Какво постигнахме през 2023 година

Какво постигнахме през 2023 година

Измина още една година, която беше посветена за нас, на дейността ни в подкрепа на недоносените деца и семействата им в България. Година, в която, благодарение на Вашата помощ, успяхме за пореден път да направим много не само за подобряването на грижите за най-малките герои, но и да бъдем опора за техните семейства. 

Като организация, създадена от родители, преминали през предизвикателствата на преждевременното раждане, знаем колко е важна и тази подкрепа за бъдещето на всяко недоносено дете. Затова сме особено признателни, че бяхте до нас в тази наша кауза, на която посвещаваме много усилия в работата ни. 

Всяка година в България се раждат над 6500 недоносени бебета. През 2023 година, страната ни беше посочена сред общо 13 държави в света, в които броят на преждевременните раждания се е увеличил с над 5% в доклада “Родени твърде рано: едно десетилетие действие срещу преждевременното раждане”, на Световната здравна организация (СЗО), който обхваща периода от 2010 до 2020 г. Процентът на преждевременните раждания у нас е 12.22 на сто от всички раждания и е по-висок от посочения в доклада среден процент за европейските страни, който е под 8 на сто.

Фондация “Нашите недоносени деца” работи вече близо 12 години в подкрепа на всички деца и семейства, засегнати от преждевременното раждане в България. 

 

 

Подобряване на грижите и болничната среда в неонатологичните отделения

Медицинската апаратура в неонатологичните отделения е скъпа и понякога се амортизира бързо, а в същото време е животоспасяваща и жизненоважна, за да се осигури качествена грижа и оптимален старт в живота на недоносените или  родените с влошено здравословно състояние бебета. Тя допринася да се избегнат и късни последствия от преждевременното раждане. Болниците често не успяват да покрият нуждите за скъпоструваща апаратура за всички отделения и затова сме удовлетворени, че през изминалата 2023 година, успяхме да помогнем и да откликнем на нуждите на 11 неонатологии в цялата страна, които се обърнаха за помощ към нас. С вашата подкрепа успяхме да подобрим условията, в които се лекуват и растат много от най-мъничките и крехки бебенца от всички краища на България.

 • Започнахме 2023 година с дарение на животоспасяваща апаратура за недоносените бебета в Хасково. Благодарение на многобройните дарители, които подкрепиха кампанията на Фондация “Нашите недоносени деца” и на фирма КИЛИ МЕД ООД, която беше доставчик на апаратурата и намали с 1000 лв. остатъка от необходимите средства, успяхме да закупим реанимационна маса, кувьоз и кислородни палатки за отделението, където годишно се раждат над 1000 бебета, като  близо 500 от тях са недоносени или се нуждаят от специални грижи.
 • През месец февруари бяха дарени на неонатологичното отделение в МБАЛ-Хасково и два броя перфузори, благодарение на партньорството ни с Макаве  ЕООД. Апаратурата беше закупена със средства от кампания, стартирала през ноември 2021 година.
 • Само месец по-късно стартирахме и нова дарителска кампания в подкрепа на неонатологията в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД, гр. Кърджали, по молба на завеждащата на отделението, д-р Шабан. С приноса на многобройни дарители от страната и чужбина, за по-малко от 3 месеца успяхме да съберем сумата от 45 025 лв., с които закупихме не само нов респиратор, но и перфузори и стол за кърмене за неонатологията. Отделението в града е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. Преди започването на кампанията, поради липса на добър респиратор, се налагаше бебетата с тегло под 1500 гр., които се раждаха в Кърджали, да бъдат транспортирани до Пловдив. Благодарение на общите ни усилия, този проблем е вече решен и те могат да избегнат рисковете от транспортирането и да са близо до родителите си. 

 

През месец септември реализирахме успешна кампания с нашите приятели от Един процент промяна, с която бяха подкрепени 4 неонатологични отделения в цялата страна:

 • МБАЛ Добрич получи нов респиратор, който дава възможност да се подобрят грижите за недоносените и болни бебета, които се раждат в града. Само през 2022 г., в интензивния сектор на отделението по неонатология, са лекувани 110 критично болни новородени и недоносени деца.
 • Перфузори и фотолампа бяха дарени за неонатологичното отделение в Сливен, където близо 180 бебета се нуждаят годишно от интензивни и специални грижи. Апаратурата спомага да се предотвратят усложнения, които могат да влошат значително качеството на живот на спасените рискови новородени.
 • Отделението по неонатология при МБАЛ-Търговище също вече разполага с два броя нови перфузори и кислородна палатка, които са изключително важни за недоносените бебета. Близо 120 бебета годишно се нуждаят от грижи в интензивния сектор на неонатологията, която обслужва търговищка и разградска области.
 • Неонатологията към СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” ЕАД, гр. София, получи перфузор. Отделението поема новородени пациенти за обслужване от всички родилни отделения в град София (с изключение на СБАЛАГ “Майчин дом”) и родилните отделения от Западна България.

 

 • По повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, благодарение на съвместна инициатива с NUK в 22 неонатологични отделения в цялата страна, бяха осигурени 1000 броя залъгалки с различни размери – за най-мъничките бебета с тегло под 1500 гр., за бебета под 1750 гр. и мъничета с тегло 1500-2000 гр. Те са разработени за стимулиране и тренинг на сукателния рефлекс при недоносените бебета с благоприятно въздействие за бъдещето хранене и играят роля дори за подпомагане в развиването на говорните умения в бъдеще.
 • В края на месец декември бяха осигурени важни медицински консумативи и принадлежности, необходими за храненето и обдишването на най-малките пациенти в неонатологичното отделение на УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович”, гр. Стара Загора. Консумативите са неизменна част от ежедневните животоспасяващи грижи, от които бебетата се нуждаят.

