Нов респиратор за неонатологията в Кърджали, дари Фондация “Нашите недоносени деца”

Нов респиратор за неонатологията в Кърджали, дари Фондация “Нашите недоносени деца”

Нов респиратор, закупен със средства от дарителска кампания на Фондация “Нашите недоносени деца”, е вече на разположение на най-малките и крехки пациенти в неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД – Кърджали. Модерният апарат беше осигурен, благодарение на многобройни дарители, които откликнаха на призива на Фондацията за помощ за неонатологията в града. Поради широкия отзвук на кампанията, събраните средства дори превишиха нужната сума, като достигнаха 45 025 лв. Това даде възможност да бъдат осигурени и два перфузора и стол за кърмене, които вече се ползват от специалистите и родителите в отделението. 

„Апаратът е от  високо поколение с изключително щадящо отношение при функционирането на белия дроб на новороденото”, изтъква д-р Нурие Шабан, началник на отделението по неонатология.

респиратор кърджали“Toзи апарат подпомага собственото дишане на детето, конструиран е така, че се щади не само белодробната функция, нормализира се кръвния поток, предпазва  от много други нарушения, които възникват понякога при изкуствена белодробна вентилация. Наличието на тази медицинска техника дава възможност за подобряване качеството на грижите в нашето отделение и съответно много по-добра неонаталната дейност”, допълва тя.  

Дарените перфузори също са особено нужни, посочват от отделението. Дори в момента единият от тях се използва постоянно за недоносено бебенце, което има нужда от включване на венозна инфузия, защото храненето през устата или сонда е невъзможно. Столът за кърмене също се ползва активно в неонатологията, която се стреми да насърчава храненето с майчина кърма дори за най-малките недоносени бебета. 

 

Добрата апаратура е особено важна за недоносените бебета

 

 

Фондация “Нашите недоносени деца” е изключително признателна на всички дарители, които ни помогнаха за така нужното модернизиране и допълнително оборудване на неонатологията в Кърджали. При започването на кампанията ни, за най-малките новородени в отделението, се ползваше стар респиратор, който не разполагаше с всички необходими режими за обдишване. Те са много важни, защото са по-щадящи за белите дробове на бебетата, особено тези, родени с тегло под 1500 г. Добрата апаратура е от изключително значение за недоносените бебета и в дългосрочен план, защото качествените грижи след раждането намаляват риска от късни последствия и влошаване на качеството на живот вследствие на преждевременното раждане. 

Неонатологично отделение на  МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски”АД, е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО – гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. От началото на 2023 година, в болницата са родени 277 деца, сред които 6 двойки близнаци. В отделението са били положени грижи за 49 недоносени бебета.

Липсата на така необходимата по-модерна апаратура, затрудняваше работата на отделението, което е с второ ниво компетентност, но се налагаше дори бебета, родени с тегло под 1500 г да бъдат транспортирани до Пловдив. 

 

Благодарствено писмо от ръководството на болницата

 

 

С благодарствено писмо, ръководството на болницата изказва сърдечни благодарности на всички дарители, отзовали се на кампанията на  Фондация “Нашите недоносени деца”, както и на Фондацията, за помощта в полза за здравето на всички бебета, които се раждат и се нуждаят от грижи. 

 

“С този ваш жест към малките пациенти в лечебното заведение, доказахте своята съпричастност и човеколюбие”, се посочва в него. 

 

Фондация “Нашите недоносени деца”, също благодари на многобройните дарители с огромни сърца, които ни подкрепиха в каузата за осигуряване на нов респиратор за недоносените бебета в Кърджали. Кампанията ни обедини над 150 дарители, водени от мисълта да помогнат на най-малките герои. Сред тях, някои ни направиха част от празниците си, други се вълнуваха от чужбина за благополучието на най-малките български бебета, с дарения се включиха и чужденци, които живеят в страната ни. За нас беше изключително  вълнуващо да усетим за пореден път съпричастността и грижата на обществото към неговите най-крехки и уязвими нови членове. 

 

Заедно помагаме на най-малките герои

 

 

С Вашата неоценима помощ, работим вече над 10 години за подобряване на болничната среда и предоставяне на най-добрата съвременна грижа за недоносените бебета и техните семейства. Наред с осигуряването на животоспасяваща апаратура, Фондацията изгражда семейни стаи и кътове за кенгуру-грижи в неонатологичните отделения от всички краища на страната. Заставаме близо до родителите, с осигуряването на единствена по рода си в България терапевтична, социална и консултативна подкрепа на семействата с недоносени бебета и деца с трудности в развитието. Застъпваме се за подобряване на майчиното и детско здравеопазване и подобряване на грижите за недоносените деца и новородени с влошено здравословно състояние. 

Ако искате да станете част от нашата кауза, можете да го направите с дарителски sms на номер 17 777 с текст DMS BEBE или да подкрепите дейността ни.