Каним ви отново на конференцията “Родени твърде рано”

Каним ви отново на конференцията “Родени твърде рано”

За трети пореден път, по случай Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, Фондация “Нашите недоносени деца” организира конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, съвместно с Българската асоциация по неонатология. Събитието ще събере отново водещи медицински експерти и развитийни специалисти с опит в грижата за недоносените деца и ще даде възможност те да споделят знанията си с техни колеги, специализанти, здравни работници и родители. Конференцията ще се проведе на 17 ноември 2023 г. в Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90), град София. Предвидено е тя дабъде в хибриден формат – присъствено и онлайн, за да се даде възможност да достигне до колкото се може по-широка аудитория и участието в нея е безплатно. Можете да се запишете за участие тук

 

Акцентът на конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца” през 2023 г., ще е подобряването на грижите за недоносените бебета и новородени с влошено здраве, както и създаване на мултидисциплинарни екипи, работещи в сферата на майчиното и детско здравеопазване и неонатологични грижи. Те са особено важни в грижите за недоносените деца, които често се нуждаят след раждането от комплексно проследяване на здравословното състояние и развитието в различни области. България е сред малкото държави в Европа, в които не е налична подобна национална програма за проследяване. 

 

Лектори и участници

 

Сред лекторите на конференцията тази година са:

 

 • доц. д-р Ралица Георгиева, неонатолог
 • доц. д-р Христо Мумджиев, неонатолог
 • д-р Диана Влахова, неонатолог
 • д-р Анна Богданова, АГ, специалист майчино-фетална медицина
 • д-р Ирина Михаел, нефролог
 • д-р Гергана Светославова, офталмолог
 • д-р Василис Фурлакис, ортопед-травматолог
 • д-р Мария Русинова, специалист по хранене и диетика
 • проф. Цветомир Луканов, детски кардиохирург, който ще се включи онлайн от Германия.

 

Те ще засегнат теми, свързани с бременността, раждането, развитието и някои от най-често срещаните проблеми и предизвикателства, с които се сблъскват преждевременно родените деца.

 

В събитието ще се включат и специалисти от Център за детско развитие „Малки чудеса“ към Фондация „Нашите недоносени деца“

 

Ценен опит и съвети с родители и специалисти за детското развитие и семейството, ще споделят:

 

 • Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранна детска интервенция
 • Петя Йорданова, детски психолог
 • Ния Коновска, фамилен и брачен консултант, психотерапевт
 • Иван Боянов, физиотерапевт. 

 

Предвидени са и уъркшопове за медицински специалисти с Инна Бранева, психолог и психотерапевт, както и за родители с фамилния психотерапевт Ния Коновска от Център за детско развитие “Малки чудеса”. 

 

Както през предишните години, конференцията цели да привлече и специализанти, акушерки и медицински сестри, чрез предоставяне на актуално и научно базирано лекционно съдържание, което да допринесе за успешната практическа реализация и висока експертиза на специалистите. Събитието е безплатно за тях, както и за  младите специалисти и студентите, с което целим да осигурим възможно по-широк достъп на всички заинтересовани от темата. 

 

 

Знания и обмяна на опит за работещите с недоносени деца специалисти

България е сред европейските страни с най-остър недостиг на медицински специалисти от полето на неонатологията, майчино-феталната медицина и акушерство и гинекология. Като граждански ангажирана организация, Фондация “Нашите недоносени деца” посвещава значима част от работата си в разпространяването на научно базирано и специализирано знание, което да подкрепи и мотивира развитието на младите специалисти от посочените области. 

 

Годишната конференция, която вече традиционно провеждаме през ноември, е един от начините, чрез които Фондацията осигурява възможност на специалисти от различни области на детското здраве и развитие в страната, да обменят информация по актуални национални и международни изследвания. Тя им позволява да се запознаят и с нови проучвания, експертно знание и опит, за да повишат своето полезно въздействие върху пациентите, с които работят. 

 

Екипът на Фондация “Нашите недоносени деца” е изключително удовлетворен, че с всяка изминала година конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, предизвиква все по-голям интерес не само сред специалистите, но и сред широката общественост, и привлича все повече участници. В над 10-годишната си работа, през месец ноември и по случай Световния ден на недоносените деца 17 ноември, организираме традиционно различни инициативи, целящи по-добра информираност на обществото по отношение на раждането и отглеждането на преждевременно родените бебета.

 

За нас, превърналата се вече в утвърдено събитие конференция, е възможност мисията ни в подкрепа на недоносените деца и техните семейства и подобряването на грижите за тях, да обедини все повече специалисти, родители и съмишленици. Вярваме, че тя е важна стъпка за осигуряването на едно по-добро бъдеще и грижи за най-малките герои на България.

 

Можете да се запознаете с цялата програма и лекторите на конференцията и да се запишете за участие тук.