През последните два месеца на 2023 година реализирахме и още една успешна кампания за закупуване на апаратура

През месец ноември, в навечерието на Световния ден на недоносените деца, си поставихме една нелека задача – да осигурим нова апаратура за 6 неонатологични отделения в различни краища на България. Необходимата сума възлизаше на 28 100 лв., но с Вашата огромна подкрепа, събраните средства достигнаха 35 765 лв., с които успяхме да закупим апаратура за седем отделения:

Част от даренията предстоят да бъдат реализирани в началото на 2024 година. 

Благодарим на всички дарители за подкрепата и огромната съпричастност, с която откликнахте на кампаниите на Фондация “Нашите недоносени деца”! С Вашата помощ, тази година хиляди мънички пациенти от цялата страна ще получават по-добри грижи след раждането!

Предоставянето на най-добрата и съвременна грижа за недоносените бебета и техните семейства е един от основните ни приоритети през нашата над 11-годишна дейност. Ако и вие искате да подкрепите тази мисия на Фондация “Нашите недоносени деца”, можете да го направите с дарителски sms на номер 17 777 с текст DMS BEBE или да научите повече и да станете част от нашата кауза.

 

Изграждане и оборудване на семейни стаи и кътове за кърмене

Наред с добрата апаратура, включването на родителите в грижите за недоносените деца след раждането, също е от ключово значение за тяхното благосъстояние и има многобройни ползи за бъдещото им развитие.  Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация като метод, който подобрява жизнените показатели, насърчава кърменето и намалява значително болничния престой. Наред с това е доказано, че тя спомага за по-добро развитие на мозъка и подобрява когнитивното развитие на недоносените деца. За родителите на преждевременно родени бебета, възможността да ги прегърнат и да прекарват повече време с тях в болницата също има многобройни ползи – от изграждане на по-добра връзка с детето им, до намаляване на нивата на стрес през трудния период след раждането. 

Затова каузата ни за изграждане на семейни стаи, е винаги в основния фокус на работата ни през изминалите години. През 2023 година направихме поредни стъпки към осъществяване на мечтата ни все повече бебета да имат възможност да бъдат в прегръдките на родителите си след раждането.

Семейната стая в болницата в Шумен е десетата поред, която Фондация “Нашите недоносени деца” е изградила и оборудвала с помощта на дарители и корпоративни партньори през последните години в различни градове в страната. Проектът, с който се осигурява комфорт и всичко необходимо за семейно-ориентирани грижи по време на болничния престой, е осъществен от Фондация “Нашите недоносени деца”, със средства, предоставени  от корпоративен дарител – „Кока-Кола Юропасифик Партнърс Сървисис България“ ЕООД и кампанията „Големи чудеса за малките герои“.

Новата семейна стая е кът, в който родители и бебета могат да прекарват повече време заедно в спокойна и предразполагаща домашна обстановка по време на болничния престой. От средата на месец май миналата година, тя вече посреща своите посетители – новородени бебета и техните родители.

Практиката за осигуряване на самостоятелно и защитено пространство за семействата, в което те могат да полагат грижи за децата си по време на престой в неонатологично отделение, има неизброими ползи и се утвърждава от години във все повече страни.  

Целта е майката да усеща семейния уют, подкрепата и близостта на бащата. Това са много важни моменти в грижите за недоносените деца“, изтъква д-р Лиляна Куздова, завеждаща на неонатологичното отделение в МБАЛ-Шумен

През 2022 година открихме семейна стая в ДМСГД Плевен, която вече повече от година посреща всички родители и бебета, които могат пълноценно да се възползват от непрекъсната физическа и емоционална връзка в домашна обстановка до изписването. Изминала 2023 година добави и финалните щрихи към този изпълнен проект, които направиха стаята повече от уютна.

От все по-добри условия по време на болничния престой вече се възползват и най-малките пациенти и родители им в семейната стая към неонатологията в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”, гр. Сливен, благодарение на нов въздухопречиствател, дарен от Blue Bird Adv. LTD. Модерният уред осигурява повече комфорт, подобрено качество на въздуха и по-здравословна среда в уютното помещение, изградено и оборудвано от Фондация “Нашите недоносени деца” с помощта на дарители през 2018 година. 

Благодарение на събраните в повече средства от кампанията за закупуване на нов респиратор за неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД, гр. Кърджали, за него беше дарен и стол за кърмене. Столът се използва активно в неонатологията, която се стреми да насърчава храненето с майчина кърма дори за най-малките недоносени бебета.

 

С грижа за родителите

Фондация “Нашите недоносени деца” е създадена от 3 майки на недоносени бебета. Преминали сме лично през предизвикателствата на едно неочаквано преждевременно раждане, изживели сме дългите дни на притеснения и тревога. Знаем с колко отчаяние, самота и безнадеждност са изпълнени понякога те. 

С мисъл за всички родители, които започват този нелек в началото път, част от дейността ни е насочена към това да бъдем опора за тях в най-трудните мигове. Да им покажем, дори с малки жестове, че някой е до тях и разбира през какво преминават.

