“Много бебета ще умрат!” Как най-беззащитните страдат по време на война?

“Много бебета ще умрат!” Как най-беззащитните страдат по време на война?

Новородените и преждевременно родените бебета са най-уязвимите жертви на тази война. Около 1000 бебета се раждат всеки ден в Украйна и около 100 от тях имат нужда от някаква форма на неонатална грижа. Те имат нужда от незабавни и постоянни грижи, за да останат живи.

По всички медии и социални мрежи могат да се видят кадри от различни болници в Украйна, където лекари и медицински персонал работят в импровизирани интензивни отделения, в мазета и бомбоубежища. В същото време медикаментите и консумативите, които са жизнено необходими за тези деца, са на привършване, а доставките са затруднени. Експертите коментират и потенциален проблем с доставките на кислород, без който бебета, деца и възрастни пациенти, нуждаещи се от кислород са обречени.Представяме на вашето внимание разказа на д-р Олена Костюк, доцент по неонатология в Киев. Д-р Костюк разказва как преобразуват мазето в неонатологично отделение през последните няколко дни.

“Помещението е ползвано за съвсем други цели. Никога, никога не е било използвано по подобен начин” – казва тя. “Много болни бебета, бебета които не можем да преместим на сигурно място, живеят в мазето. Не може бебета да се отглеждат и да живеят при подобни условия.”

“Те ще загинат. Не мога дори да си представя какво ще се случи, не мога да мисля за това. Просто бебета не могат да живеят при такива условия. Изключително тъжно е. Невъобразимо. Най-големият проблем е, че не знаем кога ще приключи всичко това и колко дълго бременните жени и бебетата, родени под земята, ще трябва да бъдат обгрижвани в подобни условия. Колко време няма да имат достъп до нормална грижа. Нашите бебета не получават нормална грижа в момента.“

Д-р Костюк споделя, че се чувства изключително разтревожена, тъй като доставките са затруднени, а медицинските консумативи и медикаменти, с които разполагат скоро ще привършат. Тя  изброява лекарства, които вече са в недостиг и се притеснява, че доставките, които идват от страни като Полша, не могат да достигнат до тях.

Специализирани медикаменти и консумативи, които са в недостиг са от изключителна важност – хранителни разтвори за бебетата, които се хранят интравенозно, лечение с кофеин, за стимулиране на дишането, медикамента сърфактант, който е необходим за подпомагане белите дробове при недоносените бебета.

Д-р Костюк разказва, че медицинските специалисти в момента живеят в болниците и тя е силно разтревожена как всичко това ще се отрази и на тях.

“Медиците ни са уплашени и изпитват всички човешки емоции. Депресията е проблем. Всички те са уплашени. Хората са уплашени. Пациентите, бременните жени, младите майки. Лекарите, сестрите, санитарите – всички са ужасно изплашени. Всички сме преди всичко хора.” 

Д-р Кора Доерти, неонатолог, говорещ от името на Британската асоциация по перинатална медицина, е в постоянен контакт с неонатолозите от Украйна. Тя е изключително загрижена за това, че много бебета няма да успеят да се преборят, поради невъзможността да получат необходимата им специализирана грижа при тези условия, въпреки че специалистите правят отчаяно се опитват да направят най-доброто за своите малки пациенти.

“Знаем, че ако бебетата не получат подходящи грижи веднага след раждането, особено ако се нуждаят от специализирана подкрепа, това изключително много увеличава риска от смърт. Новородените са особено уязвими, те са още в началото на своя живот.” – казва тя.

“Знаем, че е изключително важно да оптимизираме грижата за тези деца, за да подобрим възможностите им за оцеляване и дългосрочните последствия от гледна точка на заболеваемост и смъртност.”

“По същество това е цяло едно очернено бъдещо поколение. Така че е наистина ключово да подкрепим тези майки, както и техните бебета в тежкото положение, в което се намират.”

Д-р Доерти разяснява колко сложно е да се премести цяло отделение. “Не е толкова просто като да преместиш бебе от едно място на друго. Необходимо е да продължаваш да осигуряваш интензивна грижа, докато транспортираш това изключително уязвимо новородено.”

Тя разказва, че британската неонатологична асоциация се опитва да помогне на полската коалиция за преждевременно родени деца, които пък от своя страна се опитват да подкрепят неонатологичните отделения в Украйна с ресурси и транспорт на новородени.

Сцени като тези, които виждаме обаче не са просто медицински проблем. Те са потенциално международно нарушение на човешките права. Ричард Хермър, юридически експерт по правата на човека, казва пред ITV News че е изключително важно здравните специалисти да пазят снимките и записите, които правят.

“Бомбардиране на болници е недвусмислено и много сериозно нарушение на международното хуманитарно право и международните договорки при провеждане на война и на практика е военно престъпление.”

“Умишленото причиняване на страдание на цивилното население, което е илюстрирано по най-жесток начин в страданията на новородените – по дефиниция най-уязвимите членове на нашето общество – показва по-нататъшни нарушения на международното хуманитарно право”, казва той. 

Снимки: Aris Messinis/AFP/Getty
Източник: itv.com