. Има хиляди примери, които доказват думите н…

Вижте още