 • “Геройски истории за вярата, силата и обичта

През 2023 година публикувахме книгата “Геройски истории за вярата, силата и обичта”, създадена от екипа ни с много любов и вдъхновение и с убеждението колко е необходима на семействата с недоносени бебета. В нея сме събрали вдъхновяващи примери, истории и разбиращи думи на надежда за всички родители и близки, които пристъпват за първи път в света на малките герои. А както всяко ново пътешествие, то носи със себе си и притеснения и тревоги от неизвестното. 

Благодарение на Вашата подкрепа в коледната кампания “Дари коледен подарък за семействата на недоносени бебета” на Фондация “Нашите недоносени деца”, достигнахме с 268 подаръка до 18 различни неонатологии в цяла България. В тях, освен дарове към най-малките герои, бяхме приготвили за родителите книгата “Геройски истории за вярата, силата и обичта”. Заедно успяхме да застанем до тях със съпричастност в тази така различна за тях Коледа, в която са разделени от новородените си дечица. 

Благодарим Ви, че успяхме да бъдем тяхна опора и да им дадем вяра.

 • Инициатива “Пурпурна пеперуда”

Фондация “Нашите недоносени деца” се включи през 2023 година в световната инициатива “Пурпурна пеперуда”, (Purple Butterfly Project), чието начало е поставено от The Skye High Foundation и помага да се повиши осведомеността и подкрепата при загуба на дете. 

В оригиналната си концепция проектът е създаден в знак на съпричастност към семействата, преживели загуба на едно от децата си при многоплодна бременност, но инициативата на Фондация “Нашите недоносени деца” е насочена към всички семейства, загубили дете. Нашите пурпурни и бели пеперуди са вече част от инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета” и присъстват върху шапчици и октоподчета, които даряваме на семействата, преминали през най-немислимото преживяване. Надяваме се този малък жест, изпълнен с мисъл за тях, да им покаже, че не са сами и да им даде възможността да запазят нещо мъничко като спомен и признание за децата, които макар да не са останали на този свят, завинаги ще бъдат част от тях. 

Идеята да се включим в проекта “Пурпурна пеперуда”, достигна до Фондация “Нашите недоносени деца”, благодарение на историята на Димана, майка на близнаци, загубила едното от бебенцата си при раждането.
“През декември 2022 година ми попадна информация за дарителска кампания, озаглавена “Когато семейството се сблъска с немислимото, подари подкрепа”. Нямаше как да я подмина, защото аз можех да си позволя услугите на психолог и знаех колко е важно всеки родител, преживял загуба, да има достъп до този ресурс”, споделя Димана. “Чрез тази кампания попаднах на Фондация “Нашите недоносени деца” и си помислих: “Добре, че има хора като тях, които осъзнават, че загубите се случват и се стараят да подкрепят родителите в този момент”.

За нас инициативата е и своеобразно допълнение към психологическата подкрепа, която Фондацията предлага за родители, преминаващи през толкова травматични събития.

Подкрепа за семействата на недоносени деца

За стотиците семейства в България, чиито деца се раждат недоносени всяка година, Фондация “Нашите недоносени деца” предлага единствена по рода си у нас психологическа помощ. И през 2023 година бяхме до тях с групите ни за психологическа подкрепа, водени от фамилния психотерапевт Ния Коновска. Групите за подкрепа са доказано една от много ефективните форми на психологическа помощ, защото осигуряват не само разбиращо пространство, но и позволяват на участниците да споделят преживяванията си и да помагат на останалите. 

 

През 2023 година помогнахме на повече от 70 семейства от цялата страна с безплатна психологическа помощ, които се включиха в групите: 

Фондация “Нашите недоносени деца” осигурява и психологическа помощ под формата на:


С неоценимата помощ на нашите дарители по ведомост –
А1 и Евиден България ЕООД, групите за подкрепа са напълно безплатни за всички семейства, които имат нужда да се включат в тях. 

През 2023 година подкрепа за тази наша дейност оказаха и дългогодишните ни  приятели и партньори от COCA-COLA EUROPACIFIC PARTNERS, както и Дентален център еМ Дент Шумен

Изключително благодарни сме на всички дарители, които избират да подкрепят тази наша кауза и ни дават възможност да предоставяме безплатно психологическа подкрепа за родителите на недоносени деца. С всяка година, интересът към този вид подкрепа продължава да расте и за нас е важно да продължим да я предлагаме на колкото се може повече семейства.

Към тях отправяме и тези думи на признателност, изпратени ни от майка на недоносено дете:

Благодаря на всички, които стоят зад създаването на организацията и групите за подкрепа. Предполагам, че вече знаете колко сте важни за нас родителите, но ще Ви го кажа и аз. Вие сте информация, лъч надежда, подкрепа, разбиране и неизменна част от новия ни път с недоносено дете. Благодаря и от името на цялото ми семейство, защото Вие сте вече част от него!

Програма за проследяване на недоносени бебета

През 2023 година продължихме да осигуряваме помощ с Програмата за проследяване на недоносени деца, която предлага Център за детско развитие „Малки чудеса“, с цел превенция и ранна интервенция на последиците от преждевременното раждане,

Услугата, която е единствена по рода си в България, включва консултации с различни специалисти, като предлага комплексно проследяване на развитието на преждевременно родените деца от 0 до 1 г. 

България е една от малкото страни в света, в която няма национална програма за проследяване на развитието на преждевременно родените деца и това затруднява стремежа към превенция и ранно откриване на затруднения в развитието. Програмата за проследяване е начин да осигурим достъпна и специализирана помощ за семействата на недоносени деца и да им дадем възможност за консултации на едно място с различни специалисти в най-важните аспекти на ранното детско развитие. Навременното проследяване е от ключово значение за диагностика на различни последици от преждевременното раждане. С адекватна ранна интервенция, евентуални затруднения в развитието могат да бъдат успешно компенсирани или редуцирани.

С помощта на дарители, Фондация “Нашите недоносени деца”, осигурява програмата за проследяване в Център за детско развитие “Малки чудеса”безплатно за семействата с финансови затруднения, защото за нас е особено важно всяко недоносено дете да има шанс за по-добро бъдеще. За необходимостта и значението на този вид услуга, свидетелстват и отзивите на родители, които са се възползвали от нея: 

Бих искала да изкажа голяма благодарност за това, че ви има и че мислите за нашите недоносени деца!

Ние сме родители на тризнаци, родени в 29-а гестационна седмица с много ниско и екстремно ниско тегло. Още в болницата разбрахме за Фондация “Нашите недоносени деца”, от вас получавахме подкрепа и отговори на хилядите ни въпроси.

На по-късен етап разбрахме и за програмата за проследяване през първата годинка след раждането. Знаейки от колко много допълнителни прегледи и проследяване ще имат нужда дечицата ни, дори не се замислихме дали да кандидатстваме. За наше голямо щастие бяхме одобрени и в момента проследяваме вече 10-месечните си момичета заедно с вас.

Провеждаме рехабилитация интензивно – 2 пъти седмично и благодарение на усилията на рехабилитатора, вече намалихме посещенията на веднъж седмично.

Определено мога да кажа, че е чудесно, че ви има! Освен финансовото облекчение (а в нашият случай то е и тройно), много ни помагате с опита, грижите и цялата информация за света на недоносените. Въпреки, че ние бяхме подготвени, че ще имаме недоносени бебета, въпросите никога не свършват .

Благодарим от сърце!

Фондация “Нашите недоносени деца” от своя страна се обръща с благодарност към дарителите, които през 2023 година оказаха така нужната подкрепа за тази наша дейност. Признателни сме на Бетелгиус ООД и служителите на Банка УниКредит Булбанк, които ни помогнаха в тази кауза. Помощ за семействата в нужда от програмата за проследяване, осигуриха и служители от TELUS International Bulgaria, които приготвиха и дариха с много любов 28 специални подаръчни кутии с дрешки, различни бебешки артикули, аксесоари и играчки, подбрани с много внимание и обич.

Ако искате да подкрепите социалната програма за семействата на недоносени деца в затруднено положение и да дадете шанс за по-добро бъдеще на най-малките герои, можете да го направите чрез активната ни дарителска кампания.

 

Център за детско развитие “Малки чудеса”


Услугите на Център за детско развитие “Малки чудеса” са насочени към всички деца и родители и той осигурява защитено пространство, в което те могат да получат подкрепа, консултации и адекватна информация, съобразени с нуждите им. В него сме оказали от създаването му, през 2017 година, помощ на стотици семейства с консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – лекари, психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, консултант по кърмене. 

Само през 2023 година, в Центъра” са осъществени:

 • Повече от 1400 терапевтични сесии

 • Повече от 400 терапевтични сесии по социалната програма

 • Проведени са 120 групови занимания за над 260 терапевтични часа

 • Подкрепихме повече от 350 семейства

 

През изминалата година, благодарение на дарители и доброволци обновихме център за детско развитие “Малки чудеса”’. Те ни подкрепиха в усилията ни да осигурим така важната помощ за недоносените деца и близките им, която предлагаме. 

Заедно с БОРИКА АДKBC Global Services Bulgarian Branch  и “Паркетен свят”,и сърцатият принос на доброволци от Бош Инженеринг Център София, превърнахме  Центъра  в още по-уютно и гостоприемно място за деца и родители. 

За нуждите на всичките му малки и големи посетители, както и за нашия екип, получихме и дарение от Арома на почистващи препарати, хигиенни и козметични продукти. 

За най-малките, и през тази година, беше активна нашата “Група за социална адаптация”,  в която чрез игри и различни занимания децата се учат да бъдат част от група и да прекарват време без родителите си, като усвояват важни социални умения в щадяща и защитена среда и с подкрепата на нашите специалисти.

Вече втора година чрез платформата Събития и ресурси за ранно детско развитие, предлагаме и обучения и уебинари за родители.

През 2023 година, при огромен интерес премина уебинарът “Как да подготвим бебето за сън и спокойна нощ за всички” с Веси Проданова и Пепи Цанкова, сертифицирани  консултанти по детски сън и създатели на “Милувка за сън и още чудеса” и Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранна детска интервенция в Център за детско развитие “Малки чудеса”.
За родителите предложихме и уъркшоп “Адаптация в детската градина. Как да подготвим себе си и детето” с Петя Йорданова, детски психолог към Център за детско развитие “Малки чудеса”. 

Маргарита Габровска взе участие и в безплатен уебинар на Училище за бременни и бъдещи родители БЕБЕ. Заедно с д-р Емилия Баева, педиатър, специалист гастроентеролог, те представиха интересни теми, които вълнуват родителите на деца в ранна възраст.

Застъпничество

С принос не само за преждевременно родените деца в България, но и в Европа, и през следващите 4 години Фондация “Нашите недоносени деца” ще бъде представена в Консултативния съвет на родителите към Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI Parent Advisory Board). За нас е повод за гордост, че Нина Николова, един от основателите и председател на фондацията, беше преизбрана като член на съвета на срещата му през месец май миналата година, която се проведе във Фрайзинг, Германия.

EFCNI

 • През месец май, в навечерието на Световния ден на кенгуру-грижите, Фондация “Нашите недоносени деца” депозира отворено писмо до Министерството на здравеопазването, в което изрази загрижеността си от продължаващия ограничен родителски достъп до неонатологичните звена в страната. За пореден път, желанието ни беше да привлечем институционното и обществено внимание върху необходимостта от промяна в практиките в неонатологичните отделения в България с цел да се осигури така необходимата близост и възможност за контакт на родителите с бебетата им по време на раждането и в постнаталния период.

През последните години Фондация “Нашите недоносени деца” се обърна неколкократно към отговорните в България институции с призив и покана да бъдат преосмислени и променени в тази насока и действащите у нас практики за родилни, следродилни грижи и интензивните грижи за високорискови новородени.

Инициативи и събития

С информационни кампании и различни инициативи, Фондация “Нашите недоносени деца” отбеляза, както всяка година различни международни дни, посветени на повишаване на обществената осведоменост по теми, свързани с преждевременното раждане.

Световен ден на кенгуру-грижата 15 май

За седми пореден път през 2023 година отправихме покана към неонатологичните отделения в страната  да се включат в “Месец на отворените врати”, през който да се предостави възможност на родителите да практикуват кенгуру-грижи и контакт кожа-до-кожа със своите бебета в рамките на няколко часа дневно. В инициативата се включиха различни неонатологични отделения от цяла България, а д-р Дони Колева, неонатолог в АГ Болница Д-р Щерев разказа във видео за ползите от кенгуру-грижата. 

Подаръчни кутии по случай 15 май достигнаха до най-малките герои и родителите им в пет неонатологични отделения в страната, благодарение на партньорство с корпоративен дарител. Изработени от Фондация “Нашите недоносени деца”, те бяха част от проект, в рамките на който през годината  изпратихме 1000 кутии за недоносените деца и техните родители в неонатологиите в България. В кутиите бяхме приготвили биберон-залъгалка (предоставен от NUK), различни информационни материали и подаръци – октопод-играчка и плетива, изработени от ДоброТворците от инициативата Да плетем и шием за недоносените бебета”. Благодарение на неуморната работа на ДоброТворците отделенията получиха и покривала за кувьозите на най-малките и крехки пациенти. За родителите, чиито бебета се борят за живота си в неонатологиите, фондацията подготви и специални картички за Световния ден на кенгуру-грижата с топло послание за надежда и прегръдка. 

Датата 15 май винаги е повод за нас да привлечем за пореден път общественото внимание и да повишим осведомеността на родители и професионалисти, за да може този вид грижа да се предлага все повече и у нас. Въпреки научно доказаните ѝ ползи и многобройните препоръки от престижни световни и международни организации, в българските болници кенгуру-грижата все още не се прилага достатъчно. От създаването си, Фондация “Нашите недоносени деца” работи активно в посока повишаване на информираността сред родителите, съвместно със здравните експерти.

Световен ден на прееклампсията 22 май

За поредна година отбелязахме с информационна кампания световния ден на прееклампсията – животозастрашаващо усложнение на бременността, което може да засегне майката и бебето и е сред водещите причини за преждевременно раждане. Прееклампсията засяга 1 от всеки 25 бременни жени и се характеризира с повишаване на кръвното налягане и високи нива на белтък в урината. В световен мащаб, тя е най-честата причина за майчина смъртност, затова информираността за това състояние е изключително важна, за да може то да бъде открито е овладяно навреме.

Световна седмица на кърменето 1-7 август

Майчината кърма има многобройни доказани ползи за недоносените бебета не само след раждането, но и в дългосрочен план и Световната седмица на кърменето е глобална инициатива, в която се включваме всяка година с цел насърчаване, подкрепа и защита на кърменето. Наред с информационните материали и статии по темата,  професионален опит и съвети, що се отнася до кърменето и осигуряването на майчина кърма за недоносените бебета, сподели доц. д-р Христо Мумджиев, неонатолог, началник неонатологична клиника към УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович” в гр. Стара Загора, председател на Българската асоциация по неонатология и член към Научния борд и консултативен съвет към Фондация “Нашите недоносени деца”.

Световен ден на недоносените деца – 17 ноември

През 2023 година се отбележи 15-та годишнина от честването на 17 ноември в Европа по инициатива на EFCNI – Европейска фондация за грижа за новородените със седалище в Германия, заедно с Европейската родителска организация. Денят, с глобално мото “Малки действия, голямо въздействие – незабавен контакт кожа-до-кожа навсякъде и за всяко бебе”, беше отбелязан за 13-а поредна година в България, с многобройни инициативи и събития, организирани в страната от Фондация “Нашите недоносени деца”. В този така специален за нас ден, целим да се повиши обществената информираност относно предизвикателствата на преждевременното раждане и отглеждането на недоносено дете. В него изразяваме и съпричастност към семействата, загубили децата си, родени твърде рано. 

Във вечерта на 17 ноември, емблематични сгради в градовете София (Национален дворец на културата), Пловдив и Велико Търново (крепостта Царевец) се обагриха в лилаво за Световния ден на недоносените деца. 

 

За трета поредна година, във връзка със Световния ден на недоносените деца, Фондация “Нашите недоносени деца” организира конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, която събра на 17 ноември в София водещи медицински експерти и развитийни специалисти от България и чужбина.

Акцентът на събитието беше подобряването на грижите за недоносените бебета и новородени с влошено здраве, както и създаване на мултидисциплинарни екипи, работещи в сферата на майчиното и детско здравеопазване и неонатологични грижи. 

Конференцията беше излъчена и онлайн и премина при огромен интерес, като в нея се включиха над 600 души. За първи път по време на събитието беше предвидено не само лекционно съдържание, но и уъркшопове за родители и медицински специалисти. Годишната конференция, която вече традиционно провеждаме през ноември, е един от начините, чрез които Фондация “Нашите недоносени деца” осигурява възможност на специалисти от различни области на детското здраве и развитие в България, да обменят информация по актуални национални и международни изследвания. Тя им позволява да се запознаят и с нови проучвания, експертно знание и опит, за да повишат своето полезно въздействие върху пациентите, с които работят. 

Конференцията успя да обедини за пореден път медицински специалисти, здравни работници, терапевти, родители и гости с интерес към представените теми. За наша радост, тази година в него се включиха и много студенти и специализанти. България е сред европейските страни с най-остър недостиг на медицински специалисти от полето на неонатологията, майчино-феталната медицина, акушерство и гинекология. Като граждански ангажирана организация, Фондация “Нашите недоносени деца” посвещава значима част от работата си в разпространението на научно базирано и специализирано знание, което да подкрепи и мотивира развитието на младите специалисти от посочените области.

Доброволчески инициативи

Стотици доброволци допринасят с огромни сърца, сръчни ръце и безвъзмезден труд за дейността на Фондация “Нашите недоносени деца”. 

 • Благодарение на ДоброТворците от инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета” и през тази година дарихме близо хиляда плетива и покривала за кувьози за най-малките герои в неонатологичните отделения в страната. Достигнахме до тях и родителите им и с подаръци в специални дни, заредени с вълшебство и топлина.
   
 •  За четвърта поредна година достигнахме до най-малките герои и семействата им в неонатологичните отделения в цялата страна и до всеотдайните медицински екипи, които работят в тях и с инициативата “Мартенички за най-малките герои”. С пожелания за здраве и скорошно прибиране у дома и малък символ на съпричастност, който може да бъде толкова голяма подкрепа в трудните моменти. Благодарим от сърце на всички, които се включиха в инициативата ни и изработиха и изпратиха 3255 мартенички, придружени с много мили думи и пожелания!
 • Получихме и многобройни коледни вълшебства, сътворени за инициативата “Подари ръчно изработено коледно вълшебство”, в подкрепа на недоносените деца и техните семейства” за нашия благотворителен онлайн базар. Безценен принос за дейността ни, с който всяка година коледната магия оживява, заредена със съпричастност и добро.

 • С помощта на доброволците от инициативата“Превеждай и редактирай актуални материали за детското развитие”, продължаваме да предлагаме богата и актуална и научно издържана информация за родители и специалисти по теми, свързани с преждевременното раждане, отглеждането на недоносените деца и децата със затруднения в развитието, както и по тематики, свързани с бременността, раждането, родителството.

С мисъл за недоносените деца

Сред най-вълнуващите и удовлетворяващи аспекти от дейността ни, са винаги и многобройните инициативи, с които различни съмишленици и доброжелатели избират да помагат за каузите на Фондация “Нашите недоносени деца” в подкрепа на преждевременно родените бебета и семействата им. От семейни тържества и събития, до най-разнообразни благотворителни жестове, които обединяват и събират хора от различни възрасти, водени от стремежа да дарят добро за най-малките герои. Инициативи, с които всяка година до нас достига  съпричастността на цялото общество към каузата ни. 

 • Започнахме 2023 с подкрепа за инициативата “Мартенички за най-малките герои” на Bosch ECS Careers, които за поредна година организираха 3 работилнички в трите офиса на компанията в София. С много настроение бяха изработени близо 100 мартенички с пожелания за здраве, късмет и скорошно прибиране у дома на недоносените бебета, които посрещнаха Баба Марта в неонатологичните отделения в страната. В подкрепа на каузата ни, служителите закупиха и мартенички от благотворителния ни щанд и нашия онлайн магазин.
 • Нашите приятели от SAP Labs Bulgaria също организираха мартенска работилничка, на която служителите на компанията изработиха 201 мартенички, които бяха изпратени на недоносените бебета в цялата страна.
 • Подкрепата на SAP Labs Bulgaria не спря дотук, и на Великден в компанията беше организирана и благотворителна “Великденска закуска”. Средствата от събитието отново бяха дарени в подкрепа на каузата и мисията ни.
 • За поредна година, помощ за дейността ни оказаха и служителите на adesso Bulgaria. Те организираха благотворителен търг, като събраните средства бяха дарени в полза на Фондация “Нашите недоносени деца”, с пожелание те да допринесат за благополучието на недоносените бебета и техните семейства.
 • Като социално отговорна компания, А1 България, организираха благотворителен великденски базар “ВеликДен на доброто”. Благородната им инициатива беше обвързана с дарителството по ведомост.  Изборът да се направи дори малко ежемесечно дарение е не само жест на щедрост и доброта. Този избор ни гарантира една устойчива подкрепа, която вече няколко години ни осигуряват служителите на компанията. И през 2023 година, с огромни сърца и водени от желание за промяна и да преобразят живота в един по-добър свят, те припознаха като своя нашата мисия. А именно – да подкрепяме недоносените бебета и децата с трудности в развитието, както и техните семейства.
 • С подкрепа за тази идея и мисия беше и проведеният базар на Yettel Bulgaria. На него имахме възможност да предложим благотворителните ни великденски артикули, а средствата от продажбите бяха предназначени за най-големите герои. Освен това бяха представени и кампаниите, за които служителите на компанията могат да окажат подкрепа с дарение по ведомост. Благороден жест, изпълнен с добро, с който се осигурява дългосрочна и устойчива подкрепа за дейността ни.
 • В периода 1 октомври до  31 декември 2023 година, Chicco Bulgaria дариха 2% от приходите за всяка покупка на различни техни артикули за каузите на Фондация „Нашите недоносени деца“. Тази подкрепа ни позволява за пореден път да продължаваме да подобряваме грижите за преждевременно родените деца и техните семейства. Фондация “Нашите недоносени деца” благодари за поредната неоценима помощ и доверие от страна на дарители и съмишленици. Надяваме се на още много успешно реализирани съвместни каузи през 2024 година!
 • По повод 30-годишнината на Betelgeus България, беше организирано благотворително събитие, на което освен парични средства, компанията ни дари и картина на известния български художник и график Георги Савов (Гофи), за която обявихме благотворителен търг. Средствата от продажбата на картината, както и тези събрани по време на събитието, бяха дарени в подкрепа на нашата кауза, свързана с програмата ни за проследяване на недоносени деца в Център за детско развитие “Малки чудеса”, която всяка година помага на десетки семейства на преждевременно родени бебета.
 • В началото на месец ноември, се проведе благотворително изкачване на връх Драговски камък организирано от Bulgarian Fairy Tale. Благодарим на всички, които изкачиха с ентусиазъм 1118 метра за недоносените деца и техните семейства!
 • За поредна година, в седмицата на 17 ноември – Световен ден на недоносените деца, AquAries Astrology Calendars&Planners, подкрепи най-малките герои като дари 20% от всички продажби на астрологични календари или планери в полза на Фондация „Нашите недоносени деца. Дългогодишната подкрепа, която получаваме от AquAries Astrology Calendars&Planners, и от всички наши приятели и партньори, е истинско признание за нашите усилия и работа в посока подкрепа на недоносените деца и техните семейства.
 • С наближаването на края на 2023 година, за пореден път и Backpack Nerd изработи и посвети красивия си настолен календар с фотографии от прекрасни дестинации на каузата ни. Всички  приходи от продажбите бяха дарени на фондацията и предоставените бройки бяха изкупени напълно.

В дните преди Коледа, бяхме част и от многобройни инициативи, вдъхновени от коледен дух и желанието да се дари добро за най-малките герои на България.

 • За поредна година споделихме прекрасни моменти с нашите дългогодишни партньори и приятели от БОРИКА АД на благотворителен коледен базар в подкрепа на дейността на Фондация „Нашите недоносени деца“. Изключително признателни сме за подкрепата, с която винаги сте до нас с огромни сърца!
 • Нашите коледни артикули бяха част от благотворителния коледен базар, организиран от Konica Minolta Bulgaria, благодарение на който събрахме средства за дейностите на Фондацията. Признателни сме, че Konica Minolta Bulgaria избраха нашата кауза и бяхме част от това изпълнено с коледен дух и доброта събитие!
 • Последваха и още два базара в BOSCH и Lions Head, като приходите от продажбите на нашите красиви коледни вълшебства бяха в подкрепа на недоносените деца и техните семейства. Благодарим на всички, които отвориха сърцата си и даряваха #сМисълЗаНедоносенитеДеца.
 • Признателни сме, че Фондация „Нашите недоносени деца“ беше част и от коледния благотворителен базар „Добродушна Коледа“, който се проведе Megapark и Polygraphia Office Center и ни даде възможност да осигурим подкрепа за дейността ни.
 • Офисът на Chaos Bulgaria за поредна година се превърна в оживена гурме дестинация с идеална цел в дните преди Коледа. Служителите на компанията организираха благотворителен базар, а средствата бяха дарени на различни организации, една от които беше и Фондация “Нашите недоносени деца”.  

Още редица организации и компании организираха коледни събития, с които дариха неоценима подкрепа за недоносените бебета и техните семейства:

“За нас е истинско щастие да подкрепим вдъхновяващата ви, изпълнена със смисъл кауза, с грижа към най-малките, които са беззащитни и имат нужда от истински специална грижа. За да бъдат част от света и да внесат детска доброта и красота в него!”, ни написаха организаторите. 

 • В средата на месец декември нашите приятели от SAP Labs Bulgaria организираха второ събитие в наша подкрепа – ежегодна благотворителна коледна закуска, чрез която служителите на компанията имаха възможност да подкрепят каузата ни.
 • За втора поредна година ЧДГ КИТА ни подкрепи с коледна инициатива – работилничка и коледен базар, в която се включиха родители, деца и служители. Приходите бяха дарени в подкрепа на недоносените деца и техните семейства.

„Подкрепяме каузата Ви за недоносените деца, защото вярваме, че децата са най-святото за всеки родител. Благодарим Ви, че Ви има и подкрепяте малките ангелчета!“ С тези мили думи ни разказа за благотворителната инициатива Диана Христова, управител на частна детска градина КИТА.

“Събраните средства от Коледната ни работилница бяха дарени на Фондация „Нашите недоносени деца“. Помагали сме и преди на отдадените хора от организацията, защото знаем, че те творят чудеса, за да помагат на недоносените бебета в България и техните родители.”

 • За поредна година в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ се проведе благотворителен коледен базар, организиран от студенти и преподаватели. С проявена активност, екипна работа и добро настроение, бяха изработени прекрасни коледни украси, подаръци и десерти. Със събраните средства бяха подпомогнати различни благотворителни инициативи, които дават шанс и даряват надежда за едно по-добро бъдеще. Благодарим за изборът на студентите от специалност „Медицински лаборант“ да подкрепят нашата кауза.
 • Дейността на Фондацията беше подкрепена и от Berenicka, като през месец декември печалбата от продажбата на книгата й със стихове “С ухание на кехлибар”, беше дарена за каузата ни. 

“Считам, че обществото ни е препълнено с хора с добри сърца, не само през декември, но някак по това време на годината на всички ни се иска да ни се случват чудеса. И всички искаме да случим чудесата на някой друг.”

Благодарим и на всички  корпоративни дарители, които избраха да подкрепят нашата мисия и кауза:


Празнувай лично събитие с кауза

Изминалата 2023 година беше за нас и пример, че чудесата се случват всеки ден. Примерът на хората, които в най-специалните си дни, решиха да ни подкрепят и направиха каузата ни част от своите лични събития. Многобройни семейства, които засвидетелстваха своята подкрепа, като насочиха своите гости да даряват средства, с които са планирали закупуването на цветя или подаръци, за дейността на Фондация “Нашите недоносени деца”. Благодарим, че докоснахте сърцата ни и сме признателни, че ни направихте част от вашите празници – сватби, рождени дни, кръщенета! 

 

Благотворителен онлайн магазин

 


Благотворителният онлайн магазин
store.premature-bg.com е проект на екипа ни, създаден с много мисъл за недоносените деца и семействата им и в подкрепа на дейността ни. В него предлагаме различни благотворителни артикули, обвързани с каузата ни и благодарим на всички, които през изминалата година избраха да ни подкрепят дори с малка покупка!

Специално за недоносените деца и семействата им в магазина предлагаме дрешки за недоносени бебета, детски бодита и тениски с посланието “Аз съм герой” и различни подаръчни комплекти за малки герои и родителите им. 

През изминалата година добавихме и гривна “Майка Герой” към така обичаните гривни за родителите на борбени мъничета – благотворителни бижута, които са символ и признание за силата и обичта, които даряват. С мисъл за семействата на недоносени бебета, екипът ни създаде и публикува книгата “Геройски истории за вярата, силата и обичта”, в която сме сме събрали късчета надежда и приятелски думи – послания за всички, които започват сега необикновеното си пътешествие в света на най-малките герои! Тя е и своеобразно допълнение към наръчниците и различната информационна литература, свързана с преждевременното раждане, която предоставяме.

Като част от инициативата “Пурпурна пеперуда”, създадохме колие с кристална пурпурна пеперуда като спомен и признание към изгубените деца, които семействата завинаги ще носят в сърцата си. Фондация “Нашите недоносени деца” влага средствата от инициативата за осигуряване набезплатна психологическа подкрепана семействата, преживели загуба.

Признателни сме на всички, които и през тази година подкрепиха дейността ни и ни направиха част от празниците си чрез закупуването на прекрасни подаръци, изработени от нашите доброТворци, на мартенички и коледни и великденски артикули. На избралите да започнат учебната година с вдъхновяващите ни тетрадки и учебни пособия или да прекарат прекрасни споделени моменти заедно, с книжки и игри от благотворителния ни магазин.

Отправяме специална благодарност и към всички компании, които подкрепиха дейността ни с покупки на нашите артикули с кауза!

 

 

 

Фондация “Нашите недоносени деца” е истински признателна на многобройните дарители, поддръжници, приятели и доброволци, които и през изминалата 2023 година бяха до нас с помощ и подкрепа за каузата ни. Благодарение на всички Вас, заедно осигуряваме по-добро бъдеще за недоносените деца и семействата им в България!


Как да ни подкрепите?

Ако желаете да ни подкрепите: можете да го направите с дарителски смс с текст DMS BEBE на кратък номер 17 777. 

Направете дарение по банков път:

Фондация „Нашите недоносени деца“
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF


Можете да ни подкрепите и чрез дарение през платформата PayPal с еднократно или месечно дарение.
Чрез формуляра по-долу можете да направите дарение чрез системата на ePay.bg. Не е необходимо да имате регистриран акаунт, тъй като системата дава възможност за директно дарение с кредитна или дебитна карта.

ОснованиеСума
Дарение за фондация „Нашите недоносени деца“. BGN

Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

Дари чрез DMS BEBE на 17 777

Дари чрез DMS BEBE на 17 777

Изпращането на смс с текст DMS BEBE на номер 17 777 е възможност да подкрепите усилията ни към осигу…

Вижте още

Дари за психологическа подкрепа за семействата, преживели травма

Дари за психологическа подкрепа за семействата, преживели травма

Всяка година подкрепяме десетки семейства на недоносени деца, на деца с увреждания и родители, претъ…

Вижте още

Празнувай лично събитие в подкрепа на нашата кауза

Празнувай лично събитие в подкрепа на нашата кауза

Не веднъж сме казвали, че чудесата се случват всеки ден. Има хиляди примери, които доказват думите н…

Вижте още